Οι 5 μεγαλύτερες τάσεις ευεξίας της εποχής μας
trend2

Οι 5 μεγαλύτερες τάσεις ευεξίας της εποχής μας

Ελιξήρια μανιταριών, ηχοθεραπεία, στρώματα θερμορύθμισης, φυτική διατροφή και γωνιές διαλογισμού, είναι τα trends της φετινής και της επόμενης χρονιάς


Ευεξία, την αναζητούμε παντού, από το φαγητό στο πιάτο μας μέχρι τους ήχους που χαϊδεύουν τα αυτιά μας και μας ηρεμούν, ακόμη και στη διακόσμηση του σπιτιού που διαμορφώνει τη διάθεσή μας και τα επίπεδα της ενέργειας που έχουμε. Δεν είναι απλώς μια λέξη της εποχής, είναι τρόπος ζωής. Και μας αφορά όλους καθώς καινούργιες τάσεις εμφανίζονται και νέα προϊόντα εμφανίζονται στο προσκήνιο.


1. Συμπληρώματα διατροφής και ελιξήρια μανιταριών
Η πανδημία που μας ταλαιπώρησε τα προηγούμενα χρόνια δημιούργησε μια φρενίτιδα για οτιδήποτε μπορεί να τονώσει το ανοσοποιητικό. Οι μελέτες δείχνουν ότι περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς φροντίζουν να ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού τους έχοντας ως βασικά εργαλεία τη διατροφή και τα συμπληρώματα. Η αγορά συμπληρωμάτων διατροφής που ενισχύουν το ανοσοποιητικό έφτασε τα 18,22 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, και αναμένεται να εκτιναχθεί στα 31,5 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2028, ενώ μόνο οι πωλήσεις των συμπληρωμάτων ψευδαργύρου προβλέπεται να αυξηθούν σχεδόν κατά 9% έως το 2028.

Η υγιεινή διατροφή και τα superfoods είναι πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας, ενώ πολλοί στρέφονται στις ευεργετικές ιδιότητες κάποιων μανιταριών. Για παράδειγμα, καθώς το shiitake, το maitake και το reishi, βοηθούν στη διαχείριση του άγχους και τη βελτίωση της υγείας του εντέρου, δεκάδες χιλιάδες σκευάσματα με βάση τα συγκεκριμένα μανιτάρια πουλιούνται καθημερινά.


2. Θεραπευτικοί ήχοι, ένα μελωδικό μονοπάτι για την ευεξία

Η ευεργετική επίδραση του ήχου και η μουσικοθεραπεία έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα, αλλά τα τελευταία χρόνια επανασυστηθήκαμε με την ηχοθεραπεία καθώς θεωρείται πως είναι μια βασική πύλη που οδηγεί στο κόσμο της ευεξίας. Αξιοποιώντας τη δύναμη διαφόρων καταπραϋντικών ήχων από γκονγκ, singing bowls και κουδουνίσματα επιτυγχάνεται μια κατάσταση ηρεμίας και εσωτερικής γαλήνης. Όσοι ορκίζονται σε αυτήν λένε πως μπορεί να επουλώσει ακόμη και ψυχικά τραύματα και πως φέρνει πλήρη αρμονία το πνεύμα, το σώμα και τα συναισθήματά μας. Καθώς ο ήχος είναι το μέλλον του wellness, μεγάλες εταιρείες προσφέρουν «sound baths» (ηχητικά λουτρά ) στους υπαλλήλους τους προκειμένου να απαλλαγούν από το άγχος.


3. Η αναζήτηση του ποιοτικού ύπνου
Σε ευρεία μελέτη του 2021, το 74% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι θα επέλεγε έναν καλό ύπνο αντί για μια προαγωγή εργασίας. Όσοι για κάποιον λόγο στερούνται τον ύπνο ή δεν έχουν ποιοτικό ύπνο στρέφονται σε διατροφικά συμπληρώματα, η αγορά των οποίων αυξάνεται θεαματικά χρόνο με τον χρόνο.

Η μελατονίνη, το φυσικό βοήθημα ύπνου, παίρνει τη θέση σε όλο και περισσότερα κομοδίνα στην κρεβατοκάμαρα, και όπως δείχνουν οι έρευνες πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού την χρησιμοποιεί σε σταθερή βάση. Για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα, ο ύπνος γίνεται ακόμη καλύτερος με τη βοήθεια της τεχνολογίας, αφού πλέον υπάρχουν στρώματα με θερμορύθμιση, παρακολούθηση ύπνου και βιοανάδραση, που υπόσχονται βαθύ ύπνο και όνειρα γλυκά!


4. Η φυτική διατροφή στο επίκεντρο
Τα τελευταία 15 χρόνια, η plant based διατροφή έχει εκτιναχθεί. Οι Gen Z και οι Millennials αναζητούν μετα μανίας τα κατάλληλα προϊόντα και κάθε χρόνο οι πωλήσεις vegan τροφίμων σημειώνουν άνοδο, ενώ οι γκουρού της διατροφής προτείνουν τα διατροφικά trends της εποχής.

Ένα από αυτά είναι η δίαιτα pegan, ένας συνδυασμός βιγκανισμού και paleo, που βασίζεται στα λαχανικά και τα φρούτα, τα οποία καλύπτουν σχεδόν το 75% του καθημερινού διαιτολογίου. Το υπόλοιπο 25% κατανέμεται κυρίως ανάμεσα σε κρέατα, αυγά και υγιεινά λιπαρά, όπως ξηρούς καρπούς και σπόρους. Ορισμένα όσπρια και δημητριακά χωρίς γλουτένη μπορούν να επιτραπούν σε περιορισμένες, όμως, ποσότητες.

Οι Flexitarians και οι Reducetarians υιοθετούν μια κυρίως χορτοφαγική διατροφή αλλά περιστασιακά καταναλώνουν και μικρές ποσότητες κρέατος πουλερικών, θαλασσινών, γαλακτοκομικών και αυγών. Οι Reducetarians κάνουν συνειδητές επιλογές μείωσης των ζωικών προϊόντων που καταναλώνουν ενώ οι Flexitarians είναι vegetarians που περιστασιακά τρώνε κρέας και ψάρι. Και οι δυο ομάδες φροντίζουν ώστε τα ζώα από τα οποία έχει προέλθει το κρέας μα έχουν τραφεί με χόρτα και τα αβγά που καταναλώνουν να προέρχονται από κότες ελευθέρας βοσκής. Ταυτόχρονα, αποφεύγονται τα επεξεργασμένα κρέατα όπως τα λουκάνικα και τα αλλαντικά.


5. Ο χώρος μας είναι σημαντικός
Η υγεία και η ευεξία έχουν εισβάλει στους χώρους διαβίωσής μας. Η Αμερικανική Εταιρεία Διακοσμητών Εσωτερικών Χώρων επισήμανε την «υγεία και ευεξία» ως κορυφαία σχεδιαστική τάση για το 2022. Ολοένα και περισσότεροι από όσους ψάχνουν καινούργια στέγη, αναζητούν χώρους διαβίωσης όπου η λειτουργικότητα, η αισθητική και τα υλικά της κατασκευής να προάγουν την ψυχική και σωματική υγεία.
Μια από τις τάσεις της εποχής είναι οι «υπέρυθρες σάουνες» που θερμαίνουν το σώμα μας και όχι τον αέρα, με εκπομπή υπέρυθρης θερμότητας, αντίστοιχη με την ζέστη από τον ήλιο και έχουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία. Βοηθούν το κυκλοφορικό και την αποκατάσταση των μυών, ανακουφίζουν τον πόνο στις αρθρώσεις και μειώνουν τα επίπεδα του στρες.

Οι «γωνιές διαλογισμού» είναι μια άλλη αυξανόμενη τάση, με τους αρχιτέκτονες και τους διακοσμητές εσωτερικών χώρων να την παίρνουν σοβαρά υπόψη τους. Ένας χώρος όπου κάποιος μπορεί να απομονωθεί και να ηρεμήσει με τη βοήθεια του διαλογισμού ανεβάζει μάλιστα και την αξία του ακινήτου.

Εν ολίγοις, η τάση της εποχής είναι η φροντίδα της συναισθηματικής, σωματικής και ψυχικής υγεία. Όλο και περισσότεροι ανοίγουν διάπλατα το πορτοφόλι τους για προϊόντα που υπόσχονται να βελτιώσουν το ταξίδι ευεξίας τους και δηλώνουν πως ο εαυτός τους τούς ευγνωμονεί για αυτά τα δώρα ζωής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ