Για μια Μεσόγειο καθαρή από πλαστικά

Για μια Μεσόγειο καθαρή από πλαστικά

Με όραμα την οικοδόμηση ενός μέλλοντος χωρίς απορρίμματα, η Nestlé Ελλάς συνεργάζεται με την Εναλεία, την πρώτη σχολή επαγγελματικής αλιείας στην Ελλάδα, στο πρόγραμμα «Mediterranean Cleanup» που έχει ως στόχο να συμβάλει στην αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης από το πλαστικό.

kathares-thalasses
Κάθε χρόνο 570.000 τόνοι πλαστικό καταλήγουν στην Μεσόγειο θάλασσα εκ των οποίων το 25% είναι χαμένος αλιευτικός εξοπλισμός. Ο βυθός των ελληνικών θαλασσών «φιλοξενεί» πληθώρα πλαστικών απορριμμάτων, η παρουσία των οποίων προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην πανίδα και τη χλωρίδα του θαλάσσιου οικοσυστήματος, ενώ η συλλογή τους είναι μια ιδιαίτερα σύνθετη διαδικασία.

Η Nestlé αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος για μια χώρα όπως η Ελλάδα που αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό, υποστηρίζει το πρωτοπόρο πρόγραμμα «Mediterranean Cleanup» που υλοποιεί η Εναλεία. Πρόκειται για μια στοχευμένη δράση για τη συλλογή του πλαστικού από τη θάλασσα, με επίκεντρο την περιοχή του Αργοσαρωνικού, η οποία είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την απομάκρυνση των θαλάσσιων απορριμμάτων με τη συνεργασία επαγγελματιών αλιέων και των αλιευτικών σκαφών τους. Τα απορρίμματα συλλέγονται και μεταφέρονται στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου και στο Λαύριο, σε συγκεκριμένους χώρους αποθήκευσης, προκειμένου να γίνει η καταγραφή, η διαλογή και η ανακύκλωσή τους, ενώ μέρος αυτών – όσων πληρούν τις προϋποθέσεις από άποψη υλικού – μετατρέπονται σε νέα χρηστικά αντικείμενα, όπως για παράδειγμα κάλτσες που δημιουργούνται από τα δίχτυα – φαντάσματα που συλλέγονται. Η ολιστική προσέγγιση του προγράμματος στην αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης από το πλαστικό είναι ένα από τα στοιχεία που το διακρίνει και ανταποκρίνεται στους στόχους της Nestlé για την ανάπτυξη, την εφαρμογή και την υποστήριξη δράσεων που ενισχύουν το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας. Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Nestlé, Νίκος Εμμανουηλίδης, αναφέρει: «Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Nestlé και η αειφόρος ανάπτυξη αποτελεί προτεραιότητά μας εδώ και χρόνια και είμαστε περήφανοι για όσα έχουμε πετύχει. Όμως δεν σταματάμε εδώ. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις της εποχής μας και χρειάζεται να εντείνουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές μας για την υγεία του πλανήτη. Για τον λόγο αυτό στη Nestlé δουλεύουμε για την επίτευξη σημαντικών στόχων που έχουμε θέσει όπως είναι οι πλήρως ανακυκλώσιμες ή επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες έως το 2025 και οι μηδενικές καθαρές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου μέχρι το 2050. Πιστεύουμε ότι η ουσιαστική αλλαγή θα έρθει μόνο μέσα από μια συλλογική προσπάθεια. Όμως από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε αυτή την αλλαγή. Γιατί αν αλλάξουμε εμείς, θα καταφέρουμε να αλλάξει και ο κόσμος προς το καλύτερο».

Τα αποτελέσματα του προγράμματος «Mediterranean Cleanup» είναι εντυπωσιακά. Από τον Οκτώβριο που ξεκίνησε η δράση έως σήμερα έχουν απομακρυνθεί 30 τόνοι θαλασσίων απορριμμάτων, εκ των οποίων το 85% ήταν πλαστικά, ενώ δημιουργήθηκαν και 260.000 ζευγάρια κάλτσες από τα δίχτυα – φαντάσματα που συλλέχθηκαν. «Η συνεργασία μας με τη Nestlé προκύπτει από την κοινή επιδίωξη να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης με τρόπο ουσιαστικό, μέσω της πρόληψης και της κυκλικής οικονομίας. Η υποστήριξη και η τεχνογνωσία της εταιρίας μας δίνει επιπλέον εφόδια στην προσπάθεια που κάνουμε για ένα βιώσιμο θαλάσσιο οικοσύστημα», αναφέρει ο Λευτέρης Αραπάκης, συνιδρυτής της Εναλείας. Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UN Environment) έχει επιλέξει τη δράση της Εναλείας μεταξύ των 5 καλύτερων δράσεων στην Ευρώπη το 2019 όσον αφορά το θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και η Nestlé θα συνεχίσει να ενισχύει αυτή τη σημαντική προσπάθεια για μια Μεσόγειο καθαρή από πλαστικά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK