Η νέα τάση στη σωματική άσκηση είναι τα τακτικά micro workouts
workout_kedriki

Η νέα τάση στη σωματική άσκηση είναι τα τακτικά micro workouts

Δέκα λεπτά την ημέρα από την άνεση του γραφείου ή του σπιτιού μας, αρκούν για να έχουμε καλή φυσική κατάσταση.

Η πιεστική καθημερινότητα που ζούμε συρρικνώνει συνεχώς τον χρόνο που αφιερώνουμε στον εαυτό μας και την ευεξία μας, με αποτέλεσμα να μην γυμναζόμαστε τακτικά. Έτσι, οι ειδικοί εφευρίσκουν συνεχώς νέους τρόπους εκγύμνασης, προσαρμοσμένους στον σύγχρονο τρόπο ζωής, όπως είναι τα micro workouts που μας δίνουν τη δυνατότητα να... ιδρώνουμε τη φανέλα ακόμα και όταν κάνουμε διάλειμμα από τη δουλειά.

Το γεγονός ότι μπορούμε να γυμναστούμε γρήγορα και αποτελσματικά, συντηρώντας έτσι την καλή φυσική μας κατάσταση μέχρι να πάμε στο γυμναστήριο, έχουν κάνει τα micro workouts τη νέα αγαπημένη συνήθεια. Ας δούμε τι είναι:

Πρόκειται για γνωστές ασκήσεις όπως τα push ups, που μπορούν να εκτελούνται σε βολικές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι πολύ σύντομες, κατά κύριο λόγο υψηλής έντασης προπονήσεις, σχεδιασμένες για να μεγιστοποιούν τα αποτελέσματα σε σύντομο χρόνο. Με λίγα λόγια, λειτουργούν συνδυαστικά με άλλες μορφές εκγύμνασης όμως ακόμα και αν δεν ασκούμαστε συστηματικά δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε κάποιο όφελος, έστω και μικρό, αν περιοριστούμε στα micro workouts.
Μια μικροπροπόνηση μπορεί να είναι τόσο απλή, όσο για παράδειγμα άλματα για 20 δευτερόλεπτα ή ένα μίνι σπριντ των 60 δευτερολέπτων στο πεζοδρόμιο μπροστά από το σπίτι μας. Δεν χρειάζεται εξολισμός ή κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος. Μπορούμε να εκτελέσουμε ορισμένες ασκήσεις ακόμα και τις ώρες που βρισκόμαστε στο γραφείο, όπως είναι για παράδειγμα οι ακροστασίες χωρίς βάρος, γυμνάζοντας έτσι τις γάμπες μας.

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι, καλά όλα αυτά όμως πόσο αποτελεσματικά είναι τα micro workouts; Οι μελέτες λένε ότι λειτουργούν, και μάλιστα βελτιώνουν τον μεταβολισμό και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Και παρ’ ότι δεν προσφέρουν την ίδια καύση θερμίδων ή οικοδόμηση μυών όσο μια συστηματική ωριαία προπόνηση στο γυμναστήριο, δεν αλλάζει το γεγονός ότι είναι καλύτερες για την υγεία από το να μην ασκούμαστε καθόλου.

Πιο συγκεκριμένα, σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο PubMed (2009) οι ερευνητές ζήτησαν από ανενεργούς ενήλικες να κάνουν πετάλι όσο πιο γρήγορα μπορούσαν για 20 δευτερόλεπτα, τρεις φορές την ημέρα. Μετά από έξι εβδομάδες, διαπιστώθηκε ότι η φυσική τους κατάσταση είχε βελτιωθεί κατά 9%.

Ομοίως, σε άλλη μελέτη (PubMed, 2017) διαπιστώθηκε ότι οι υγιείς γυναίκες ήταν σε θέση να βελτιώσουν την καρδιοαναπνευστική τους άσκηση εκτελώντας 20 δευτερόλεπτα έντονης ανάβασης σκαλοπατιών τρεις φορές την ημέρα για τρεις εβδομάδες.
Ας δούμε συνολικά τα οφέλη των μικροπροπονήσεων:
Βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία: Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι κατά τη διάρκεια της μικροπροπόνησης ο καρδιακός ρυθμός ανεβαίνει με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η καρδιαγγειακή και καρδιοαναπνευστική κατάσταση.

Αυξάνουν τον μεταβολισμό: Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορούμε να ενισχύσουμε τον μεταβολισμό μας, με μόλις 4 λεπτά άσκησης. Δεδομένου ότι αυτές οι προπονήσεις διαρκούν περίπου 10 λεπτά και είναι έντονες, τότε είναι σίγουρο ότι θα βελτιωθεί ο μεταβολισμός μας.

Μειώνουν τον κίνδυνο ασθενειών: Όπως και κάθε άλλη σωματική άσκηση οι μικροπροπονήσεις βοηθούν να βελτιώσουμε τη συνολική υγεία και την ποιότητα ζωής. Επίσης μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων καταστάσεων όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις, η κατάθλιψη, το άγχος και η άνοια.

Εξοικονομούν χρόνο: Είναι ο καλύτερος τρόπος για να έχουμε 3 προπονήσεις μέσα στην ημέρα χωρίς άγχος. Χρειάζονται μόνο 10 λεπτά κάθε φορά, δηλαδή 30 λεπτά συνολικά μοιρασμένα μέσα στην ημέρα και με ελάχιστο έως καθόλου εξοπλισμό.

Το συμπέρασμα μετά από όλα αυτά είναι ότι για να διατηρήσουμε μια καλή φυσική κατάσταση δεν θέλει καθόλου κόπο, αλλά μόνο τρόπο και όρεξη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ