Αμερικανικές εκλογές: Θρίλερ με τις πολιτείες-κλειδιά

Κρίσιμο στοιχείο οι επιστολικές ψήφοι που καθυστερούν τη διαδικασία - Ποιες πολιτείες έχουν «κλειδώσει» για Τραμπ και Μπάιντεν - Και οι δύο αναζητούν τον μαγικό αριθμό των 270 εκλεκτόρων

psifizart_2
Παρ’ ότι βρισκόμαστε μία ανάσα μακριά από το εκλογικό αποτέλεσμα αυτής της κρίσιμης αναμέτρησης, είναι σχετικά νωρίς για νικητές και χαμένους στις εκλογές των ΗΠΑ.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τον επόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών δίνουν και παίρνουν. Απ’ ότι φαίνεται, όμως, είναι σχετικά νωρίς ακόμα για να σχηματιστεί μια καθαρή εικόνα.

Ο πρόεδρος Τραμπ διέψευσε όλους εκείνους που υποστήριζαν ότι η νίκη θα αποτελέσει περίπατο για τον πολιτικό του αντίπαλο. Από την άλλη, ο πρωτοφανής αριθμός των επιστολικών ψήφων, όχι μόνο αναμένεται να καθυστερήσει την όλη διαδικασία, αλλά ενδέχεται ακόμα και να ανατρέψει την εικόνα που έχει μέχρι στιγμής εδραιωθεί. Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι οι υποστηρικτές του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν είχαν εξαρχής δείξει την προτίμησή τους στην επιστολική ψήφο.

Τα αρχικά αποτελέσματα δείχνουν ότι το προβάδισμα του Μπάιντεν δεν είναι τόσο σαφές όσο έδειχναν οι προβλέψεις. Ως εκ τούτου το αποτέλεσμα θα κριθεί από τις αμφιλεγόμενες πολιτείες, αυτές δηλαδή στις οποίες οι επιστολικές ψήφοι θα καταμετρηθούν τις επόμενες ώρες ή και ημέρες και συγκεκριμένα η Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις (στις 7:20) ο Τζο Μπάιντεν κερδίζει 223 εκλέκτορες έναντι 145 του Ντόναλντ Τραμπ με τον υποψήφιο των Δημοκρατικών να αναμένεται να μιλήσει δημοσίως από το Ντέλαγουερ 

Η Φλόριντα και η Πενσιλβάνια είναι οι δύο κρίσιμες πολιτείες και την πρώτη φαίνεται να την κερδίζει ο Τραμπ. Λόγω και της επιστολικής ψήφου, δεν αποκλείεται ο νικητής των εκλογών να αναδειχθεί μετά από μέρες. Η Φλόριντα δίνει 29 εκλέκτορες. Η Πενσυλβάνια 20 εκλέκτορες, η Βόρεια Καρολίνα 15 εκλέκτορες, το Οχάιο 18 εκλέκτορες, η Τζόρτζια 16 εκλέκτορες και η Άιοβα 6 εκλέκτορες.

Όσο περνάει η ώρα αυξάνονται οι πολιτείες που έχουν «κλειδώσει» σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίζει την πολιτεία του Οχάιο (18 εκλέκτορες), της Αϊόβα (6 εκλέκτορες), του Κεντάκι (8 εκλέκτορες), της  Οκλαχόμα (7 εκλέκτορες), του Τένεσι (11 εκλέκτορες), της Αλαμπάμα (9 εκλέκτορες), του Μισσισιπί (6 εκλέκτορες), της Νότιας Καρολίνας (9 εκλέκτορες), του Αρκάνσας (6 εκλέκτορες), της Δυτικής Βιρτζίνια (5 εκλέκτορες) , της Ιντιάνα (11 εκλέκτορες) και του Γουαϊόμινγκ (3 εκλέκτορες).

Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν φαίνεται να κερδίζει την πολιτεία της Μινεσότα (10 εκλέκτορες), της Χαβάης (4 εκλέκτορες), του Βερμόντ (3 εκλέκτορες), τη Βιρτζίνια (13 εκλέκτορες), το Νιού Τζέρσεϊ (14 εκλέκτορες), τη Μασαχουσέτη (11 εκλέκτορες), το Μέριλαντ (10 εκλέκτορες), το Ιλινόις (20 εκλέκτορες), το Ρόουντ Άιλαντ (4 εκλέκτορες), το Ντέλαγουερ (3 εκλέκτορες), το Κονέκτικατ (7 εκλέκτορες), τη Νέα Υόρκη (29 εκλέκτορες), .

Κλείσιμο
Μάχη στήθος με στήθος δίνεται σε άλλη μία πολιτεία κλειδί, στη Βόρεια Καρολίνα. Η Τζόρτζια χάνεται από τα χέρια του Τραμπ, ενώ το επιτελείο του παραδέχεται ότι και το Μίσιγκαν είναι μία σημαντική απώλεια. Σε κάθε περίπτωση, στην Αριζόνα προηγείται ο Μπάιντεν. Πρόκειται για ακόμα μια πολιτεία κομβικής σημασίας.

Μάχη για να κερδίσουν τη Γερουσία - καθώς 14 έδρες θα ανανεωθούν στις σημερινές αμερικανικές εκλογές - δίνουν οι Δημοκρατικοί, με στόχο να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο του Κογκρέσου. Ωστόσο, τα τελικά αποτελέσματα σε τουλάχιστον πέντε από αυτές τις αναμετρήσεις μπορεί να μην γίνουν γνωστά προτού περάσουν αρκετές ημέρες ακόμη και μήνες.

Σύμφωνα πάντως με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ θα πραγματοποιήσει διάγγελμα. Διάγγελμα ανεξαρτήτως αποτελέσματος!

Τα τέσσερα σενάρια για την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος

Όπως σημειώνουν αναλυτές τέσσερα είναι τα βασικά σενάρια για την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.

- να υπάρξει ξεκάθαρος νικητής
- να είναι τόσο οριακά τα αποτελέσματα ανάμεσα σε Μπάιντεν και Τραμπ ώστε να μην μπορεί να ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες ξεκάθαρος νικητής
- να υπάρξει πολιτεία τα αποτελέσματα της οποίας θα αμφισβητηθοιύν όπως συνέβη με τη Φλόριντα το 2000
- να υπάρξει αμφισβήτηση της καταχώρησης των επιστολικών ψήφων και προσφυγή κάποιου εκ των υποψηφίων στο ανώτατο δικαστήριο


Ειδήσεις σήμερα:

Νέα παράνομη NAVTEX από Τουρκία: Στέλνει το Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ

Η Σάρα ΜακΜπράιντ γίνεται η πρώτη τρανς Γερουσιαστής στην ιστορία των ΗΠΑ

Ο Μπόρατ ξεβρακώνει «ψεκασμένους»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ