Ηλεκτρικές συσκευές: Έκρηξη χρωμάτων και design

Ηλεκτρικές συσκευές: Έκρηξη χρωμάτων και design

Κάποτε, όλες ήταν λευκές. Μετά, προστέθηκαν και ορισμένες inox. Σήμερα, οι χρωματικές επιλογές έχουν αυξηθεί. Ο λόγος για τις οικιακές ηλεκτρικές συσκευές (το φούρνο, το ψυγείο, το πλυντήριο), γνωστές και με το όνομα «λευκές»

48296048_l
Η ανάδειξη του design ως αξίας και βασικής παράμετρου για την επιλογή των συσκευών από τους καταναλωτές που θέλουν κάτι διαφορετικό από το λευκό έχουν οδηγήσει στο να βλέπουμε στην αγορά όλο και περισσότερες συσκευές κόκκινου, καφέ, μαύρου, κίτρινου, ακόμη και ροζ χρώματος, αλλά και σε συνδυασμούς χρωμάτων. Οι χρωματισμοί αυτοί ταιριάζουν πολύ πιο αρμονικά με τις υπάρχουσες υποδομές του σπιτιού, γι’ αυτό και προτιμώνται όλο και περισσότερο. Εύλογα, καθώς σε μια κουζίνα με καφέ πλακάκια και εκρού ντουλάπια, λ.χ., ταιριάζει καλύτερα ένα ψυγείο στο χρώμα του καπουτσίνο και μια κουζίνα στο χρώμα του χαλκού παρά με δύο πάλλευκες συσκευές. Ταυτόχρονα, οι συσκευές αυτές βρίσκονται στην πρωτοπορία του σχεδιασμού και είναι φανερές πάνω τους οι επιδράσεις από γραμμές και σχολές design που ως τώρα βλέπαμε μόνο στα έπιπλα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι συσκευές αυτές ενσωματώνουν την αιχμή της τεχνολογίας και οι τιμές τους κυμαίνονται στα ψηλά τιμολογιακά στρώματα. Αξίζουν, όμως, γιατί κυριολεκτικά δίνουν ζωή στο χώρο, σπάνε τη μονοτονία και παράλληλα είναι τεχνολογικά άρτιες. Οι καταναλωτές ακολουθούν αυτήν την τάση διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα, όπου φαίνεται να διαμορφώνεται ένα ιδιαίτερο κοινό, το οποίο μπορεί να εκτιμήσει και είναι πρόθυμο να ασπαστεί την επανάσταση των χρωμάτων.
90679890_l

Δεν είναι, όμως, μόνο τα χρώματα. Είναι και τα σχήματα. Τηλεοράσεις σαν πίνακες ζωγραφικής, κλιματιστικά σαν κομψά έπιπλα, περισσότερες καμπύλες, όμορφες γραμματοσειρές, μοντέρνα λογότυπα και σχεδιαστικές λεπτομέρειες δίνουν μια διαφορετική αίσθηση σε συνηθισμένες (κατά τα άλλα συσκευές). Οι γωνίες έχουν αμβλυνθεί για να ταιριάξουν καλύτερα στο χώρο, οι επιφάνειες έχουν λειανθεί για να γίνουν ακόμη πιο φιλικές στους χρήστες, και οι πρωτοπόρες εταιρείες μετατρέπουν τις γνώριμες ηλεκτρικές συσκευές σε μικρά έργα τέχνης, που χαίρεσαι να ζεις μαζί τους, χαίρεσαι να αλληλεπιδράς. Πια, με το ανθρώπινο άγγιγμα, μοιάζουν να έχουν ψυχή και εξωτερικό κόσμο. Όχι μόνο περιεχόμενο, για να το θέσουμε λίγο οξύμωρα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ