Βιοποικιλότητα: Η λυδία λίθος για τη σωτηρία του πλανήτη

Βιοποικιλότητα: Η λυδία λίθος για τη σωτηρία του πλανήτη

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2020 είναι αφιερωμένη στη Βιοποικιλότητα και καλεί σε επείγουσες δράσεις για την προστασία της ποικιλίας της ζωή στη Γη, την ορατή και την αόρατη με το γυμνό μάτι

viopoikilotita
Η βιολογική ποικιλομορφία ή αλλιώς βιοποικιλότητα αναφέρεται στο συνολικό άθροισμα των ζωντανών παραλλαγών, που ξεκινάει από το γενετικό επίπεδο, περνάει από το επίπεδο των ειδών και φτάνει μέχρι το επίπεδο των οικοσυστημάτων. Επομένως, η έννοια αυτή δείχνει την ποικιλομορφία των ειδών, των οικοσυστημάτων και κάθε μορφής ζωντανού οργανισμού. Περιλαμβάνει εκατομμύρια είδη στον πλανήτη, από φυτά και ζώα έως μύκητες και βακτήρια, τα οικοσυστήματα που τα φιλοξενούν, αλλά και η γενετική ποικιλομορφία που τα διέπει. Μεταφορικά, η βιοποικιλότητα μπορεί να θεωρηθεί ως ένας περίπλοκος ιστός, στον οποίο κάθε στοιχείο αλληλεξαρτάται. Όταν ένα στοιχείο μεταλλαχθεί ή εξαφανιστεί επηρεάζεται ολόκληρο το σύστημα και αυτό μπορεί να έχει θετικές ή αρνητικές - συνέπειες.

Η Φύση ανταποκρίνεται διαχρονικά σε μερικές από τις πιο σημαντικές ανάγκες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι. Παρέχει οξυγόνο, νερό, διασφαλίζει εύφορο έδαφος και παράγει την ποικιλία των τροφών που χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε και να παραμείνουμε υγιείς. Επιτρέπει στους ιατρικούς ερευνητές να κατανοήσουν την ανθρώπινη φυσιολογία, προσφέρει τους μηχανισμούς και τα στοιχεία για την ανάπτυξη φαρμάκων. Είναι το θεμέλιο των περισσότερων βιομηχανιών και βιοπορισμού. Βοηθά ακόμη και στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής αποθηκεύοντας άνθρακα και ρυθμίζοντας τις βροχοπτώσεις. Η ζωή στη Γη δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τις υπηρεσίες της φύσης, για αυτό και είναι το μεγαλύτερο κοινό μας αγαθό.

Με τις αυξανόμενες απαιτήσεις μας, όμως, οι άνθρωποι έχουν ωθήσει τη φύση πέρα ​​από τα όριά της. Τα τελευταία 50 χρόνια, ο ανθρώπινος πληθυσμός διπλασιάστηκε, η παγκόσμια οικονομία έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί και το παγκόσμιο εμπόριο έχει αυξηθεί περίπου δέκα φορές. Θα χρειαζόταν ένας δεύτερος πλανήτης Γη (χωρίς κατοίκους όμως) για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις που έχουν οι άνθρωποι από τη φύση. Η εμφάνιση του COVID-19 υπογράμμισε το γεγονός ότι, όταν καταστρέφουμε τη βιοποικιλότητα, καταστρέφουμε το σύστημα που υποστηρίζει την ανθρώπινη ζωή. Αναστατώνοντας την ευαίσθητη ισορροπία της φύσης, δημιουργούμε συνθήκες για εξάπλωση των παθογόνων συμπεριλαμβανομένων των κορωνοϊών.

Μετά τις αποφάσεις που έλαβαν τα κράτη μέλη του ΟΗΕ στη σύμβαση για τη βιολογική βιοποικιλότητα, το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και οι εταίροι του ξεκινούν τη δεκαετία 2021-2030 με σκοπό την αποκατάσταση του οικοσυστήματος , μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την αποκατάσταση της σχέσης μεταξύ ανθρώπων και φύσης. Οι στόχοι όμως δεν σταματούν εκεί. Το UNEP συνεργάζεται επίσης με τους παγκόσμιους ηγέτες των κυβερνήσεων για την ανάπτυξη ενός νέου και φιλόδοξου παγκόσμιου πλαισίου για τη Βιοποικιλότητα μετά το 2020, με απώτερο καταληκτικό στόχο το 2050, την υλοποίηση του μεγάλου οράματος για μια διαβίωση των ανθρώπων στον πλανήτη. Για να επιτευχθεί αυτό όμως χρειάζεται όχι μόνο να αντιστρέψουμε τον αρνητικό αντίκτυπο της εξαφάνισης της βιοποικιλότητας, αλλά να επιδιώξουμε την πλήρη εφαρμογή της φιλοσοφίας για την αειφόρο ανάπτυξη και όλα τα άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα που και σύμφυτα είναι και αλληλοεπιδρώντα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ