Απόλαυση χωρίς γλουτένη

Απόλαυση χωρίς γλουτένη

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει βγάλει στην επιφάνεια παθήσεις και δυσανεξίες που έχουν να κάνουν με τη διατροφή μας. Για παράδειγμα η δυσανεξία στη γλουτένη είναι μια σύγχρονη πάθηση η οποία μπορεί να γίνει και χρόνια παθολογική με σοβαρές επιπλοκές στην υγεία μας. Είναι η λεγόμενη κοιλιοκάκη.

Απόλαυση χωρίς γλουτένη
Η κοιλιοκάκη είναι μια σοβαρή δυσανεξία στη γλουτένη
. Και τι είναι η
γλουτένη; Μια πρωτεΐνη που περιέχεται στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη. Για να ανταπεξέλθει ο οργανισμός παράγει αντιγλιαδινικά αντισώματα κι όλο αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του εσωτερικού τοιχώματος του λεπτού εντέρου.

Κλείσιμο
Πρόκειται για κληρονομική πάθηση και επειδή η βλάβη προκαλείται από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, θεωρείται αυτοάνοσο νόσημα. Μιλάμε δηλαδή για μια πολύ σοβαρή πάθηση η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά μπορεί να αποβεί μοιραία για τον πάσχοντα. (Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.koiliokaki.com)

Αντιμετωπίζεται η κοιλιοκάκη;

Κι όμως η κοιλιοκάκη είναι ιάσιμη περίπτωση και μάλιστα χωρίς φάρμακα, μόνο με δίαιτα. Η οποία δίαιτα όπως είναι αυτονόητο αφήνει απ’ έξω οτιδήποτε περιέχει γλουτένη. Άρα όλα τα ψωμιά, τα πάσης φύσεως αρτοποιήματα και φυσικά τα ζυμαρικά. Επίσης προσοχή πρέπει να δίνεται σε προϊόντα που μπορεί να περιέχουν κρυμμένη γλουτένη στη σύστασή τους, γι’ αυτό οι πάσχοντες πρέπει να διαβάζουν με θρησκευτική ευλάβεια τις ετικέτες των τροφίμων που επιλέγουν να καταναλώσουν ή να επιλέγουν μόνο φρέσκα τρόφιμα.

Ακούγεται βουνό μια διατροφή χωρίς γλουτένη κι όμως η λίστα είναι μεγάλη, κι αφήνει ελάχιστες τροφές απέξω. Μέσα είναι όλα τα φρέσκα λαχανικά και τα φρούτα, οι ξηροί καρποί, τα αβγά, τα γαλακτοκομικά, το φρέσκο βούτυρο, η μαργαρίνη, το ελαιόλαδο και το καλαμποκέλαιο, τα φρέσκα ψάρια, πουλερικά και κρέατα (προσοχή τα αλλαντικά περιέχουν γλουτένη), το ρύζι, οι πατάτες, το τσάι, ο καφές, ακόμη και τα αλκοολούχα ποτά (απόσταξης) πλην της μπίρας. Κι από δημητριακά το καλαμπόκι και η ταπιόκα. Από άλευρα το ρυζάλευρο, το πατατάλευρο, το καλαμποκάλευρο, το αλεύρι ταπιόκας.

Και από ζυμαρικά;

Όσα προέρχονται από άλευρα που δεν περιέχουν γλουτένη.  Η λίστα είναι αρκετά μεγάλη πλέον γιατί πολλές βιομηχανίες ζυμαρικών παράγουν ζυμαρικά χωρίς γλουτένη. Έτσι τέτοιου είδους προϊόντα τα βρίσκουμε πλέον σε πολλά σημεία, όχι μόνο σε φαρμακεία όπως παλιότερα. Αναζητήστε τα λοιπόν ακόμη και σε σούπερ μάρκετ, σε καταστήματα παραδοσιακών και βιολογικών προϊόντων.

Και τώρα νομίζω είναι η ώρα να σας δώσω μια ωραία συνταγή ζυμαρικών, γιατί πολλά είπαμε για τη γλουτένη. Υπάρχει νόστιμη ζωή και χωρίς αυτήν!



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης