Νέο κουτάβι: 10 tips για την εκπαίδευσή του

Νέο κουτάβι: 10 tips για την εκπαίδευσή του

To νέο κουτάβι φτάνει στο σπίτι για πρώτη φορά. Αλλά μην επαναπαύεστε, η εκπαίδευση πρέπει να αρχίσει άμεσα, αφού μπορεί να βρείτε μασημένα παπούτσια, “υγρά” χαλιά ή καναπέδες, και ξυσμένες ή μασημένες καρέκλες και μαξιλάρια. Αλλά πως ακριβώς πρέπει να ξεκινήσει η εκπαίδευσή του;

Νέο κουτάβι: 10 tips για την εκπαίδευσή του
Αν και μπορείτε να το στείλετε σε εξειδικευμένο εκπαιδευτή, ή να κάνετε μαθήματα για να το εκπαιδεύσετε οι ίδιοι, ιδιαίτερα στις μέρες που ζούμε, κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα οικονομικά εφικτό. Ιδού, λοιπόν, 10 tips από εκπαιδευτές για να ξεκινήσετε όσο το δυνατόν νωρίτερα.


1. Διαλέξτε ένα όνομα για το σκυλάκι και σεβαστείτε το. Βεβαίως θα θέλετε να διαλέξετε κάτι αγαπημένο, ή που το χαρακτηρίζει, αλλά εάν μπορείτε, βεβαιωθείτε πως τελειώνει σε σύμφωνο (π.χ. Σποτ, Τζακ, κτλ). Αυτό θα σας επιτρέψει να λέτε το όνομα δυνατά. Το σύμφωνο βοηθά το ζωντανό στο να αναγνωρίζει όταν το φωνάζετε. Εάν το έχετε υιοθετήσει μπορεί να έχει ήδη όνομα το οποίο μπορείτε να αλλάξετε εάν δεν σας αρέσει. Τα σκυλιά προσαρμόζονται στις νέες καταστάσεις και εάν χρησιμοποιείται το νέο του όνομα συχνά και χωρίς αλλαγές, θα το συνηθίσουν πολύ γρήγορα. Το σημαντικό στοιχείο όσον αφορά το όνομα είναι να το συνδέσει με τον εαυτό του όπως συνδέει λέξεις όπως “φαΐ, βόλτα, κάτσε, στοπ”, και άλλες.

2. Αποφασίστε και θέστε κανόνες για το σπίτι.
Κλείσιμο
Πριν το υιοθετήσετε, αποφασίστε τί θέλετε να κάνει και να μην κάνει το κουτάβι/σκυλί. Θα του επιτρέπετε να ανέβει στους καναπέδες και τα έπιπλα; Στο κρεβάτι; Εάν θέσετε τους κανόνες για τον εαυτό σας, θα ξέρετε τί πρέπει να επιβάλλετε.


3. Φτιάξτε του μία δική του “γωνιά”. Το σκυλάκι χρειάζεται δικό του μέρος. Δώστε του ένα ειδικό μέρος για να ξεκουράζεται και να κοιμάται το οποίο δεν χρησιμοποιείται από κάτι άλλο στο σπίτι, ή από άλλο κατοικίδιο. Το σκυλί θα αισθάνεται ασφάλεια στη “φωλιά” του, και πολλές φορές μπορεί να θελήσει να απομακρυνθεί και να ξεκουραστεί εκεί.

4. Βοηθήστε το να χαλαρώσει όταν μπει στο σπίτι. Όταν το νέο σας κουτάβι μπει στο σπίτι, δώστε του ένα ζεστό μπουκάλι νερό για “συντροφιά” και εάν μπορέσετε, βάλτε ένα “κλασσικό” ρολόι κοντά στο σημείο που κοιμάται. Αυτά αντικαθιστούν τη ζεστασιά και τους χτύπους της καρδιάς των υπόλοιπων κουταβιών-αδερφών του και θα το βοηθήσουν να χαλαρώσει στο νέο του σπίτι. Ό,τι και να μπορέσετε να κάνετε για να το βοηθήσετε να χαλαρώσει, θα το βοηθήσει.

5. Μάθετέ του να έρχεται όταν το φωνάζετε. Είναι η πιο βασική επιταγή προς το κουτάβι. Με το να σας ακούει και να έρχεται, η σχέση σας ως “Άλφα” στην “αγέλη” του σπιτιού θα εδραιωθεί. Γονατίστε στο επίπεδό του και κάντε το να έρθει κοντά σας με το άκουσμα του ονόματός του. Όταν έρθει, ανταμείψτε το με χάδια και καλά αισθήματα. Όταν πια το συνηθίσει αυτό, κάντε το κι όταν το κουτάβι είναι καταπιασμένο με ένα παιχνίδι ή κάτι ενδιαφέρον. Όταν το καταφέρετε και τότε θα ξέρετε πως το κουτάβι σας θα σας ακούει όταν του μιλάτε. Όσο πιο νωρίς, τόσο το καλύτερο.

6. Ανταμείψτε την καλή συμπεριφορά. Ανταμοιβές για την καλή συμπεριφορά, με χάδια, μπισκοτάκια, και παιχνίδια. Δείξτε του να καταλάβει πως κάτι κάνει καλά. Ποτέ όμως μην ανταμείψετε την κακή συμπεριφορά, γιατί το κουτάβι θα μπερδευτεί.

7. Φροντίστε τη συνήθειά τους για “χαιρέτισμα” με άλμα. Τα κουτάβια λατρεύουν να σας χαιρετούν με άλματα. Μην τους μαλώσετε. Απλά αγνοήστε το, και όταν καταλαγιάσει, τότε δώστε του την προσοχή σας και την ανταμοιβή. Ποτέ μην ανταμείψετε τα άλματα αυτά. Εάν τα κάνει για προσοχή, γυρίστε την πλάτη σας και αγνοήστε το, μέχρι να ηρεμήσει.

8. Τα σωστά μαθήματα, τη σωστή στιγμή. Τα κουτάβια καταπιάνονται με πολλά και διάφορα. Όταν κάνει κάτι κακό, δείξτε του τα μαθήματα που έχετε για να το καταλάβει, άμεσα. Όταν κάνει κάτι καλό, ανταμείψτε το επίσης άμεσα. Έτσι, με την επανάληψη, θα καταλάβει και θα συνηθίσει τί πρέπει να κάνει και τι όχι.

9. Μην το αφήνετε να δαγκώνει. Αντί να το μαλώνετε όταν σας δαγκώνει παιχνιδιάρικα, μπορείτε να προσποιηθείτε πως πονάτε. Θα εκπλαγεί και θα σταματήσει. Εάν αυτό δεν πετύχει τότε αγοράστε του ένα παιχνίδι για να μασάει αντί για το πόδι ή το χέρι σας. Εάν δεν πετύχει τίποτα από όλα αυτά, δοκιμάστε να σταματάτε το “δάγκωμα” και να το αγνοείτε μέχρι να ηρεμήσει και να καταλάβει πως δεν σας αρέσει.

10. Μιλάτε του με καλό και ενθαρρυντικό τρόπο. “Μπράβο αγόρι μου!”, “Τί καλό σκυλάκι”. Όταν τελειώνετε την “εκπαίδευση” και τα έχει πάει καλά τότε δώστε του την ανταμοιβή που του αξίζει. Ένα μπισκοτάκι, χάδια, αγάπη, πέντε λεπτά παιχνιδιού. Το κουτάβι έχει αισθήματα, και όπως όλα τα μικρά πλάσματα χαίρεται όταν νιώθει πως τα έχει πάει καλά!

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης