Ο πλανήτης σε κίνδυνο…με αριθμούς!

Ο πλανήτης σε κίνδυνο…με αριθμούς!

Μερικές φορές δεν χρειάζεται να διαβάσετε πολλά για να καταλάβετε τι ακριβώς συμβαίνει στον κόσμο. Ειδικά στα ζητήματα του περιβάλλοντος, οι αριθμοί λένε την αλήθεια. Ας την ακούσουμε.

planet-in-danger
> Η ηλικία της Γης είναι περίπου 4,54 δισεκατομμύρια χρόνια, ενώ τα πρώτα ίχνη ζωής εντοπίζονται πριν 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Η καταστροφή του περιβάλλοντος έχει επισυμβεί τα τελευταία 70 χρόνια. Η μόλυνση του αέρα αποτελεί κύρια αιτία θανάτου για το 9% του παγκόσμιου πληθυσμού

> 63.000 τετραγωνικά μίλια τροπικών δασών καταστρέφονται ή αποψιλώνονται κάθε χρόνο. Τα τροπικά δάση καλύπτουν λιγότερο από το 10% της επιφάνειας της γης, ενώ φιλοξενούν περισσότερο από το 90% των παγκόσμιων ειδών.

> Το 70% του πλανήτη καλύπτεται από το υδάτινο στοιχείο. 13 τόνοι πλαστικού καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς του πλανήτη, ενώ 100.000 θαλάσσια όντα θανατώνονται λόγω αυτών των πλαστικών.

> Περισσότερα από 20.000 έμβια και άβια (πρωτόζωα, μύκητες, βακτήρια, είδη χλωρίδας και πανίδας) εξαφανίζονται κάθε χρόνο από τον πλανήτη, λόγω της συρρίκνωσης των οικοσυστημάτων.

> 4000 είδη (θηλαστικά, ερπετά, πτηνά, ψάρια) απειλούνται με εξαφάνιση λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Κλείσιμο
> Το 25% των ειδών φυτών και ζώων που υπάρχουν σήμερα απειλούνται με εξαφάνιση εντός των επόμενων 20 χρόνων, αν ο πλανήτης δεν αλλάξει ρότα.

> Το 75% της γενετικής ποικιλομορφίας στις καλλιέργειες έχει ήδη εξαφανιστεί, ενώ επίσης το 75% των ψαριών απειλείται από την αδιάκοπη υπεραλίευση.

> Το 25% των αμφίβιων πτηνών απειλείται σοβαρά με εξαφάνιση, αλλά και το 80% των θαλάσσιων χελωνών.

> Μία μείωση της τάξης του 25% στη ζήτηση για συσκευασμένα τρόφιμα που περιέχουν φοινικέλαιο θα μετρίαζε σημαντικά την εντατική παραγωγή του, που προέρχεται από τροπικά δάση.

> 1 τόνος ανακυκλωμένου χαρτιού γραφείου αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση περισσότερου του 1 τόνου πετρελαίου. Πάνω από το 85% των οικιακών απορριμμάτων μπορεί να ανακυκλωθεί (μέσω και της κομποστοποίησης), ωστόσο μόνο το 30% φτάνει τελικά στον κάδο της ανακύκλωσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK