Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε;

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε;

Γιατί μας είναι τόσο απαραίτητο -   Ποια η διαφορά του μεταλλικού νερού – Η ιδανική θερμοκρασία κατανάλωσης και μικρά μυστικά για να μην πούμε το νερό... νεράκι!

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε;
Αναρωτηθήκατε ποτέ τι κοινό έχουν τα φυτά, τα ζώα και οι άνθρωποι;
Είναι απλό: για να ζήσουν χρειάζονται οξυγόνο και νερό. Ιδίως το νερό, ίσως το πολυτιμότερο δώρο που µας παρέχει η φύση, αποτελεί αναντικατάστατο αγαθό για την επιβίωση, την υγιεινή διαβίωση, την ίδια τη ζωή.

Γιατί όμως το νερό είναι τόσο απαραίτητο για τον οργανισμό μας; Η απάντηση ξεκάθαρη: Διότι αποτελεί το κύριο συστατικό του (περίπου 70% ) και είναι αναγκαίο για όλες τις χημικές αντιδράσεις που πραγματοποιούνται σε αυτόν.
Κλείσιμο

Στην πραγματικότητα το νερό αφενός εμποδίζει τις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας του σώματος που θα απέβαιναν καταστρεπτικές για τον οργανισμό, αφετέρου επιτρέπει την απομάκρυνση θερμότητας μέσω του ιδρώτα. Παρόλο που δεν έχει θρεπτική αξία, εντούτοις παίζει σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας καθώς είναι ένας από τους σημαντικότερους ρυθμιστικούς παράγοντες του σωματικού βάρους. Είναι απαραίτητο για τις χημικές διαδικασίες του μεταβολισμού και την πρόληψη της αφυδάτωσης και παίζει καθοριστικό ρόλο στον τρόπο που ο οργανισμός διαχειρίζεται τα αποθέματα λίπους.

Πόσο νερό να πίνουμε, ειδικά το καλοκαίρι;


Όπως προείάμε το 60-70% του σωματικού μας βάρους αποτελείται από υγρά. Καθημερινά χάνουμε από 2 έως 4 λίτρα υγρών με τις καύσεις, την αφόδευση, την εφίδρωση και την διούρηση. Επομένως, για να διατηρούμε την υδατική ισορροπία του οργανισμού, είναι απαραίτητο μέσα στο εικοσιτετράωρο να προσλαμβάνουμε τουλάχιστον τόσα υγρά, όση η ποσότητα που χάνουμε. Για να το πετύχουμε, πρέπει να πίνουμε αρκετό νερό και επίσης να καταναλώνουμε υγρά και τροφές που περιέχουν μεγάλες ποσότητες νερού. Σε γενικές λοιπόν γραμμές, τα 8-10 ποτήρια νερό (συνολικά 2-2,5 λίτρα) θεωρούνται η ελάχιστη αναγκαία ημερήσια ποσότητα για υγιή άτομα.

Επειδή όμως τα άτομα με αυξημένο σωματικό λίπος έχουν στο σώμα τους λιγότερο νερό, ο στόχος γι' αυτά προσδιορίζεται στα 12 ποτήρια νερό ημερησίως ή και περισσότερα – όχι βέβαια «μαζεμένα», αλλά σχεδόν ομοιόμορφα κατανεμημένα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πρέπει να περιμένουμε να διψάσουμε για να πιούμε νερό;
Κατηγορηματικά όχι. Πρέπει να προσπαθούμε να πίνουμε νερό πριν φτάσουμε στο σημείο να διψάσουμε και πάντως σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η συχνότητα λήψης νερού πρέπει να γίνεται σε ακόμα πιο τακτά, πιο σύντομα διαστήματα, κοντά στην πέψη , σε περίπτωση πυρετού και όταν αυξάνεται η θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Σε τι θερμοκρασία πρέπει να καταναλώνουμε το νερό;
Το νερό πρέπει να πίνεται δροσερό, περίπου στους 18 βαθμούς Κελσίου. Ζεστό χάνει την γεύση του ενώ παγωμένο συχνά προκαλεί επώδυνες συσπάσεις του οισοφάγου και του στομάχου λόγω της μεγάλης διαφοράς θερμοκρασίας που προκαλεί. Το ίδιο πρόβλημα δημιουργεί και η γρήγορη, απότομη λήψη του

Τι είδους νερό πρέπει να πίνουμε;
Εάν το νερό που πίνουμε δεν είναι «καθαρό και ασφαλές», η αυξημένη κατανάλωσή του μπορεί να επιβαρύνει τον οργανισμό μας με επιπλέον μικρόβια, χημικά και άλλες δυνητικά επικίνδυνες ουσίες. Γι' αυτό, πρέπει να ελέγχουμε όχι μόνο πόσο νερό πίνουμε αλλά και τι είδους νερό πίνουμε. Το νερό της βρύσης είναι το ασφαλέστερο αλλά και το εμφιαλωμένο είναι εξίσου ασφαλές, εάν βέβαια αποθηκεύεται και διατηρείται σωστά. Αν βρίσκουμε το νερό της βρύσης «γευστικά άσχημο» (φυσιολογικά, το νερό δεν έχει ούτε γεύση, ούτε μυρωδιά), μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φίλτρο καθαρισμού ή να προσθέσουμε στο ποτήρι μας μία φέτα λεμονιού ή λίγες σταγόνες φυσικό χυμό φρούτων και παγάκια. Επίσης, ο οζονισμός του νερού (εμπλουτισμός με ενεργό οξυγόνο μέσω ειδικής συσκευής) αλλά και ο ιονισμός του, είναι πρακτικές που αυξάνουν κατά πολύ την ασφάλεια του νερού.

Πού διαφέρει το φυσικό μεταλλικό νερό και ποια τα πλεονεκτήματά του;
Διαφέρει από τα υπόλοιπα νερά (βρύσης, επιτραπέζιο κλπ.) διότι είναι φυσικά πλούσιο σε κύρια άλατα και ιχνοστοιχεία, ευεργετικά για την υγεία μας.

Για παράδειγμα το μαγνήσιο είναι ένα σημαντικό ανόργανο στοιχείο για την ανάπτυξη των οστών, αφού ο μεταβολισμός του συνδέεται με αυτόν του ασβεστίου. Επίσης συμμετέχει και σε άλλες λειτουργίες του οργανισμού, όπως ο μεταβολισμός του καλίου, της βιταμίνης D, των πρωτεϊνών και της γλυκόζης. Tο ασβέστιο είναι πολύτιμο γιατί αποτελεί ένα από τα βασικά δομικά υλικά των οστών και των δοντιών ενώ παίζει ρόλο στην καλή λειτουργία του μυϊκού και του νευρικού συστήματος.

Tο νάτριο συμβάλλει στο να διατηρείται η οξεο-βασική ισορροπία (pH) και να παραμένει σταθερός ο όγκος των υγρών του σώματός. H έλλειψη νατρίου προκαλείται κυρίως λόγω έντονης εφίδρωσης (το νάτριο αποβάλλεται μέσω του ιδρώτα ως χλωριούχο νάτριο) και μπορεί να προκαλέσει ζαλάδες, ναυτία και τάση για εμετό, ενώ επηρεάζει και το νευρικό σύστημα.

Τι μεταλλικό νερό να προτιμούμε ;
Όλα τα φυσικά μεταλλικά νερά δεν είναι ίδια, προέρχονται από διαφορετικές πηγές και έχουν διαφορετική σύσταση ως προς τα άλατα, τα ιχνοστοιχεία και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν. Γι’ αυτό το λόγο και η κατανάλωσή τους ενδείκνυται ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού.

H υπερδοσολογία μαγνησίου δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί κάποιο πρόβλημα στην υγεία, μπορεί όμως να έχει καθαρτική δράση, όταν η δόση υπερβαίνει τα 3 γραμμάρια ημερησίως. Οι υπερτασικοί να προτιμήσουν τα νερά των οποίων η περιεκτικότητα σε νάτριο είναι μικρότερη από 10 mg ανά λίτρο.

Τέλος αν και τα γαλακτοκομικά είναι η βασικότερη και αναντικατάστατη πηγή πρόσληψης ασβεστίου, μπορούμε όμως να λάβουμε σημαντική ποσότητα και από το νερό. Ενδείκνυνται τα νερά των οποίων η περιεκτικότητα σε ασβέστιο είναι μεγαλύτερη από 100 mg ανά λίτρο.

Μπορούμε να υποκαταστήσουμε το νερό με άλλα υγρά;
Όσα ροφήματα περιέχουν ζάχαρη, δεν μπορούν να το υποκαταστήσουν. Στην ουσία κάνουν το ακριβώς αντίθετο, επειδή δρουν διουρητικά, αυξάνουν τις απαιτήσεις του οργανισμού σε νερό.

Έτσι αντί πχ για αναψυκτικά καλύτερα να προτιμάμε σόδα ή μεταλλικό νερό ή χυμούς λαχανικών και αντί για καφέ ή παγωμένες μπύρες να επιλέγουμε τσάι ή χαμομήλι χωρίς ζάχαρη. Επίσης περισσότερο νερό περιέχουν τα άπαχα γαλακτοκομικά από τα λιπαρά και οι μαγειρεμένες σε νερό ή ατμό τροφές από τις τηγανισμένες ή ψημένες στη σχάρα.

Πως να περιορίσουμε την σπατάλη του;
Ένα χρήσιμο μέτρο είναι να μην αμελούμε τις διαρροές στα υδραυλικά και μην έχουμε ανοιχτή τη βρύση όταν πλένουμε τα δόντια, το πρόσωπο ή τα πιάτα. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το συμβατικό ντους με ένα μοντέλο μικρότερης ροής νερού. Η λογική χρήση στο νερό θα μειώσει τη κατανάλωση του καθένα από εμάς κατά τουλάχιστον 80 –περιττά- λίτρα την ημέρα και θα μας επιτρέψει στους περιβαλλοντικά δύσκολους καιρούς που ζούμε, να μην πούμε το νερό…νεράκι.



 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης