Ο πράκτορας του FBI που έβαλε ο Νιάρχος για να χαλάσει το deal Ωνάση: «Κατάλαβα το πηγαίο μίσος του»

Ο πράκτορας του FBI που έβαλε ο Νιάρχος για να χαλάσει το deal Ωνάση: «Κατάλαβα το πηγαίο μίσος του»

Σαν σήμερα «έφυγε» από τη ζωή ο Σταύρος Νιάρχος που είχε πάρει τη μεγαλύτερη νίκη έναντι του μεγάλου του αντιπάλου Αριστοτέλη Ωνάση.

praktoras_deal
Οι παλαιότεροι είναι γνώστες της κόντρας ως και άσβεστου «μίσους» μεταξύ του Αριστοτέλη Ωνάση και του Σταύρου Νιάρχου, ο οποίος σαν σήμερα το 1996 «έφυγε» από τη ζωή. Σε τέτοιο βαθμό που στα μεταξύ τους «επεισόδια» υπάρχουν κεφάλαια με πράκτορες του FBI, συνεργασίες με τη CIA και απειλές από τον τότε αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά… Τη δεκαετία του ΄50, ο Αριστοτέλης Ωνάσης είχε κλείσει συμφωνία με τους Σαουδάραβες για τα πετρέλαια. Υπέγραψε συμβόλαιο με τον βασιλιά Σαούντ, ο οποίος παραχωρούσε στον Έλληνα εφοπλιστή τον πλήρη έλεγχο των εξαγωγών αργού
πετρελαίου από τη χώρα.

Αυτή η συμφωνία, δεν άρεσε ούτε στις ΗΠΑ, που μέχρι τότε είχαν την αποκλειστική συμφωνία με τους Σαουδάραβες, αλλά και στο αντίπαλο δέος του Ωνάση, Σταύρου Νιάρχου.

Κλείσιμο
«Ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου» είθισται να λέγεται και πολύ σωστά, οπότε ΗΠΑ και Νιάρχος ένωσαν τις δυνάμεις τους ενάντια στον «κοινό εχθρό», τον Αριστοτέλη Ωνάση.

Η πρώτη κίνηση από πλευράς Νιάρχου, ήταν να μεταβούν οι Άγγλοι δικηγόροι του σε εταιρεία «διευθέτησης υποθέσεων» στη Νέα Υόρκη. Εκεί ήταν το γραφείο του Ρόμπερτ Μέιχιου, πρώην πράκτορα του FBI, που το 1947 είχε αποσυρθεί και αναλάμβανε ανεξάρτητες υποθέσεις.

Ο Μέιχιου σε συνέντευξή του στη «Μηχανή του Χρόνου», είχε δηλώσει: «Στην πρώτη συζήτηση δεν αναφέρθηκε το όνομα του Σταύρου Νιάρχου. Οι δικηγόροι μού είπαν ότι ο Ωνάσης και η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας είχαν υπογράψει ένα συμβόλαιο, το οποίο είχε υπογραφεί, επικυρωθεί και δημοσιευτεί. Ουσιαστικά ήθελαν να με προσλάβουν για να δουν τι μπορούσα να κάνω για να διασφαλίσω ότι δεν θα μεταφερόταν καθόλου πετρέλαιο βάσει του συμβολαίου και τελικά να καταφέρω να το σπάσω».

Είχε παραδεχθεί επίσης πως όταν τελικά συναντήθηκε με τον Νιάρχο, αντιλήφθηκε κατευθείαν το πηγαίο μίσος που ο Έλληνας εφοπλιστής έτρεφε για τον Ωνάση.

Πηγή: www.gazzetta.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης