«Πώς να ανανεώσετε το δάπεδό σας με την πατητή τσιμεντοκονία»

«Πώς να ανανεώσετε το δάπεδό σας με την πατητή τσιμεντοκονία»

Η πατητή τσιμεντοκονία είναι μια παραδοσιακή τεχνική δόμησης που συναντάται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και χαρακτηρίζεται από μοναδική απλότητα και ομορφιά.

«Πώς να ανανεώσετε το δάπεδό σας με την πατητή τσιμεντοκονία»
Για να έχετε μια εικόνα της ιδιαίτερης αισθητικής της, αρκεί να φέρετε στο μυαλό σας τα κυκλαδίτικα σπίτια με τις κατασκευές μονολιθικής εμφάνισης, τις λιτές γραμμές και τις πολύπλοκες συνθέσεις των χώρων τους.

Τα τελευταία χρόνια η πατητή τσιμεντοκονία επανέρχεται στο αρχιτεκτονικό προσκήνιο, «εισβάλλοντας» σταδιακά τόσο σε σπίτια όσο και σε καταστήματα! Χρησιμοποιείται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, σε πλήθος εφαρμογών, όπως σε σκάλες, δάπεδα, τοίχους, σε σπίτια, καταστήματα, ξενοδοχεία κλπ., καθώς και σε ειδικές κατασκευές, όπως κτιστά έπιπλα, κτιστά είδη υγιεινής (νιπτήρες, μπανιέρες, ντουζιέρες) και άλλα διακοσμητικά στοιχεία.

Κλείσιμο
Προτείνεται στις νέες κατασκευές, καθώς αποτελεί μία μοντέρνα επιλογή για τη δημιουργία μίνιμαλ αλλά ιδιαίτερων αισθητικά χώρων, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και μία εύκολη, γρήγορη και οικονομική λύση ανακαίνισης. Το τελικό αποτέλεσμά της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη φαντασία και το μεράκι του τεχνίτη που θα την εφαρμόσει, την τεχνοτροπία που θα ακολουθήσει, αλλά και τα υλικά με τα οποία θα τη συνδυάσετε.

Αν επιλέξετε να εφαρμόσετε πατητή τσιμεντοκονία στον χώρο σας, το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να αφήσετε τη φαντασία σας ελεύθερη…

Γιατί να επιλέξετε την πατητή τσιμεντοκονία

Η πατητή τσιμεντοκονία έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής γιατί, εκτός από τη μοναδική αισθητική, προσφέρει ποικίλα πλεονεκτήματα που θα σας απαλλάξουν από επιπλέον παρεμβάσεις, ενώ συγχρόνως θα εξοικονομήσετε χρόνο και χρήματα!

Οι ιδιότητες της πατητής τσιμεντοκονίας προσφέρουν  πολλά πλεονεκτήματα:Εφαρμογή πατητής τσιμεντοκονίας σε κατοικία στη Σέριφο

- Ενιαία-μονολιθική επιφάνεια
- Ιδιαίτερο αισθητικό αποτέλεσμα
- Υδαταπωθητικότητα
- Αντοχή σε τριβές
- Υψηλή αντοχή στη γήρανση και στην ακτινοβολία UV
- Αντοχή σε καθαριστικά, λάδια και θαλασσινό νερό
- Μικρό πάχος εφαρμογής
- Εύκολο καθαρισμό
- Εφαρμογή σε οποιοδήποτε υπόστρωμα
- Χρήση σε πλήθος εφαρμογών (σε δάπεδο, τοίχο, έπιπλα, μπάνια, κουζίνες, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους)
- Μεγάλη ταχύτητα εφαρμογής από έμπειρο-εξειδικευμένο συνεργείο.
- Ιδανική λύση ανακαίνισης 
Εφαρμογή πατητής τσιμεντοκονίας σε δάπεδο


Η εφαρμογή της πατητής τσιμεντοκονίας σε δάπεδο αποτελεί την πιο συνηθισμένη χρήση της. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία μιας λείας επιφάνειας, χωρίς αρμούς, με υψηλές αντοχές και ευκολία στον καθαρισμό της. Το αρχιτεκτονικό ύφος μπορεί να ποικίλει, ανάλογα με την τεχνοτροπία, την απόχρωση και τον περιβάλλοντα χώρο.

* Λόγω της ελαστικότητάς της, η πατητή τσιμεντοκονία συνδυάζεται ιδανικά με συστήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης.

 
Προετοιμασία υποστρώματος

Αρχικά, θα πρέπει να καθαρίσετε πολύ καλά το υπόστρωμα από σκόνες, λάδια και σαθρά υλικά. Τυχόν ατέλειες, όπως ρωγμές, κενά κτλ. πρέπει να επισκευαστούν κατάλληλα. Σε απορροφητικές επιφάνειες, όπως τοιχοποιία, σκυρόδεμα, γυψοσανίδες, σοβά, πριν εφαρμόσετε την πατητή τσιμεντοκονία, προηγείται αστάρωμα με το ακρυλικό αστάρι UNI-PRIMER.

Μη απορροφητικές επιφάνειες, όπως παλιές στρώσεις πλακιδίων ή μωσαϊκό, συνιστάται να ασταρωθούν με το αστάρι ISOMAT SUPERGRUND. Μετά από 2-3 ώρες, αναλόγως των καιρικών  συνθηκών κι αφού το αστάρι έχει στεγνώσει εντελώς, ακολουθεί η επικάλυψη με την πατητή τσιμεντοκονία.

Σε δύσκολα υποστρώματα, όπως γυαλισμένα μάρμαρα, απαιτείται καλό τρίψιμο της επιφάνειας, αστάρωμα με το εποξειδικό αστάρι EPOXYPRIMER-W και επίπαση με χαλαζιακή άμμο. Στην  περίπτωση αυτή, η εφαρμογή της πατητής τσιμεντοκονίας ακολουθεί μετά από 24 ώρες και εφόσον το αστάρι έχει στεγνώσει εντελώς.

 
Εφαρμογή πατητής τσιμεντοκονίας


Προσθέστε το DUROCRET-DECO FLEX στο νερό υπό ανάδευση, μέχρι να επιτευχθεί ένα μίγμα με την επιθυμητή εργασιμότητα. Για τη σωστή προετοιμασία του υλικού, ακολουθείστε πιστά τις  οδηγίες  που αναγράφονται στη συσκευασία του.

Στη συνέχεια, προστατέψτε το κάτω μέρος του τοίχου με χαρτοταινία. Εφαρμόστε το υλικό με οδοντωτή σπάτουλα των 10 mm. Στη «χτενισμένη» επιφάνεια του DUROCRET-DECO FLEX τοποθετείστε  υαλόπλεγμα ενίσχυσης βάρους 160 g/m2, το οποίο στη συνέχεια θα εγκιβωτίσετε με τη λεία πλευρά της σπάτουλας, ώστε να δημιουργηθεί μία σχετικά λεία επιφάνεια.

Μετά από 24 ώρες, η σκληρυμένη επιφάνεια του DUROCRET-DECO FLEX ασταρώνεται με το ακρυλικό αστάρι UNI-PRIMER.

Όσο το αστάρι είναι νωπό (fresh on fresh), εφαρμόστε το DUROCRET-DECO FLEX ή το DUROCRET-DECO FINISH σε λεπτή στρώση πάχους περίπου 1,5 mm και σε οποιαδήποτε απόχρωση της  επιλογής σας, για τη διαμόρφωση της τεχνοτροπίας της πατητής τσιμεντοκονίας.

Μετά από 24 ώρες, τρίψτε την επιφάνεια ελαφρά με γυαλόχαρτο, ώστε να γίνει απόλυτα λεία. 2-3 μέρες μετά την ολοκλήρωση της εφαρμογής και εφόσον η επιφάνεια έχει στεγνώσει καλά, ακολουθεί  καλός καθορισμός με σκούπα υψηλής απορροφητικότητας. Ολοκληρώστε, εφαρμόζοντας  τα προστατευτικά βερνίκια που θα χαρίσουν και την τελική επιθυμητή όψη.

 
Αδιαβροχοποίηση και προστασία της πατητής τσιμεντοκονίας


2-3 μέρες μετά την ολοκλήρωση της εφαρμογής και εφόσον η επιφάνεια έχει στεγνώσει επαρκώς, ακολουθεί η προστασία της με το διάφανο πολυουρεθανικό βερνίκι δύο συστατικών VARNISH-PU 2K     (gloss ή mat) ή με το υδατοδιαλυτό , διάφανο πολυουρεθανικό βερνίκι δύο συστατικών VARNISH-PU 2KW (satin). Και τα δύο βερνίκια εφαρμόζονται σε δύο στρώσεις. Η δεύτερη στρώση εφαρμόζεται 4-  24 ώρες μετά την πρώτη και εφόσον αυτή έχει στεγνώσει.

Για την καλύτερη κατανομή των βερνικιών προτείνεται, αφού εμποτιστεί το ρολό στο βερνίκι , να στραγγίζεται σε σκάφη και μετά να εφαρμόζεται στην επιφάνεια.

Το βερνίκι VARNISH-PU 2K σκουραίνει γενικά την επιφάνεια. Αν αυτό δεν είναι επιθυμητό, συνιστάται, πριν την εφαρμογή του, ο εμποτισμός της επιφάνειας με το ακρυλικό βερνίκι νερού VS-W σε μία  στρώση. To VARNISH-PU 2K εφαρμόζεται 24 ώρες μετά.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εφαρμογές και τα υλικά, μπορείτε να ξεφυλλίσετε την μπροσούρα της ISOMAT για την πατητή τσιμεντοκονία, ενώ για την καλύτερη κατανόηση των  παραπάνω μπορείτε να δείτε το video της εφαρμογής «ολοκληρωμένο σύστημα πατητής τσιμεντοκονίας σε δάπεδο».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης