Τα προβιοτικά της καλής ζωής
A-275891537_314564180574879_4531347187658299515_n_copy_2

Τα προβιοτικά της καλής ζωής

Πώς θα επιλέξουμε τα κατάλληλα συμπληρώματα προβιοτικών που θα συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου μας και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας


Sponsored Content

Η κοινότητα των τρισεκατομμυρίων μικροσκοπικών βακτηρίων που ζουν στο ανθρώπινο έντερο, ονομάζεται μικροβίωμα. Είναι χαρακτηριστικό και μοναδικό για κάθε άνθρωπο και συμμετέχει άμεσα και έμμεσα στην εντερική και τη γενική υγεία. Ένα υγιές εντερικό μικροβίωμα, με ισορροπία μεταξύ καλών και κακών βακτηρίων, υποστηρίζει την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού και του πεπτικού συστήματος. Η ισορροπία αυτή είναι διαρκώς μεταβαλλόμενη, καθώς συναγωνίζονται για την επικράτηση. Η ηλικία, ο τρόπος ζωής και διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η κακή διατροφή, το στρες, οι ασθένειες, τα αντιβιοτικά, το αλκοόλ, κ.ά. ελαττώνουν τον πληθυσμό των φιλικών βακτηρίων. Αυτό επιτρέπει στα παθογόνα βακτήρια να υπερισχύουν και να προκαλούν προβλήματα.

Η ανισορροπία στο μικροβίωμα δημιουργεί καταρχάς πεπτικά προβλήματα αλλά και μια ποικιλία χρόνιων νοσημάτων στα οποία συμπεριλαμβάνονται νοσήματα του ανοσοποιητικού, του νευρικού, του καρδιαγγειακού και του αναπνευστικού συστήματος. Αντίθετα, η βακτηριακή πολυμορφία του εντέρου μας συνδέεται με χαμηλότερους δείκτες φλεγμονής, λιγότερη παχυσαρκία και μικρότερη συχνότητα εμφάνισης μεταβολικών και αυτοάνοσων νοσημάτων.


Ο ρόλος των προβιοτικών
Η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων (όπως για παράδειγμα το γιαούρτι) και η λήψη προβιοτικών συμπληρωμάτων που περιέχουν προβιοτικές καλλιέργειες παρόμοιες με τα «φιλικά» στελέχη τα οποία διαβιούν στο έντερο, ενισχύει την αύξηση του πληθυσμού των καλών βακτηρίων. Επίσης, βοηθά να καταναλώνουμε τροφές που θρέφουν τα φιλικά βακτήρια, όπως είναι οι φυτικές ίνες. Στην πραγματικότητα υπάρχει μια συμβιωτική σχέση ανάμεσα σε εμάς και τα συγκεκριμένα βακτήρια αφού εμείς τους παρέχουμε τροφή και στέγη ενώ αυτά με τη σειρά τους υποστηρίζουν την υγεία μας.

Τα προβιοτικά βοηθούν στην καταστολή των παθογόνων μικροοργανισμών που απαντώνται φυσικά τόσο στο σώμα (candida albicans) όσο και στο περιβάλλον. Ταυτόχρονα, ενισχύουν τη σύνθεση βιταμινών Β (βιοτίνη, φολικό οξύ, Β3, Β5, Β12) και βιταμίνης Κ, προάγουν τις λειτουργίες του εντερικού φραγμού κι αυξάνουν την απορρόφηση των μετάλλων και των θρεπτικών συστατικών

Παράγουν διάφορες ουσίες, οι οποίες δρουν ως φυσικά αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη, αντισταμινικά, αντιοξειδωτικά, ενώ ζυμώνουν τις ίνες σε λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου (SCFA).  

Μπορούν ακόμη και να μειώσουν τα επίπεδα του άγχους αφού με τη βοήθειά τους εκκρίνονται νευροδιαβιβαστές, όπως γ-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA), σεροτονίνη και ακετυλοχολίνη, που επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό μας σύστημα.

Ακόμη, συμβάλουν στην μείωση των βακτηρίων που προκαλούν ουλίτιδα και κακή αναπνοή, μυκητιάσεις κ.ά.

Πότε είναι αποτελεσματικό ένα προβιοτικό συμπλήρωμα
Η αποτελεσματικότητα ενός προβιοτικού συμπληρώματος εξαρτάται από την ικανότητα των βακτηρίων που περιέχει να προσκολλώνται στον εντερικό βλεννογόνο, όπου διεγείρουν τις προστατευτικές αποκρίσεις των εντερικών κυττάρων.
Είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη η ηλικία, ο τρόπος ζωής και η κατάσταση της υγείας καθενός προτού επιλέξει το συμπλήρωμα που είναι κατάλληλο για εκείνον. Για παράδειγμα, κάποιοι αναζητούν προβιοτικά για  τη δυσκοιλιότητα, άλλοι για ουρολοιμώξεις, μυκητιάσεις, στοματίτιδες ή γενικά προβιοτικά για την υγεία του εντέρου.

Και βέβαια, είναι διαφορετικές οι ανάγκες των παιδιών, των εφήβων, των ενηλίκων και των ηλικιωμένων. Συμπληρώνοντας τη διατροφή μας με ένα μείγμα προβιοτικών, κατάλληλα σχεδιασμένο ώστε να αντανακλά τη σύνθεση και την ποικιλομορφία της υγιούς εντερικής χλωρίδας στα διαφορετικά ηλικιακά στάδια της ζωής μας, διασφαλίζουμε τον επαναποικισμό των εντέρων με τις καλλιέργειες που είναι αναγκαίες για εμάς. Με την πάροδο του χρόνου, η συστηματική λήψη των σωστών προβιοτικών θα βελτιώσει την εντερική υγεία και θα βοηθήσει στην άμυνα ενάντια στις παθήσεις.

Η Flora (FMD) διαθέτει 7 εξειδικευμένες προβιοτικές φόρμουλες πολλαπλών στελεχών που ωφελούν το σύνολο του πεπτικού. Κάθε μία από αυτές έχει σχεδιαστεί ειδικά για κάθε ηλικία και κατάσταση υγείας, και έχουν δοκιμαστεί κι επιλεγεί για την ισχυρή τους ικανότητα επιβίωσης και αναπαραγωγής στο ανθρώπινο σώμα.


Τα κριτήρια επιλογής

Τα προβιοτικά συμπληρώματα της Flora περιέχουν καλλιέργειες που έχουν επιλεγεί με τα πιο ποιοτικά κριτήρια, ώστε να:

1.Φτάνουν και επιβιώνουν στο έντερο σε πλήρη ισχύ
Ανθεκτικά στα οξέα του στομάχου και τη χολή, είναι προσαρμοσμένα να ζουν σε ανθρώπινο περιβάλλον.

2.Είναι αγνά και λειτουργικά
Περιέχουν αποκλειστικά ζωντανά προβιοτικά φιλικά βακτήρια από ασφαλείς και δραστικές καλλιέργειες. Διαθέτουν συγκεκριμένες κλινικές έρευνες για τις ευεργετικές τους ιδιότητες και αντανακλούν τη σύνθεση και την ποικιλομορφία της υγιούς εντερικής χλωρίδας στα διαφορετικά ηλικιακά στάδια της ζωής.

3.Είναι βιώσιμα και εξαιρετικά σταθερά
Ο τρόπος παρασκευής, συσκευασίας και συντήρησης σε ψυγείο εξασφαλίζουν την υψηλότερη δυνατή συγκέντρωση και τη μακροχρόνια επιβίωση.

4.Έχουν εγγυημένη ισχύ
Αναγράφεται στις ετικέτες των προϊόντων ο αριθμός των ζώντων βακτηρίων στο χρόνο παρασκευής και ο εγγυημένος ζωντανός πληθυσμός στη λήξη του κάθε προβιοτικού.


Επιλέγουμε ένα αποτελεσματικό προβιοτικό συμπλήρωμα

-Βρέφη και μωρά 1-3 ετών: Το Toddler’s Probiotic  προάγει την υγιή βρεφική μικροχλωρίδα, με 3 δις βακτήρια από 6 καλλιέργειες, με Β. Infantis.

-Παιδιά 4-15 ετών: Το Kid’s Probiotic φροντίζει την υγιή παιδική μικροχλωρίδα, με 5 δις βακτήρια από 6 καλλιέργειες.

-Ενήλικες έως 54 ετών: Το Super Adult Microbiota  είναι κατάλληλο για τη βασική, καθημερινή υποστήριξη της χλωρίδας των ενηλίκων, με 17 δις βακτήρια από 6 καλλιέργειες.

-Ενήλικες 55+: Το Senior’s Probiotic υποστηρίζει της μικροχλωρίδας των ηλικιωμένων, με 34 δις βακτήρια από 7 καλλιέργειες.

- Ενήλικες, για την υποστήριξη του ουροποιητικού: Το Super 8 Plus Microbiota υποστηρίζει τη χλωρίδα του ουροποιητικού και του γεννητικού συστήματος και του λεπτού εντέρου, με 42 δις βακτήρια από 8 καλλιέργειες, πλούσιο σε L. acidophilus.

-Ενήλικες, για την υποστήριξη της χλωρίδας του παχέος εντέρου: Super Hi-Potency Microbiota, με 102 δις βακτήρια από 8 καλλιέργειες, πλούσιο σε μπιφιδοβακτήρια.

-Όλες οι ηλικίες: Μασώμενες ταμπλέτες Super 5 Probiotic για την υποστήριξη της μικροχλωρίδας του στόματος και του ανώτερου πεπτικού, με 2 δις βακτήρια από 5 καλλιέργειες με L. salivarius.

Προβιοτικά Flora

Info
Τα προβιοτικά προϊόντα της Flora είναι γνωστοποιημένα στον ΕΟΦ. Παρασκευάζονται από τη Flora Canada και διανέμονται αποκλειστικά από τη MedMelon (τηλ. 2310 449441), medmelon.gr. Μπορούμε να τα προμηθευτούμε από φυσικά και ηλεκτρονικά φαρμακεία και καταστήματα υγιεινών τροφών. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ