Βολευτείτε στο αυτοκίνητο του 2030

Βολευτείτε στο αυτοκίνητο του 2030

Η αυτόνομη οδήγηση θα φέρει τεράστιες αλλαγές στην εικόνα και τη λειτουργικότητα του χώρου επιβατών, που αναμένεται να αποκτήσει ανέσεις και παροχές Πρώτης Θέσης.

ilektriko_2
Oσοι αγαπούν και απολαμβάνουν την οδήγηση μάλλον σκέφτονται σκυθρωποί το μέλλον της αυτοκίνησης, καθώς σε περίπου μια δεκαετία ο ρόλος του οδηγού θα τείνει να εκλείψει. Ακόμα και για εταιρείες που έχουν χτίσει την εικόνα τους πάνω σε αξίες σχετικές με το πάθος και την ένταση της οδηγικής πιστότητας, η αυτονομία Επιπέδου 5 θα σημάνει μια ριζική αλλαγή στον χαρακτήρα των προϊόντων τους. Οι κάτοχοι των αυτοκινήτων δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να κρατούν το τιμόνι ή να νιώθουν την απόκριση του γκαζιού. Ο Julian Thomson, επικεφαλής μελλοντικού σχεδιασμού της Jaguar, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολικό να πούμε ότι τα αυτοκίνητα μπορούν να γίνουν κάτι ανάλογο με τις οικιακές συσκευές». Ωστόσο καθησυχάζει συμπληρώνοντας: «Στόχος μας είναι να αποφύγουμε κάτι τέτοιο. Οσοι εργαζόμαστε στην αυτοκινητοβιομηχανία γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί που θα ήθελαν να συνεχίσουν να οδηγούν ακόμα και όταν αυτό δεν θα είναι απαραίτητο».

Στο πρωτότυπο Future-Type της Jaguar χαρακτηριστικό στοιχείο είναι το αποσπώμενο τιμόνι. Το αυτοκίνητο έχει δυνατότητα πλήρους αυτονομίας και διαθέτει προηγμένο σύστημα φωνητικών εντολών. Ομως, από τη στιγμή που ο οδηγός το αποφασίσει, μπορεί να «κουμπώσει» το τιμόνι και να πάρει αυτός τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Από τη μεριά του, ο όμιλος Volkswagen παραθέτει μια ενδιαφέρουσα σκέψη σχετικά με τον τρόπο που η αυτόνομη οδήγηση μπορεί να βοηθήσει τον ίδιο τον οδηγό. Στα σχέδια του ομίλου είναι η παραγωγή ενός αυτόνομου sports car με σύστημα εκμάθησης οδήγησης. Σύμφωνα με τον Ulrich Eichhorn, διευθυντή του Τμήματος Ερευνας και Εξέλιξης, το αυτοκίνητο θα μπορεί να αναγνωρίζει τις ιδανικές γραμμές και τους σωστούς χειρισμούς στο γκάζι και το φρένο για την επίτευξη ενός γρήγορου γύρου σε μια πίστα. Στη συνέχεια, ο οδηγός θα μπορεί να ακολουθεί το αυτοκίνητο-φάντασμα που θα απεικονίζεται στο Head Up Display και με αυτό τον τρόπο να εκπαιδεύεται στη βελτίωση της οδήγησής του. Ωστόσο, ειδικά στα premium μοντέλα, αναμένεται ότι το μεγαλύτερο διάστημα χρήσης θα αφορά την αυτόνομη λειτουργία, οπότε στόχος των τεχνικών είναι η αναβάθμιση των παροχών άνεσης και ψυχαγωγίας. «Φανταστείτε την Πρώτη Θέση σε μια αεροπορική πτήση», λέει ο Markus Seidel, επικεφαλής Τεχνολογικής Ανάπτυξης της BMW. «Από τη στιγμή που το αεροσκάφος απογειώνεται οι αεροσυνοδοί φροντίζουν να σας παρέχουν κάθε ευκολία. Το ίδιο θα γίνεται και στο αυτοκίνητο». Οι βοηθοί που θα βρίσκονται στη διάθεση των επιβατών θα έχουν εικονική αλλά και φυσική παρουσία. Για παράδειγμα, θα υπάρχει ένας ρομποτικός βραχίονας που θα προσφέρει στους επιβάτες τον καφέ που θα κατασκευάζεται στην ανάλογη συσκευή που θα υπάρχει στο αυτοκίνητο. Επιπλέον, εξετάζονται οι τρόποι που θα μπορούν να αναπτυχθούν παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας, τα οποία θα ενσωματώνουν στη δράση τους την κίνηση του αυτοκινήτου προκειμένου να μην κουράζουν και να μη ζαλίζουν τους επιβάτες. Η Audi από τη μεριά της δείχνει να επικεντρώνεται στην ιδέα της εξέλιξης ενός εικονικού προσωπικού βοηθού που θα συνεργάζεται με το κινητό τηλέφωνο προκειμένου να έχει πρόσβαση στις προτιμήσεις των επιβατών. Μάλιστα στο πρωτότυπο Aicon που έχει παρουσιάσει, προσθέτει μία ακόμα ενδιαφέρουσα πτυχή σχετικά με τις ευκολίες και τις ανέσεις που μπορούν να προσφερθούν: Εάν, για παράδειγμα, οι επιβάτες το θελήσουν, το πανοραμικό παρμπρίζ, όπως και οι υπόλοιπες γυάλινες επιφάνειες, μπορούν να σκουρύνουν και ο χώρος των επιβατών να μεταμορφωθεί σε home cinema. Ετσι, όσο θα είστε κολλημένοι στην κίνηση ή αν βαρεθείτε κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου ταξιδιού, θα μπορείτε να απολαύσετε ένα επεισόδιο της αγαπημένης σας σειράς ή την ταινία που μόλις έχει κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες. Εάν λοιπόν τα πράγματα εξελιχθούν κάπως έτσι, τότε η αυτόνομη οδήγηση ίσως να μην είναι τόσο βαρετή όσο τη θεωρούμε σήμερα. - Nick Gibbs

1 .ΡΟΜΠΟΤΙΚΟΙ ΒΟΗΘΟΙ
Οι premium κατασκευαστές σκοπεύουν να φέρουν την Πρώτη Θέση στο αυτοκίνητο. Οι βοηθοί μπορεί να έχουν εν μέρει φυσική παρουσία, με τη μορφή ρομποτικών μηχανισμών που θα μας προσφέρουν φρέσκο καφέ ή σνακ. Ο βοηθός της Audi θα είναι εικονικός και με βάση τα δεδομένα του τηλεφώνου σας θα αναγνωρίζει τις προτιμήσεις σας προκειμένου να κάνει πιο εύστοχες προτάσεις για το πού να φάτε ή πού να ψωνίσετε στη διαδρομή που ακολουθείτε.

2.ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Τα σχέδια της BMW περιλαμβάνουν παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας που ενσωματώνουν στο Gameplay τις κινήσεις του αμαξώματος ή ακόμα και το περιβάλλον στο οποίο κινείται το αυτοκίνητο. Με αυτό τον τρόπο θα είναι δυνατό να καταπολεμηθεί η κούραση αλλά και η ζαλάδα που προκαλείται στους επιβάτες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.


3.ΧΩΡΙΣ ΤΙΜΟΝΙ
Το πρωτότυπο Future-Type της Jaguar μας παρουσιάζει ένα μέλλον στο οποίο το τιμόνι αποτελεί αντικείμενο της καθημερινής μας ρουτίνας. Οταν αποσυνδεθεί από το αυτοκίνητο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πλοήγηση στο Διαδίκτυο ή για να παίξει τη μουσική που προτιμάτε. Βέβαια, ανά πάσα στιγμή θα μπορείτε να το συνδέσετε στο δικό σας ή σε άλλο συμβατό αυτοκίνητο που έχετε νοικιάσει ώστε να έχετε τον απόλυτο έλεγχο και να απολαύσετε την οδήγηση.

4.ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΣΕ ΤΡΟΧΟΥΣ
Κλείσιμο
Ισως μία από τις πιο ενδιαφέρουσες προοπτικές της αυτόνομης οδήγησης. Το παρμπρίζ του αυτοκινήτου μεταμορφώνεται σε ευρυγώνια οθόνη υψηλής ευκρίνειας και εσείς απολαμβάνετε την αγαπημένη σας ταινία ή σειρά καθισμένοι στα αναπαυτικά καθίσματα του αυτοκινήτου. Ετσι, ο χρόνος μέσα στο αυτοκίνητο αρχίζει να δείχνει πολύ μικρότερος και σίγουρα πολύ πιο ψυχαγωγικός.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network