Ανήκω στη γενιά του ’60

Ο Νίκος Καρανίκας, ειδικός σύμβουλος στο Γραφείο Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πρωθυπουργού, ξαναχτύπησε! 

Δεν περιορίστηκε στο να μας εκδηλώσει την ιδεολογική του εχθρότητα και απέχθεια απέναντι στους 60.000 συμπολίτες μας, που γέμισαν το Παναθηναϊκό στάδιο την περασμένη Τετάρτη. Είχαν κατακλύσει τις κερκίδες και τα σκαλοπάτια, για να ακούσουν τον Διονύση Σαββόπουλο και μία σειρά άλλων σπουδαίων καλλιτεχνών. Θέλησε και να τους ενοχοποιήσει, μ’ ένα ελάχιστα κατανοητό σκεπτικό.

Ξαναχτύπησε! Σπουδασμένος και μαθημένος ο ίδιος, στα σκοτεινά επικοινωνιακά τεχνάσματα, κατά τη μαθητεία του στους υπόγειους διάδρομους του Μαξίμου, αποφάσισε να αντεπιτεθεί. Αυτή τη φορά έστρεψε τα βέλη του στους αριστερούς της γενιάς του ’60! Τα βάλε με αυτούς «που μάθανε να γλεντάνε στις ταβέρνες και τις παρέες με τα τραγούδια του Σαββόπουλου»!
Μπάστα! Ο Καρανίκας ποτέ δε μετάλαβε τα «άχραντα μυστήρια». Όπως, πράγματι, τα μετάλαβε η γενιά του ’60. Δεν έζησε ο δυστυχής την έντιμη ελπίδα και δεν βίωσε τα μεγάλα οράματα μιας γενιάς, που πάλεψε για αυτά. Που κατέβαλε βαρύ το τίμημα των δύσκολων και σκληρών αγώνων της. Που χτυπήθηκε και μάτωσε στους δρόμους, με το αντιδημοκρατικό κράτος και το παρακράτος. Που βασανίστηκε. Που πήγε εξορία σε ξερονήσια. Και όχι σε κάμπινγκ, με τα περίεργα λεφτά των μπαμπάδων τους. Που κατέλαβε τη Νομική και το Πολυτεχνείο, υπερασπιζόμενη τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Όχι για χαβαλέ! Γνωρίζοντας, μάλιστα, ότι οι ροπαλοφόρες και δολοφονικές δυνάμεις των σκοτεινών δυνάμεων, παραμόνευαν στην έξοδο τους, με το αποκρουστικό πρόσωπο των βασανιστών.

Αυτή η γενιά του ’60, σε ολόκληρο τον κόσμο, τα «έφερε όλα τούμπα». Τα ανέτρεψε όλα! Στην τέχνη και στον ίδιο τον άνθρωπο. Στην καθημερινότητα και στις σχέσεις των φύλων. Στις ατομικές φιλοδοξίες και στις αληθινές συλλογικότητες. Γκρέμισε στερεότυπα. Ξέσκισε τους ποικίλους κορσέδες του συντηρητισμού και του καθωσπρεπισμού. Στρατεύτηκε στα μεγάλα κινήματα της Ειρήνης, του Αντιρατσισμού, και της προοδευτικής έκφρασης όλων των ανθρωπίνων ελευθεριών.

Αυτή η γενιά του ’60, στην Ελλάδα, «έταξε» τον εαυτό της σε περισσότερα καθήκοντα και αποστολές. Χωρίς καθοδηγητές και χωρίς ελάχιστη πολιτική εκπαίδευση. Άφησε πίσω της το Διχασμό επουλώνοντας, μόνη της, τις πληγές του Εμφυλίου. Ήρθε στα χέρια με τις δυνάμεις της Δικτατορίας. Στην αρχή, μόνη της. Για να ξεσηκώσει, αυτή πρώτη, τη σαστισμένη και κατάκοπη ελληνική κοινωνία. 

Αυτή η γενιά του ’60 πότε κολακευόμενη, από τους πιο πολλούς, πότε μέσα από τις μυλόπετρες της πιο σκληρής και συχνά άδικης κριτικής, συνέβαλε αποφασιστικά στην εδραίωση και την «άνοιξη» της Μεταπολίτευσης. Του πιο σημαντικού επιτεύγματος στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. 

Η κρίση, που τώρα μας μαστίζει, δεν ανήκει στο κορμό της Μεταπολίτευσης. Δεν πρωταγωνιστήσαμε σ’ αυτή. Οι μεγάλοι υπαίτιοι και φταίχτες δεν ανήκουν στη γενιά μας. Πολλοί από εμάς είχαμε προβλέψει την κρίση. Και δεν τη συγκαλύψαμε στο ξέσπασμά της. Αρκετοί απ’ εμάς προσπάθησαν να την αναχαιτίσουν. Και το σπουδαιότερο,  η αδικαιολόγητη, βασανιστική παράταση της δεν οφείλεται σε αυτήν. Ο Καρανίκας και η παρέα του είναι οι πραγματικοί δράστες!

Ανήκω και εγώ σε αυτήν την γενιά! Δεν τραγουδήσαμε μόνο Σαββόπουλο. Τραγουδήσαμε και ψάλαμε Μίκη Θεοδωράκη. Με οιονεί θρησκευτικό σεβασμό. Ψελλίσαμε και σιγοτραγουδήσαμε τις μελωδίες του Χατζηδάκη. Και τόσων άλλων. Αληθινά μεγάλων. Και δέσαμε τα τραγούδια μας με σκληρό αγώνα.

 Δε τα κάναμε όλα σωστά. Και, κυρίως, διαπράξαμε ένα πελώριο λάθος. Δε καταφέραμε να μεταφέρουμε στη γενιά του Καρανίκα, τα οράματα μας και τις ματωμένες εμπειρίες μας, που είναι δεμένες με αυτά. Και δεν καταφέραμε να αποτρέψουμε ιδεολογικά και πολιτικά, στο να καταστούν κεντρικές οι αυθάδεις φωνές του Καρανίκα και των ολίγων κακομαθημένων ομοίων του. Μέσα σ’ ένα συγκαταβατικό καθεστώς ασφάλειας και πανάκριβης νωχέλειας. 

Νιώθουμε όλοι, όμως, γενναιόδωρα, απροσχημάτιστα και ακομπλεξάριστα «σύντροφοι» με τους νέους, που δεν τους ακολουθούν. Που είναι οι πιο πολλοί. Που, πράγματι, ξεβολεύτηκαν. Που είναι έτοιμοι για τη δική τους επανάσταση. Χωρίς ξεδιάντροπα ψέματα. Χωρίς ανόητες αυταπάτες. Θα αποδειχθούν και οι πιο πολλοί! Μαζί μ’ αυτούς θα ‘μαστε! Είμαστε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr