«Νερό και Ενέργεια» το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Νερού

«Νερό και Ενέργεια» το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Νερού

Νερό και ενέργεια είναι αγαθά αλληλένδετα που και τα δύο μαζί έχουν κάνει θαύματα στην πορεία των ετών και την εξέλιξη του πολιτισμού μας

«Νερό και Ενέργεια» το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Νερού
Το νερό και η ενέργεια είναι στοιχεία στενά συνδεδεμένα αφού η παραγωγή και η μεταφορά ενέργειας απαιτεί την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, ειδικά για την παραγωγή υδροηλεκτικής, πυρηνικής και θερμικής ενέργειας.

Αλλά και αντίστροφα, περίπου το 8% της παγκόσμιας ενέργειας χρησιμοποιείται για την άντληση, την αγωγή και την μεταφορά νερού στους καταναλωτές.

Το 2014 τα Ηνωμένα Έθνη, σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη και τους ενδιαφερόμενους φορείς, στρέφουν συλλογικά την προσοχή τους στο νερό που αποτελεί ενεργειακό κόμβο, ειδικότερα για ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους που ζουν σε παραγκουπόλεις, σε φτωχές αγροτικές περιοχές και προσπαθούν να επιβιώσουν χωρίς εύκολη πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

Κλείσιμο
Ο ΟΗΕ στοχεύει να διευκολύνει την ανάπτυξη πολιτικών στις εκάστοτε κυβερνήσεις, από τα αρμόδια υπουργεία έως τους διάφορους φορείς διαχείρισης των υδάτινων πόρων, ανοίγοντας το δρόμο για ενεργειακή ασφάλεια και παράλληλα βιώσιμη χρήση του νερού στο πλαίσιο μιας πράσινης οικονομίας.

Ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση θα δοθεί στον εντοπισμό των καλύτερων πρακτικών που μπορούν να κάνουν το νερό και την ενέργεια μια “απτή” πραγματικότητα που θα κινεί την "πράσινη βιομηχανία".

Τα Ηνωμένα Έθνη στοχεύουν, κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σχετικά με τις διασυνδέσεις νερού και ενέργειας και να προσδιορίσουν τη χάραξη μιας ενιαίας πολιτικής για τα δύο αυτά αγαθά, με απώτερο στόχο να αρχίσει ένας διάλογος που θα εστιάζει στο ευρύ φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με το πλέγμα νερού και ενέργειας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης