Πηγές ενέργειας

Ποτέ δεν υπήρξε χώρα που ανατπύχθηκε χωρίς συνεχή παροχή ισχύος

Jim Yong Kim: πρώην πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας

biofuel
Oρυκτά καύσιμα vs Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και κάπου ανάμεσα η πυρηνική σχάση. Oι επιλογές δεν λείπουν στη σύγχρονη παραγωγή ενέργειας ή στους τομείς των μεταφορών και θέρμανσης, κάθε μια με τα δικά της μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα.

ΓΑΙΑΝΘΡΑΚΑΣ
Ο γαιάνθρακας παρέχει το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρισμού και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις βιομηχανίες σιδήρου και χάλυβα. Η παγκόσμια χρήση του παρουσιάζει αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια, κυρίως σε χώρες της Ασίας, όπου η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζει να αυξάνεται. Παρά τις ανησυχίες σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, η χρήση του γαιάνθρακα θα συνεχίσει να είναι σημαντική στο μέλλον, ωστόσο η συνεργασία κυβερνήσεων και βιομηχανίας μπορεί να την καταστήσει λιγότερο ρυπογόνο και αποδοτικότερη με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών.

Μερίδιο στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα 2018
38,5%

Hydrogen
nuclear
wind-energy
Κλείσιμο


ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Οι αγορές πετρελαίου υφίστανται μεγάλες αλλαγές, καθώς οι ΗΠΑ οδηγούν ολοένα περισσότερο την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου και η ζήτηση μετατοπίζεται από τις ανεπτυγμένες οικονομίες και τα καύσιμα μεταφοράς στην Ασία και τα πετροχημικά. Η ζήτηση πετρελαίου εξαρτάται από τη δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας, ιδιαίτερα από την επέκταση αναπτυσσόμενων οικονομιών όπως η Κίνα και η Ινδία. Ταυτόχρονα, σε όλο τον κόσμο η αυξανόμενη καταναλωτική ζήτηση σημαίνει περισσότερο πλαστικό, που με τη σειρά του σημαίνει περισσότερα πετροχημικά. Παρά τις προσπάθειες να περιοριστεί η χρήση πλαστικών και να ενθαρρυνθεί η ανακύκλωση, η ζήτηση για πλαστικά και πετροχημικά ολοένα αυξάνεται. Δραστική αύξηση ζήτησης πετρελαίου παρουσιάζε, μέχρι την εμφάνιση της πανδημίας, και ο τομέας της αεροπλοΐας, εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού επιβατών και δρομολογίων.

Παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου 2018
98.300 βαρέλια/ημέρα

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Το φυσικό αέριο θεωρείται το καθαρότερο και το ταχύτερα αναπτυσσόμενο ορυκτό καύσιμο, συμβάλλοντας σχεδόν στο 1/3 της συνολικής αύξησης της ζήτησης ενέργειας κατά την τελευταία δεκαετία. Σήμερα αντιπροσωπεύει το 23% της παγκόσμιας ζήτησης πρωτογενούς ενέργειας και σχεδόν το 1/4 της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Παρέχει περιβαλλοντικά οφέλη σε σύγκριση με άλλα ορυκτά καύσιμα όσον αφορά την ποιότητα του αέρα και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Χάρη στη δυνατότητα αποθήκευσης και τη λειτουργική ευελιξία των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής ανταποκρίνεται τόσο στις εποχιακές όσο και στις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις της ζήτησης και ενισχύει την ασφάλεια και σταθερότητα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος από συστήματα με αυξανόμενο μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Παγκόσμια παραγωγή φυσικού αερίου 2018
3.937 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Με μηδενική εκπομπή CO2, η πυρηνική ενέργεια θεωρείται στις μέρες μας, παραδόξως, «καθαρός» τρόπος παραγωγής ενέργειας. Οι πυρηνικοί σταθμοί συμβάλλουν στη σταθερότητα των δικτύων ηλεκτροπαραγωγής και μπορούν να αποτελέσουν ένα καλό συμπλήρωμα στις στρατηγικές «απανθρακοποίησης», δεδομένου πως, ως έναν βαθμό, μπορούν να προσαρμόσουν τη λειτουργία τους για να ακολουθήσουν τις μεταβολές ζήτησης και προσφοράς. Είναι ακριβοί στην κατασκευή, αλλά φθηνοί στη λειτουργία. Τα περισσότερα από 100 ατυχήματα που έχουν παρουσιαστεί στα 72 χρόνια χρήσης τους για παραγωγή ενέργειας, με προεξέχοντα αυτά των Τσέρνομπιλ και Φουκουσίμα, εγείρουν, δικαιολογημένα, ανησυχίες ως προς την ασφάλεια.

Πυρηνικοί αντιδραστήρες σε λειτουργία παγκοσμίως 2018
452 αντιδραστήρες

solar-energy
nuclear
mirai-hyd-12-dpl


ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Βιοκαύσιμα, ηλιακή, αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια βρίσκονται στο επίκεντρο της μετάβασης προς ένα βιώσιμο ενεργειακό σύστημα. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας επεκτάθηκαν τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της πολιτικής στήριξης και της μείωσης τιμών φωτοβολταϊκών και αιολικών συστημάτων. Η ηλεκτροπαραγωγή αποτελεί το κύριο πεδίο εφαρμογής τους, αλλά η κατανάλωση ηλεκτρισμού αντιπροσωπεύει μόνο το 1/5 της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας. Από την άλλη, η μηδενική στροφική αδράνεια των ΑΠΕ απαιτεί τη χρήση εξομαλυντών φυσικού αερίου για τη σταθερότητα του δικτύου, ενώ η μεταβλητή και στοχαστική τους λειτουργία επιβάλλει τον συνδυασμό τους με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, π.χ. μονάδες αντλησιοταμίευσης, μέτρα χωρίς τα οποία το χρήσιμο ρεύμα που παράγουν δεν ξεπερνά το 2%. Τόσο η εξέλιξη ευέλικτων συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (βλ. P2X) όσο και ο ρόλος των βιοκαυσίμων στους τομείς των μεταφορών και της θέρμανσης παραμένουν, λοιπόν, καθοριστικοί παράγοντες για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Μερίδιο στην παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 2018
26%

ΥΔΡΟΓΟΝΟ
Το υδρογόνο είναι ένας φορέας ενέργειας ο οποίος μπορεί να παραχθεί από σχεδόν όλους τους ενεργειακούς πόρους, αν και σήμερα παράγεται ως επί το πλείστον από ορυκτά καύσιμα, με σημαντικές εκπομπές CO2. Το «καθαρό» υδρογόνο που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, πυρηνικά ή ορυκτά καύσιμα με τεχνολογία δέσμευσης CO2 μπορεί να συμβάλει στη μείωση εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου σε τομείς όπως οι μεταφορές μεγάλων αποστάσεων και η παραγωγή χημικών προϊόντων, σιδήρου και χάλυβα. Το υδρογόνο μπορεί επίσης να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στα αστικά κέντρα, καθώς και στη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας. Μπορεί να υποστηρίξει την ενσωμάτωση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό δίκτυο, αφού αποτελεί μία από τις ελάχιστες επιλογές αποθήκευσης ενέργειας για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Παγκόσμιος στόλος αυτοκινήτων ενεργειακών κυψελών υδρογόνου 2018
11.200 αντίτυπα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ