Ψηφιακός μετασχηματισμός σε Πανεπιστημιακές και Νοσοκομειακές δομές

Η πανδημία ήρθε απρόσμενα και άλλαξε όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς μας. Η νέα πραγματικότητα αναμένεται να είναι διαφορετική σε πολλούς τομείς, περιλαμβανομένης της ιατρικής εκπαίδευσης και της παροχής ιατρικής φροντίδας, με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών και τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε Πανεπιστημιακές και Νοσοκομειακές δομές να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των επερχόμενων αλλαγών.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας αναμένουμε να διαφοροποιηθούν δραματικά με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών όπως η τηλεϊατρική. Σύμφωνα με τα στοιχεία του NHS στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη διάρκεια της πανδημίας το 73% των ραντεβού ήταν τηλεφωνικά με ποσοστό άνω του 80% των ασθενών να είναι ευχαριστημένοι από την ποιότητα της παρεχόμενης περίθαλψης. Βιντεοκλίσεις, εφαρμογές με δυνατότητα αποστολής φωτογραφιών ιατρικού περιεχομένου με ασφάλεια αλλά και λογισμικά για παρακολούθηση / συνταγογράφηση από το σπίτι χρησιμοποιήθηκαν σε ευρεία κλίμακα από ασθενείς και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Ευρεία εφαρμογή της τηλε-ιατρικής έρχεται να παραγκωνίσει τις παραδοσιακές μεθόδους άσκησης της ιατρικής επιστήμης. Το 2018, 18% των ιατρικών πράξεων στις ΗΠΑ έγινε εξ’ αποστάσεως με το ποσοστό αυτό να ανεβαίνει στο 48% το πρώτο εξάμηνο της πανδημίας. Συναρπαστικές εφαρμογές με διαγνωστικές συσκευές που φορά ο ασθενής αλλά και ευρεία χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας αναμένεται να φέρει επανάσταση στο εγγύς μέλλον.

Και στην Ελλάδα όμως έγιναν πολύ σημαντικά βήματα. Από την άυλη συνταγογράφηση μέχρι την πλήρως ψηφιακή διαχείριση των ραντεβού για εμβολιασμό. Τα βήματα αυτά έτυχαν πολύ ευρείας αποδοχής και έχουν έναν καταλυτικό ρόλο στη συνολική επιτυχή διαχείριση της πανδημίας. Τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Αιγινήτειο και Αρεταίειο έβαλαν ως πρώτο στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ήδη έκλεισε ένα χρόνο λειτουργίας η γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης της Ά Ψυχιατρικής Κλινικής στο Αιγινήτειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Η Ά Νευρολογική Κλινική στο ίδιο Νοσοκομείο, με την πολύτιμη συνδρομή της Β’ ΥΠΕ και της Περιφέρειας Αττικής, εντάχθηκε στο Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής (ΕΔιΤ) λειτουργώντας ένα νέο Ιατρείο Μνήμης, Άνοιας και νόσου Πάρκινσον για κάλυψη των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας των νησιών του Αιγαίου. Η συγκεκριμένη υπηρεσία τηλεϊατρικής δίνει τη δυνατότητα σε νησιώτες της χώρας μας να έχουν άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου που μέχρι πριν ένα χρόνο είτε δεν ελάμβαναν καθόλου είτε έπρεπε να ταξιδέψουν για να κάνουν χρήση τους.

Τους τελευταίους μήνες προχωρούν γοργά οι διαδικασίες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των δύο Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων. Οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων έχουν λάβει σχετικές αποφάσεις για τα πρώτα βήματα του ψηφιακού μετασχηματισμού τα οποία ήδη υλοποιούνται, ενώ παράλληλα έχουν πραγματοποιηθεί σχετικές συναντήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αφορά όλους τους τομείς των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων και περιλαμβάνει το κλινικό, το εργαστηριακό και το διοικητικό έργο: φάκελος ασθενή, ψηφιοποίηση όλων των ιατρικών αρχείων από τις εργαστηριακές εξετάσεις μέχρι τα πρακτικά χειρουργείων και τις μεθόδους απεικόνισης ώστε να είναι άμεσα προσβάσιμα, ηλεκτρονικά ραντεβού, διοικητικές αποφάσεις, αιτήσεις, βεβαιώσεις, διαγωνισμοί, paperless administration κ.α.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των Πανεπιστημιακών και των Νοσοκομειακών δομών και λειτουργιών θα αποτελέσει τη νέα πραγματικότητα στην παροχή υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης και ίσως είναι το σημαντικότερο βήμα των τελευταίων ετών, με τελικό όφελος για τους ασθενείς, τους εκπαιδευόμενους φοιτητές και ιατρούς, το προσωπικό και τελικά ολόκληρη την κοινωνία.

Γεράσιμος Σιάσος
Καθηγητής Καρδιολογίας,
Αν. Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής Αθηνών,
Πρόεδρος Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Αιγινήτειο και Αρεταίειο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr