Το ευρωπαϊκό Green Deal μπορεί να αλλάξει τις ζωές μας

Το ευρωπαϊκό Green Deal μπορεί να αλλάξει τις ζωές μας

Η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος αποτελούν απειλή για την ύπαρξη του πλανήτη. Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε τον περασμένο Δεκέμβριο (2019) την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, μια φιλόδοξη στρατηγική με δράσεις που θα στρέψουν τη Γηραιά Ήπειρο στην πράσινη οικονομία και στα οικολογικά ιδανικά

green0
Οι στόχοι που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η αποδοτική χρήση των πόρων με τη μετάβαση σε μια καθαρή, κυκλική οικονομία, η αποκατάσταση της βιοποικιλότητας μέχρι το 2030 και η μείωση της ρύπανσης, η κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050 (δηλαδή, οι μηδενικές εκπομπές αερίων διοξειδίου του άνθρακα), οι επενδύσεις σε φιλοπεριβαλλοντικές τεχνολογίες, η στήριξη της καινοτομίας στον βιομηχανικό τομέα, η ανάπτυξη καθαρότερων, οικονομικότερων και πιο υγιεινών μορφών ιδιωτικής και δημόσιας μεταφοράς, η απανθρακοποίηση του ενεργειακού τομέα, η διασφάλιση της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων, η συνεργασία με διεθνείς εταίρους για τη βελτίωση των παγκόσμιων περιβαλλοντικών προτύπων και πολλά άλλα για τα οποία, η ΕΕ θα παράσχει χρηματοδοτική στήριξη και τεχνική βοήθεια πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Κομβικές έννοιες που θα ακούμε όλο και περισσότερο πλέον είναι η «Καθαρή ενέργεια», η «Βιώσιμη Βιομηχανία», η «Βιώσιμη Κινητικότητα», η «Εξάλειψη της Ρύπανσης» και ιδιαιτέρως, η «Βιοποικιλότητα», με μέτρα και πρωτοβουλίες για την προστασία του εύθραυστου οικοσυστήματος.
Green-New-Photos-2

Συγκεκριμένα, για το θέμα που μονοπωλεί τη φετινή παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, μαζί με την πρωτοφανή απώλεια βιοποικιλότητας στον πλανήτη και οι καταστροφικές πανδημίες στέλνουν ένα σαφές μήνυμα: είναι καιρός να αποκαταστήσουμε τη σχέση μας με τη φύση. Η στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα έχει σκοπό να τη θέσει σε τροχιά ανάκαμψης έως το 2030, προς όφελος των πολιτών, του κλίματος και του πλανήτη, διαθέτοντας μάλιστα το ποσό των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Έτσι, θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει τα υποβαθμισμένα οικοσυστήματα στην ξηρά και τη θάλασσα σε ολόκληρη την Ευρώπη με πρωτοβουλίες όπως: Αύξηση της βιολογικής γεωργίας και των χαρακτηριστικών τοπίου με πλούσια βιοποικιλότητα στις γεωργικές εκτάσεις. Ανάσχεση και αντιστροφή της μείωσης των επικονιαστών. Μείωση της χρήσης και της επικινδυνότητας των φυτοφαρμάκων κατά 50 % έως το 2030. Αποκατάσταση τουλάχιστον 25.000 χλμ. ποταμών ελεύθερης ροής της ΕΕ και φύτευση 3 δισεκατομμυρίων δέντρων έως το 2030.

Με αυτά και με εκείνα, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι ο χάρτης πορείας για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα της Οικονομίας της ΕΕ. Αυτό θα συμβεί, βέβαια, αν μετατραπούν οι κλιματικές και οι περιβαλλοντικές προκλήσεις σε ευκαιρίες, σε όλους τους τομείς πολιτικής και αν επιτευχθεί μια μετάβαση δίκαιη για όλους και χωρίς αποκλεισμούς. Ίδωμεν…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK