Η νέα εποχή στον μεταλλευτικό κλάδο της Ελλάδας

Η νέα εποχή στον μεταλλευτικό κλάδο της Ελλάδας

Πώς λειτουργεί η παράλληλη αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, που επαναφέρει τη γη στην πρότερή της κατάσταση μετά τις εργασίες στα Μεταλλεία Κασσάνδρας

Rehabilitation_Olympias_Arsenopyrites

Μια νέα περίοδος περιβαλλοντικής διαχείρισης στον μεταλλευτικό κλάδο έχει ξεκινήσει στο ΒΑ τμήμα της Χαλκιδικής. Εκεί, όπου η Ελληνικός Χρυσός, η μεταλλευτική εταιρεία που δραστηριοποιείται φέροντας ως «προίκα» μια πλούσια ιστορία 25 αιώνων, αναβαθμίζει και εκσυγχρονίζει τα Μεταλλεία Κασσάνδρας φιλοδοξώντας να καταστήσει την Ελλάδα μια από τις σημαντικότερες παραγωγούς χαλκού και χρυσού διεθνώς, με το ελάχιστο δυνατό αποτύπωμα στο περιβάλλον.

Η εταιρεία εξελίσσει το επενδυτικό της έργο ταυτόχρονα μεριμνώντας να επαναφέρει τη γη στην πρότερη κατάστασή της μετά το τέλος των εργασιών της. Πρόκειται για την παράλληλη αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, που έχει διπλή σημασία, καθώς εξυγιαίνει την  περιοχή και από το αποτύπωμα της μεταλλευτικής δραστηριότητας πολλών δεκαετιών πριν.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, από το 2012 μέχρι και σήμερα, έχουν απομακρυνθεί 3,4 εκατομμύρια τόνοι μεταλλευτικών καταλοίπων της  προγενέστερης μεταλλευτικής δραστηριότητας (περίοδος 1960-1995) που ήταν αποτεθειμένα σε έκταση 350.000 τ.μ. στην Ολυμπιάδα τα τελευταία 40 χρόνια. Η χρηματική αξία αυτής της επένδυσης έχει ήδη ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, στην Ολυμπιάδα έχει διαμορφωθεί ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια στην Ευρώπη, έκτασης 150 στρεμμάτων, σε έναν χώρο που παλιά αποτελούσε χώρο απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων. Εκεί, η Ελληνικός Χρυσός συλλέγει και προετοιμάζει σπόρους που μαζεύει από την γύρω περιοχή, για να αναπτυχθούν νεαρά δενδρύλλια, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούνται στις αποκαταστάσεις της γης.

Το περιβαλλοντικό έργο της αποκατάστασης



Η τεχνολογία της ξηρής απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων

Η πρωτοποριακή Τεχνολογία Ξηρής Απόθεσης, που εφαρμόζει η εταιρεία στο έδαφος της ΒΑ Χαλκιδικής,  απαντά σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της σύγχρονης μεταλλευτικής βιομηχανίας, που αφορά στην ασφαλέστερη και με μικρότερο αποτύπωμα διαχείριση των μεταλλευτικών καταλοίπων. 

Όλα τα μεταλλεία παράγουν τέλματα -μίγμα νερού και στείρων υλικών-, το οποίο είναι το κατάλοιπο από την επεξεργασία του μεταλλεύματος. Παραδοσιακά, τα τέλματα αποθηκεύονταν ως είχαν, σε υγρή μορφή σε μεγάλες εγκαταστάσεις, τις γνωστές λίμνες τελμάτων. Η σύγχρονη μέθοδος της ξηρής απόθεσης αφαιρεί το νερό, με αποτέλεσμα να προκύπτει ένα αμμώδες υλικό, το οποίο κατόπιν διαστρώνεται και συμπιέζεται.

Αυτή η τεχνολογία αποτελεί κορυφαία βιομηχανική πρακτική που ήδη εφαρμόζεται στον Χώρο Ξηρής Απόθεσης Κοκκινόλακκα, ενώ έχει προταθεί και για το έργο των Σκουριών με στόχο την περαιτέρω μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του έργου κατά 40%. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η πρακτική διασφαλίζει μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα κατά την αποθήκευση των τελμάτων, όσο και την βέλτιστη ενσωμάτωση της υποδομής στο φυσικό περιβάλλον μετά την ολοκλήρωση της αποκατάστασης. Ο λόγος είναι ότι οι σωροί υλικού που προκύπτουν από την συμπίεση καταλαμβάνουν πολύ μικρότερη επιφάνεια αποθήκευσης, ενώ η σταθερή σύστασή τους καθιστά σημαντικά ασφαλέστερη την υποδομή συνολικά.

 

Kokkinolakkas_Aero


Ο Χώρος Ξηρής Απόθεσης Κοκκινόλακκα 

Πρόκειται για μια υποδομή υψηλών προδιαγραφών που δημιουργήθηκε προκειμένου να εξυπηρετήσει την επιτακτική ανάγκη κατάργησης των παλαιών χώρων απόθεσης και τη δημιουργία ενός νέου ενοποιημένου χώρου, με προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος.

Η ανάπτυξη και λειτουργία του χώρου αποτελεί ένα έργο αναβάθμισης και αποκατάστασης του περιβάλλοντος της περιοχής, καθώς σε αυτόν εναποτίθενται όχι μόνο τα κατάλοιπα που προκύπτουν από τη λειτουργία των ενεργών μεταλλείων της Ελληνικός Χρυσός, αλλά και οι ιστορικές αποθέσεις που υπήρχαν εδώ και δεκαετίες στην περιοχή από την προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα. Πλέον οι παλαιοί χώροι απόθεσης καταργούνται και ενσωματώνονται στον νέο χώρο απόθεσης, αποκαθιστώντας ολόκληρη την περιοχή.


 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ