Απειλή πολέμου η παγκόσμια λειψυδρία;

Απειλή πολέμου η παγκόσμια λειψυδρία;

Από την Καλοφόρνια ως τη Μέση Ανατολή τεράστιες εκτάσεις στερεύουν ολοένα και περισσότερο από νερό – Οι υπηρεσίες Πληροφοριών των ΗΠΑ προειδοποιούν για τον κίνδυνο της συρρίκνωσης των υδάτινων πόρων

Απειλή πολέμου η παγκόσμια λειψυδρία;
Σοκάρουν οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τους δορυφόρους της NASA και δείχνουν την Πολιτεία της Καλιφόρνια στα πρόθυρα της χειρότερης ξηρασίας που αντιμετώπισε ποτέ! Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, που ερευνούν τα παγκόσμια αποθέματα νερού στον κόσμο με  επικεφαλής τον κ. James Famiglietti, δήλωσαν ότι ανησυχούν αφού λόγω της εκτεταμένης ξηρασίας στην Καλιφόρνια τα υπόγεια αποθέματα νερού λιγοστεύουν ανησυχητικά.

Την ίδια μέρα - στις 17 του περασμένου Ιανουαρίου - που οι επιστήμονες αντίκρισαν την εικόνα από τους δορυφόρους την Καλιφόρνια και συνειδητοποίησαν ότι η πόλη αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ξηρασίας, ο κυβερνήτης Jerry Brown, απηύθηνε έκκληση στους συμπολίτες του να μειώσουν τη χρήση νερού, τουλάχιστον κατά 20%.

Δεκαεπτά αγροτικές περιοχές στην Καλιφόρνια είναι αντιμέτωπες με τον κίνδυνο να ξεμείνουν εντελώς από νερό το προσεχές διάστημα ενώ ταυτόχρονα την ίδια σχεδόν περίοδο η Βρετανία είχε βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλες πλημμύρες που προκάλεσαν μάλιστα σοβαρότατα προβλήματα σε υποδομές και γενικότερα στην οικονομία της χώρας.

Κλείσιμο
Παράλληλα σημαντικό είναι και το πρόβλημα της εξαφάνισης των υπογείων υδάτων σε όλο τον πλανήτη αφού για παράδειγμα οι αγρότες από το Ιράκ λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας αντλούν μαζικά νερό από πηγάδια.

Στη νότια Ασία, ακριβώς λόγω της ξηρασίας, το 75% των αγροτών βασίζονται στην άντληση των υπογείων υδάτων για τις καλλιέργειες τους και όπως μαρτυρούν τα στοιχεία την τελευταία δεκαετία τα υπόγεια υδάτινα αποθέματα αντλήθηκαν κατά 70% ταχύτερα σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1990.

Η Αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών τονίζει ότι την επόμενη δεκαετία χώρες, ειδικότερα σε Ασία και Αφρική, που αποτελούν παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ πρόκειται να βρεθούν αντιμέτωπες με το πρόβλημα της λειψυδρίας, κάτι που θα επηρεάσει τη συνεργασία των χωρών αυτών με την Αμερική.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης