Θέρμανση και ψύξη με γεωθερμία: Η λύση είναι… κάτω από τα πόδια μας

geoo

Πώς λειτουργεί η πρωτοποριακή μέθοδος θέρμανσης και ψύξης κατοικιών, που προσφέρει μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων και άρα γρήγορη απόσβεση της σχετικής επένδυσης

Η γεωθερμία είναι μία από τις σημαντικότερες μορφές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη θέρμανση και ψύξη στην κατοικία μας, καθώς και ζεστό νερό χρήσης με εντυπωσιακή εξοικονόμηση ενέργειας. Η εξοικονόμηση φθάνει το 75% στη θέρμανση και το 40% στην ψύξη-δροσισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα διαμέρισμα 120 τ.μ. μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του σε θέρμανση με κόστος μόλις 2-2,5 ευρώ την ημέρα, εάν εγκαταστήσει αντλία θερμότητας. Έτσι, επιτυγχάνεται γρήγορη απόσβεση του υψηλού αρχικού κόστους αγοράς του συστήματος (ξεκινά από τα 5.500 ευρώ).

Η λειτουργία του συστήματος γεωθερμίας βασίζεται στην εκμετάλλευση της ενέργειας του υπεδάφους, η οποία διατηρείται σταθερή όλο το χρόνο. Έτσι, η θέρμανση του κτιρίου επιτυγχάνεται μέσω της απορρόφησης της θερμότητας του υπεδάφους και της πρόσδοσης της θερμότητας αυτής στο εσωτερικό του κτιρίου, ενώ η ψύξη του κτιρίου επιτυγχάνεται μέσω της απόρριψης της θερμότητας από το κτίριο προς το υπέδαφος.

Οι ατμοί και τα νερά έχουν παγιδευτεί μέσα σε πετρώματα και κλειστές περιοχές κάτω από την επιφάνεια της γης και προέκυψαν μέσω γεωλογικών δραστηριοτήτων. Κατόπιν συλλέγονται με γεωτρήσεις και γίνεται εκμετάλλευσή τους για θέρμανση ή για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Βέβαια, η διαδικασία είναι πολυέξοδη και για αυτό το λόγο γίνεται από μεγάλες επιχειρήσεις.

Σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί πλεονέκτημα αν υπάρχουν υπόγεια νερά, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν την αιτία της σταθερής θερμοκρασίας. Αυτό που πρέπει να κάνει ο άνθρωπος, είναι να καταφέρει με κάποια διαδικασία να εκμεταλλευθεί αυτή τη θερμική ενέργεια, που βρίσκεται αποθηκευμένη κάτω από τις αυλές και τους κήπους, χωρίς καθόλου έξοδα.

Η κατανάλωση της θέρμανσης και της ψύξης γίνεται με χρήση ζεστού ή κρύου νερού που περνά μέσα από τα σώματα και κλιματίζει το χώρο με τη βοήθεια αέρα ή με την ενδοδαπέδια θέρμανση. Για τον σκοπό αυτό, χρησιμοποιούνται αντλίες θερμότητας ή αντλίες θερμότητας νερού, οι οποίες παράγουν θερμό ή ψυχρό νερό.

Οι αντλίες αυτές μπορούν να συνδυαστούν με τερματικές μονάδες ανεμιστήρα/στοιχείου ή κεντρικές κλιματιστικές μονάδες. Αντίστοιχα χρησιμοποιούνται και αντλίες θερμότητας νερού/αέρα που συνδέονται απευθείας με δίκτυο αεραγωγών.

Τα συστήματα αβαθούς γεωθερμίας διακρίνονται για τη διάρκεια ζωής του εξοπλισμού, το χαμηλό κόστος λειτουργίας και το μικρό κόστος συντήρησης συγκριτικά με τα συμβατικά συστήματα, ενώ επιπλέον είναι ασφαλέστερα. Πρόκειται για μια αξιόπιστη και φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία, καθώς δεν εκπέμπονται αέριοι ρύποι. Επίσης είναι αθόρυβη, ο χώρος που απαιτείται για την εγκατάσταση του εξοπλισμού είναι μικρότερος από αυτόν ενός συμβατικού λεβητοστάσιου και το γεωθερμικό σύστημα είναι 3 έως 5 φορές αποδοτικότερο από ένα συμβατικό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα