Στη Χαλκιδική ένα από τα πιο σύγχρονα προγράμματα παρακολούθησης του περιβάλλοντος

Στη Χαλκιδική ένα από τα πιο σύγχρονα προγράμματα παρακολούθησης του περιβάλλοντος

Το έχει σχεδιάσει και το εφαρμόζει η Ελληνικός Χρυσός - Καταγράφει όλα όσα συμβαίνουν στο περιβάλλον εντός και εκτός των μεταλλείων Κασσάνδρας και τα αποτελέσματα του είναι προσβάσιμα σε όλους, στο διαδίκτυο

Ο_συγχρονος_εξοπλισμος_του_Προγραμματος_Περιβαλλοντικης_Παρακολουθησης

Ένα από τα πιο εξελιγμένα προγράμματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης στην Ευρώπη έχει σχεδιάσει και εφαρμόζει η Ελληνικός Χρυσός στη ΒΑ Χαλκιδική. Η θυγατρική του καναδικού ομίλου Eldorado Gold, που λειτουργεί και αναπτύσσει τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και ακολουθεί πιστά προηγμένες πρακτικές διαχείρισης του περιβάλλοντος, απαντώντας αποτελεσματικά στις προκλήσεις του μεταλλευτικού κλάδου και διασφαλίζοντας την τήρηση των αρχών για την υπεύθυνη και βιώσιμη εξόρυξη. 

stathmos-perivallontikou-thoryvou

Έτσι, ενώ συνεχίζει το έργο της αξιοποιώντας τον ορυκτό πλούτο που προσφέρει η γη της Βόρειας Ελλάδας, παράλληλα παρακολουθεί και καταγράφει όλα όσα συμβαίνουν εντός και εκτός των μεταλλείων, με στόχο η δραστηριότητά της να αφήνει το ελάχιστο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Πιο συγκεκριμένα, μέσω ενός δικτύου 400 και πλέον σημείων καταγράφει την ποιότητα του αέρα, του εδάφους, των υδάτων, του θορύβου, της σεισμικότητας, την κατανάλωση ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι για την Αττική τα σημεία παρακολούθησης είναι μόλις 19. Στη συνέχεια οι μετρήσεις αναρτώνται άμεσα σε ειδική πλατφόρμα στο διαδίκτυο, αξιολογούνται, και αποτελούν βάση για την διαρκή βελτιστοποίηση των πρακτικών περιβαλλοντικής διαχείρισης της Ελληνικός Χρυσός. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι προσβάσιμα σε όλους, ενώ κοινοποιούνται σε ετήσια και τριμηνιαία βάση σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς. 

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, με κόστος εγκατάστασης ύψους 4 εκατ. ευρώ και ετήσιο κόστος λειτουργίας 2 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με την παράλληλη αποκατάσταση των περιοχών όπου ολοκληρώνεται η μεταλλευτική δραστηριότητα και την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών περιβαλλοντικής διαχείρισης, εγγυώνται τις πλέον αυστηρές προδιαγραφές περιβαλλοντικής προστασίας. Και αυτό γιατί τα δεδομένα που συλλέγονται επιτρέπουν στην Ελληνικός Χρυσός να αποκτά μία ολοκληρωμένη εικόνα του φυσικού περιβάλλοντος, προκειμένου να είναι σε θέση να αξιολογεί την κατάστασή του ανά πάσα στιγμή.

hellas-gold-1



Πιο αναλυτικά, η περιβαλλοντική παρακολούθηση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

DSC00620
Κλείσιμο

-Την καταγραφή των  μετεωρολογικών δεδομένων

-Την μέτρηση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων

-Τον έλεγχο της ποιότητας του πόσιμου νερού και του θαλάσσιου περιβάλλοντος

-Την εξέταση της ποιότητας των εδαφών

-Την καταγραφή της εξέλιξης της χλωρίδας και της πανίδας

-Τον έλεγχο της ποιότητας των ατμοσφαιρικών παραμέτρων

-Τον έλεγχο των αέριων εκπομπών και των επιπέδων του θορύβου

-Τον έλεγχο της ασφάλειας της επιφάνειας του εδάφους με προγράμματα δονημετρικού ελέγχου, τοπογραφικές μετρήσεις και τον έλεγχο της ευστάθειας των χώρων απόθεσης και των πρανών

-Την παρακολούθηση του συνόλου των μεταλλευτικών καταλοίπων που προκύπτουν από την δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός.


Δείτε το βίντεο που ακολουθεί:

Ελληνικός Χρυσός: Σύστημα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα