Εκεί που ο μοντέρνος σχεδιασμός συναντά το Φενγκ Σούι

Εκεί που ο μοντέρνος σχεδιασμός συναντά το Φενγκ Σούι

Η πανάρχαια κινεζική φιλοσοφία που μάς βοηθά να αποκτήσουμε ένα αρμονικό περιβάλλον με ευτυχία, υγεία και επιτυχία βρίσκει θερμούς υποστηρικτές ανάμεσα στους σύγχρονους διακοσμητές

centr1
Τα τελευταία χρόνια, το Φενγκ Σούι γίνεται όλο και πιο δημοφιλές εκτός Κίνας και ο δυτικός κόσμος το αγκαλιάζει με ενδιαφέρον. Πλέον, δεν εκφράζει μόνο τις θετικές ροές ενέργειας, αλλά αντιπροσωπεύει και ένα είδος καθαρής και μινιμαλιστικής αισθητικής και ηρεμίας σε έναν κόσμο όπου κυριαρχούν οι εντατικοί ρυθμοί ζωής και ο μαξιμαλισμός. Ο όρος Φενγκ Σούι, μεταφράζεται ως «άνεμος – νερό» και σε ελεύθερη απόδοση, σημαίνει «ο δρόμος του ανέμου και του νερού».

Οι αρχές του, είναι ένα σχέδιο το οποίο αν ακολουθηθεί -πάντα σύμφωνα με όσους πιστεύουν στην αποτελεσματικότητά του- μπορεί να βοηθήσει στην ισορροπία και στη δημιουργία αρμονίας των ζωτικών ενεργειών, του Γιν και του Γιανγκ. Μαζί, το Γιν και το Γιανγκ εκφράζουν τη δυαδικότητα των αντίθετων δυνάμεων που αποτελούν τα πάντα στο σύμπαν. Παράλληλα η κοσμική ενέργεια, γνωστή ως Τσι, κατευθύνεται μέσω τόπων και δομών.
pexels-rodnae-productions-6691752

Οι δάσκαλοι του Φενγκ Σούι, υποστηρίζουν ότι αν κατανοήσουμε τη σύσταση και την αλληλεπίδραση όλων αυτών των δυνάμεων, τότε μπορούμε να επηρεάσουμε τις ενεργειακές ροές για να βελτιώσουμε τον πλούτο, την ευτυχία, τη μακροζωία και την οικογενειακή ευημερία, ενώ η λάθος ροή του Τσι, έχει αντίθετα αποτελέσματα. Η επιρροή επιτυγχάνεται, σχεδιάζοντας το ανθρώπινο περιβάλλον σε αρμονία με τις αρχές της φυσικής ροής ενέργειας. Έτσι, για να μπορέσει το Τσι να ρεύσει αβίαστα στον χώρο, το Φενγκ Σούι υπαγορεύει τα ακριβή σημεία όπου πρέπει να τοποθετηθούν τα έπιπλα, τα χρώματα με τα οποία θα βαφτούν οι τοίχοι και τη θέση διάφορων μικροαντικειμένων, για παράδειγμα αγαλματίδια, ή μικρά σιντριβάνια.

Προτού γίνουν οι αλλαγές, ο ενδιαφερόμενος εστιάζει στον τομέα που θέλει να υπάρξει βελτίωση και κατόπιν, ένας ενεργειακός χάρτης τοποθετείται πάνω από την κάτοψη του κτιρίου, που δείχνει τον αντίστοιχο χώρο στον οποίο πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις σύμφωνα με τις υποδείξεις του Φενγκ Σούι.

odhgos_copy

Ανατολή και Δύση συμφωνούν
Όλα αυτά δεν είναι εύκολα στην πράξη και για αυτό, όσοι θέλουν να τα εφαρμόσουν, συχνά προσλαμβάνουν έναν ειδικό. Δεν χρειάζεται όμως να εντρυφήσει κάποιος στο Φενγκ Σούι για να διαπιστώσει ότι τα βασικά από όσα προτείνει μπορούν να αλλάξουν την αύρα ενός σπιτιού. Υπάρχουν κάποιες συμβουλές που θα κάνουν τη διαβίωσή μας καλύτερη και με αυτές συμφωνούν και οι σύγχρονοι αρχιτέκτονες και σχεδιαστές. Ας τις δούμε μία προς μία, αντιπαραβάλλοντας σε παρένθεση το πως αυτές εφαρμόζονται από τους ειδικούς της Δύσης.
Κλείσιμο
198950474_m_normal_none
-Το Φενγκ Σούι δίνει μεγάλη σημασία στην αρχιτεκτονική συμμετρία και πρεσβεύει ότι είναι προτιμότερο τα κτίρια να βλέπουν προς το Νότο, διότι είναι το πιο ευοίωνο σημείο του ορίζοντα. Η Απαγορευμένη Πόλη, χτίστηκε γύρω από έναν κεντρικό άξονα που εκτείνεται από Βορρά προς Νότο, με την κύρια είσοδο να βλέπει Νότια, ενώ και όλα τα κτίρια εντός της πόλης οικοδομήθηκαν εξίσου συμμετρικά, εκατέρωθεν του άξονα προκειμένου να δημιουργηθεί μια αρμονική ροή του Τσι. Επιπρόσθετα, το Φενγκ Σούι επιτάσσει ευάερα και ευήλια δωμάτια.
(Ο ήλιος χαρίζει ενέργεια και βελτιώνει την ψυχική διάθεση, ενώ ο νότιος ή μεσημβρινός προσανατολισμός θεωρείται ο καλύτερο αφού τον χειμώνα οι ακτίνες του ήλιου έχουν τη δυνατότητα να μπουν μέχρι τα ενδότερα του χώρου ζεσταίνοντάς τον, ενώ το καλοκαίρι που ο ήλιος είναι ψηλά, οι ένοικοι αποφεύγουν τις ακτίνες πολύ εύκολα με ένα στέγαστρο).

174960888_m_normal_none
-Η συσσώρευση άχρηστων πραγμάτων εμποδίζει τη ροή της ενέργειας στο σπίτι, την εργασία και τη ζωή γενικότερα. Γι’ αυτό, το Φενγκ Σούι μάς προτείνει να ξεφορτωθούμε οποιοδήποτε άχρηστο αντικείμενο, έπιπλο ή διακοσμητικό υπάρχει στον χώρο. Κάντε μια αρχή με τα ρούχα που έχετε χρόνια να φορέσετε και συνεχίστε με οτιδήποτε άλλο.
(Παλιά καλώδια, άδεια κουτιά, χαρτιά που δεν χρειαζόμαστε, προϊόντα που έχουν λήξει, δημιουργούν αίσθηση ακαταστασίας και συσωρρεύουν σκόνη ενώ μας αφαιρούν πολύτιμο χώρο).

90533266_m_normal_none
-Ο ύπνος απέναντι από καθρέφτη απορροφάει όλη μας την ενέργεια και μας εμποδίζει να κοιμηθούμε καλά. Ακόμα, στο υπνοδωμάτιο δεν πρέπει να υπάρχει τίποτα που να θυμίζει την εργασία μας και δεν έχουν θέση τα παπούτσια.
(Αν ξυπνήσουμε στη μέση της νύχτας ή απότομα έχουμε πολύ λίγη συναίσθηση του τι συμβαίνει γύρω μας και μια αντανάκλαση στον καθρέφτη μπορεί να μάς τρομάξει και να μάς αγχώσει. Όλοι οι ειδικοί συμβουλεύουν να αφήνουμε έξω από το υπνοδωμάτιο ότι έχει σχέση με τη δουλειά, για να απολαύσουμε έναν ήρεμο και βαθύ ύπνο και τα παπούτσια καθώς μεταφέρουν μικρόβια από τον δρόμο θα πρέπει να μένουν στον διάδρομο).

188687420_m_normal_none
-Έπιπλα ογκώδη, με γωνίες και σκληρές προεξοχές επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα και προκαλούν εκνευρισμό. Οι αιχμηρές άκρες διακόπτουν την ενεργειακή ροή και η αρνητική ατμόσφαιρα εγκαθίσταται. Επιλέξτε έπιπλα με μαλακές φόρμες και ευελιξία στον χώρο.
(Αυτή ακριβώς είναι η τάση στο interior design τα τελευταία χρόνια με αντικείμενα πολυμορφικά και φιλικά στο χρήστη που δεν τραυματίζουν και δεν ενοχλούν την καθημερινότητά μας).

132408486_m_normal_none
-Σύμφωνα με το Φενγκ Σούι το χρώμα επιδρά στη συμπεριφορά και τη διάθεσή μας. Μπορεί να μάς χαλαρώσει, να μας ξεκουράσει, να μάς δημιουργήσει αισθησιασμό ή αντίθετα να μάς εκνευρίσει και να μάς δημιουργήσει ανησυχία. Στο Φενγκ Σού το ροζ είναι το χρώμα της αγάπης και προτείνεται για το υπνοδωμάτιο ενώ οι αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου προσελκύουν τη θετική ενέργεια στον χώρο που καθόμαστε.
(Τα χρώματα και η επίδρασή τους στην ενέργεια και τη διάθεσή μας είναι ένα δημιουργικό πεδίο για τους σύγχρονους διακοσμητές οι οποίοι προτείνουν χρώματα σε σχέση με τη χρήση κάθε χώρου του σπιτιού ή της εργασίας μας συμφωνώντας κατά βάση με τις επιταγές του Φενγκ Σούι).

198682489_m_normal_none
-Η πόρτα του μπάνιου και το καπάκι της τουαλέτας πρέπει να μένουν κλειστά διότι διαφορετικά απομακρύνεται η καλοτυχία. Επίσης, φροντίστε να μην στάζουν οι βρύσες διότι συμβολίζουν τη διαρροή χρημάτων
(Κλείνουμε το καπάκι της τουαλέτας όχι μόνο για λόγους αισθητικής αλλά και για να μειώσουμε την υγρασία στο μπάνιο και να αποφύγουμε τη μούχλα που μπορεί να δημιουργηθεί απ’ αυτήν. Όσο για τη φροντίδα των υδραυλικών είναι πλέον κάτι αυτονόητο όχι μόνο για τους ειδικούς αλλά για όλους μας).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK