Ανακαίνιση σπιτιού: ευκαιρία για ανανέωση και καλύτερη ποιότητα ζωής

Ανακαίνιση σπιτιού: ευκαιρία για ανανέωση και καλύτερη ποιότητα ζωής

Η ανακαίνιση του σπιτιού δεν συνεπάγεται πάντα το γκρέμισμα τοίχων, το ξήλωμα των πατωμάτων και την αλλαγή σωληνώσεων ή άλλων εγκαταστάσεων.

silk
Η ανακαίνιση του σπιτιού μπορεί να γίνει και σε πιο εύκολα πράγματα, τα οποία και τη διάθεσή μας ανανεώνουν αλλά και την ποιότητα της ζωής μας βελτιώνουν. Οι τοίχοι του σπιτιού χρειάζονται και εκείνοι τη φροντίδα τους. Το πέρασμα του χρόνου -όσο καλά και αν συντηρούμε ένα σπίτι- κάνει ζωηρά την εμφάνισή του στους τοίχους. Με τον καιρό προβλήματα όπως σκασίματα, μικρορωγμές, ξεφλουδίσματα, διαφορά απόχρωσης ή αλλιώς φαινόμενο «κορνίζας» και φυσικά ανάπτυξη μούχλας, εμφανίζονται στους τοίχους των σπιτιών μας χαλώντας πραγματικά τη συνολική τους εικόνα και μαζί τη διάθεσή μας. Σε περιπτώσεις εμφάνισης μούχλας και υγρασίας πάμε σε άλλο επίπεδο, αφού επηρεάζεται και η ποιότητα της ζωής μας στο σπίτι.

Συνδυάζοντας την ανανέωση των τοίχων του σπιτιού για λόγους συντήρησης με την ανάγκη μας για γενικότερη ανανέωση του χώρου που ζούμε προκειμένου να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας, μπορούμε να πετύχουμε πολύ καλό αποτέλεσμα.

-Πώς να αλλάξετε το μέγεθος του χώρου, τροποποιώντας με χρώμα
Μια και μπαίνετε στη διαδικασία να φρεσκάρετε το χρώμα των τοίχων του σπιτιού, είναι ευκαιρία να αλλάξετε τη γενικότερη εικόνα του σπιτιού σας. Μπορείτε για παράδειγμα να δώσετε ύψος στο σπίτι σας, βάφοντας κάθετες ρίγες στους τοίχους και χρησιμοποιώντας φωτεινό λευκό χρώμα ως βασικό. Αν πάλι νιώθετε ότι η οροφή σας είναι πολύ ψηλά, «κατεβάστε» την χρησιμοποιώντας σκούρες αποχρώσεις στους τοίχους και πιο σκούρες στο ταβάνι. Και φυσικά μπορείτε να μεγαλώσετε τον χώρο σας, χρησιμοποιώντας ανοιχτές αποχρώσεις χωρίς μεγάλες αντιθέσεις αλλά και να τον μικρύνετε χρησιμοποιώντας σκούρες, ζεστές αποχρώσεις.

-Η επιρροή των χρωμάτων στη διάθεσή
Τα χρώματα όμως δεν λειτουργούν μόνο στον τρόπο με τον οποίον δείχνει ένας χώρος. Τα χρώματα του σπιτιού επηρεάζουν και τη διάθεσή μας. Έρευνες έχουν αποδείξει την επίδρασή τους στις ψυχοκινητικές και διανοητικές μας λειτουργίες. Το κόκκινο χρώμα, αυξάνει την πίεση του αίματος, τους καρδιακούς χτύπους και προκαλεί συναισθήματα πάθους και ερωτισμού ενώ ανοίγει και την όρεξη. Το πορτοκαλί, κάνει τον χώρο να δείχνει ζεστός και φιλόξενος. Το παλ κίτρινο χρώμα προκαλεί χαρούμενα συναισθήματα ενώ το έντονο κίτρινο προκαλεί ανησυχία στα βρέφη. Το πράσινο είναι το χρώμα της ανάπαυσης ανάλογα με την απόχρωσή του. Το μπλε, χαλαρώνει και ηρεμεί ενώ το μωβ αποσπά την προσοχή των παιδιών σε αντίθεση με το ροζ που κατεβάζει τους τόνους.

-Επιλέγοντας τα νέα χρώματα του σπιτιού
Κλείσιμο
Διαδικασία ψυχικής ανάτασης η επιλογή των χρωμάτων του σπιτιού. Έχοντας λάβει υπόψη παραμέτρους όπως αυτές που προαναφέραμε, έρχεται το πιο «διασκεδαστικό» κομμάτι που δεν είναι άλλο από τη βουτιά στην παλέτα των χρωμάτων. Χρώματα που πρέπει να βελτιώνουν τη διάθεση, να ταιριάζουν στον χώρο και η ποιότητά τους να υπηρετεί σωστά τον σκοπό για τον οποίο επελέγησαν. Όσο για τις τάσεις στα χρώματα του 2018; Από τροπικά πράσινα και τιρκουάζ, μέχρι ζεστά γήινα και σοφιστικέ πορτοκαλί-κίτρινα. Φυσικά, το 2018 δεν θα μπορούσε να πει όχι στις παλ αποχρώσεις της λεβάντας αλλά και στα κόκκινα ή μπορντώ του πάθους.

Όταν διαλέγετε χρώματα για εσωτερικούς χώρους πρέπει να συνυπολογίζετε την απουσία φυσικού φωτός, που κάνει την απόχρωση να φαίνεται πιο σκούρα και πιο γκρίζα. Η λύση δεν είναι άλλη από την επιλογή ανοιχτότερης απόχρωσης. Ομοίως, όταν διαλέγετε απόχρωση για εξωτερικούς χώρους, πρέπει πάντα να έχετε υπόψη ότι η παρουσία του ηλιακού φωτός, κάνει την απόχρωση να φαίνεται πιο ανοιχτή. Κάπως έτσι, ίσως πρέπει να διαλέξετε μια απόχρωση δύο ή τρεις τόνους σκουρότερη. Με το Πιστοποιημένο Οικολογικό χρώμα Smaltoplast 100% Acrylic https://www.vechro.gr/el/product/details/smaltoplast-acrylic-eco έχετε κάνει την καλύτερη επιλογή ενός ακρυλικού χρώματος εξαιρετικής ποιότητας, το οποίο διαθέτει υψηλή αντοχή στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Πιο συγκεκριμένα, διακρίνεται για τις εξαιρετικές αντοχές του στην υπεριώδη ακτινοβολία αλλά και για την αδιαβροχοποίησή που προσφέρει στις εξωτερικές επιφάνειες. Τέλος θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι το Smaltoplast 100% Acrylic προσφέρει μεγάλη απόδοση και καλύπτικότητα καθώς και αναλλοίωτες αποχρώσεις.

-Αντιμετώπιση ειδικών καταστάσεων όπως μούχλα και υγρασία
Τα πολύ υψηλά ποσοστά υγρασίας σε αρκετές περιοχές της χώρας μας σε συνδυασμό με τον ανεπαρκή αερισμό των χώρων, προκαλούν την εμφάνιση μούχλας στους τοίχους. Ακόμη, οι πορώδεις επιφάνειες του τοίχου όταν το χρώμα είναι κακής ποιότητας αποτελούν φωλιές για τους μύκητες. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο αισθητικό… είναι και ζήτημα που αφορά την ποιότητα της ζωής μας στο σπίτι. Για την επαναβαφή μιας τέτοιας επιφάνειας θα πρέπει αρχικά να γίνει πολύ καλός καθαρισμός, στην συνέχεια, βάφουμε την επιφάνεια με το κορυφαίο Πιστοποιημένο Οικολογικό πλαστικό χρώμα Smaltoplast Silk https://www.vechro.gr/el/product/details/smaltoplast-emulsion-silk. Απευθύνεται στους εσωτερικούς χώρους και είναι άοσμο, αντιμικροβιακό&υποαλλεργικό χρωμα με την Πιστοποιήση του Βρετανικού Ιδρύματος Αλλεργιών. Αλλα δεν είναι μονό αυτό. Το Smaltoplast Silk συνδυάζει μία σειρά από μοναδικά χαρακτηριστικά που το καθιστούν το κορυφαίο χρώμα εσωτερικών επιφανειών: Είναι προϊον νανοτεχνολογίας, ενώ παράλληλα παρέχει μόνιμη δράση κατά της μούχλας σε συνδυασμό με ευκολο καθάρισμα των επιφανειών.

-Μην παραλείψετε τις ξύλινες και μεταλλικές επιφάνειες
Το βάψιμο των εξωτερικών και εσωτερικών τοίχων του σπιτιού δεν θα «δείξει» αν δεν φροντίσετε αναλόγως και τις ξύλινες και μεταλλικές επιφάνειες του σπιτιού. Οι πόρτες, τα κουφώματα αλλά και τα κάγκελα ή άλλες μεταλλικές επιφάνειες χρειάζονται και εκείνες ανανέωση αφού συμμετέχουν στη συνολική εικόνα του σπιτιού σας. Μια κορυφαία επιλογή χρώματος είναι η Πιστοποιημένη Οικολογική ριπολίνη νερού για ξύλινες και μεταλλικές επιφάνειες Smaltolux Hydro https://www.vechro.gr/el/product/details/smaltolux-hydro-eco. Είναι άοσμη, αντιμικροβιακή& υποαλλεργική, Πιστοποιημένη από το Βρετανικό Ιδρυμα Αλλεργιών. Επιπλέον προσφέρει ευκολο καθαρισμα των επιφανειών. Τα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου προϊοντος όμως δεν σταματούν εδώ, αφού η Smaltolux Hydro έχει πιστοποιηθεί για την καταλληλότητά της στα ξύλινα παιδικά παιχνίδια και έπιπλα (Πιστοποίηση ΕΝ 71-3 για την μη μετανάστευση βαρέων μετάλλων σε παιχνίδια και έπιπλα). Επιπλέον, είναι προϊον νανοτεχνολογίας, που εφαρμόζεται σε διάφορες επιφάνειες όπως: ξύλο, μέταλλο, γυαλί, αλουμίνιο και σκληρό PVC.
Για περισσότερες πληροφορίες για την Ελληνική βιομηχανία χρωμάτων VECHRO-η οποία φέτος είρησθω εν παρόδω συμπληρώνει 70 χρόνια ζωής- καθώς και τα προϊοντα της: www.vechro.gr

Extra tip για την ανανέωση αυτών των επιφανειών: επιλέξτε χρώματα στη λογική της λεπτομέρειας που κάνει τη διαφορά. Οι ξύλινες και μεταλλικές επιφάνειες του σπιτιού, είναι μικρότερες σε έκταση και ακριβώς γι’ αυτό μπορούν να γίνουν το στολίδι του χώρου σας.

ef_SMALTOPLAST_SILK-2
ef_SMALTOPLAST_SILK
efSMALTOLUX_HYDRO
SMALTOLUX_HYDRO-2
SMALTOPLAST_ACRYLIC-_2_
SMALTOLUX_hydro
SMALTOPLAST_ACRYLIC
SMALTOPLAST_SILK
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ