Οδοιπορικό στη Σκανδιναβία

Οδοιπορικό στη Σκανδιναβία

Ένα εκπληκτικό οδοιπορικό με το Versus Travel στη Σκανδιναβική Χερσόνησο, που μας ταξιδεύει στις τέσσερεις πρωτεύουσες - Κοπεγχάγη, Ελσίνκι, Στοκχόλμη, Όσλο, στο ιστορικό Σταβάνγκερ, καθώς και στο γραφικότατο Μπέργκεν.  

Οδοιπορικό στη Σκανδιναβία
Για τον ταξιδιώτη που λατρεύει τις εναλλαγές, οι χώρες της Σκανδιναβίας θα τον κατακτήσουν. 

Ένα
μαγευτικό ταξίδι μέσα από το αέναο παιχνίδι της στεριάς με το νερό, που ξεκινά από την χώρα των τρολλ. Από το όμορφο Σταβάνγκερ που φθάνουμε αεροπορικώς, συνεχίζουμε για το αριστοκρατικό Μπέργκεν, ακολουθώντας μια από τις θεαματικότερες και διασημότερες για την ομορφιά τους διαδρομές στην Ευρώπη. Σε όλη τη διαδρομή μικροί οικισμοί και σαλέ, θαρρείς κουκλόσπιτα αφημένα με χάρη, δίνουν την εντύπωση μιας ήρεμης και ήσυχης ζωής. 
Κλείσιμο



Φθάνοντας στο Μπέργκεν, η αφοπλιστική θέα του μας καθηλώνει. Φωλιασμένο στις απόκρημνες πλαγιές του βουνού, αγκαλιασμένο από επτά φιορδ και τη Βόρεια Θάλασσα να ανοίγεται μπρος του, δικαιολογεί τη φήμη του ως η ωραιότερη πολιτεία της χερσονήσου. 
Υπακούοντας τις συνήθειες του τόπου, που θέλουν την πόλη «πύλη των φιορδ», ακολουθούμε τη διαδρομή προς το μαγευτικό Σόγκνεφιορδ. Το τοπίο αλλάζει καθώς μπαίνουμε ξανά στην ενδοχώρα. Σε πολλά σημεία υπάρχουν πινακίδες που προειδοποιούν για κοπάδια άλκης, είδος μεγαλόσωμου ελαφιού του βορρά. Οι οδηγοί είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί μιας και γνωρίζουν πως σε ατυχήματα με ζώα, ισχύει η αρχή «η άλκη έχει πάντα δίκιο»!

Το Γκουντβάνγκεν σταθμός επιβίβασης για τα πλοία, στο μυχό του Νέρεϋφιορδ, είναι η πύλη για έναν ανεπανάληπτο πλου στο Σόγκνεφιορδ. Επιβιβαζόμαστε στο μικρό πλοίο της γραμμής με κατεύθυνση προς το Φλαμ. Σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής που κρατά περίπου δυο ώρες, μένουμε εκστατικοί μπρος τη μεγαλοπρέπεια του τοπίου. Η φύση σε υπερθετικό βαθμό. Τα φιορδ σχηματίστηκαν από τη διάβρωση του εδάφους κατά την υποχώρηση των μεγάλων παγετώνων. Η θάλασσα που κατέκλυσε τις βαθιές αυτές εσοχές, σε πολλά σημεία εισχωρεί ακόμη και 200 χλμ στην ξηρά, ενώ το βάθος των νερών φτάνει και τα 1.000 μέτρα. Σε αυτά τα παράλια η διάβρωση έχει δημιουργήσει ακτές τόσο έντονα δαντελωτές που οι ελληνικές μπροστά τους φαντάζουν ευθείες. Αυτές οι ακτές είναι η ουσιαστική πατρίδα των Βίκινγκς, σ’ αυτές ζυμώθηκε η νορβηγική ψυχή και σε αυτές στηρίζεται η οικονομία της χώρας.
 
Το Φλαμ, με λιγοστά ζωηρόχρωμα σπίτια, σκορπισμένα σε μια μικρή κοιλάδα όπου κυλούν ορμητικά τα νερά ενός ακόμη ποταμού, είναι ένα τυπικό νορβηγικό χωριό. Από εκεί ξεκινά μια ονομαστή σιδηροδρομική γραμμή που καταλήγει στα 900 μτ ύψος στο Μύρνταλ, συνδυάζοντας υπέροχες εικόνες τρεχούμενων νερών, βουνών και αλπικών χιονισμένων κορυφών. 



Από την λιλιπούτεια κωμόπολη Γκουλ συνεχίζουμε για την πρωτεύουσα της Νορβηγίας, το Όσλο που βρίσκεται φωλιασμένο στο βάθος ενός φιόρδ. Η ονομαστή αγάπη και ο σεβασμός των νορβηγών για την φύση, οι προοδευτικές ιδέες και η παράδοση είναι άρρηκτα δεμένες με τον χαρακτήρα αυτού του θαλασσινού λαού, που μετουσιώνει σε καθημερινή πράξη, τις αρχές του. Στη μεστή ξενάγησή μας περνάμε από το λιμάνι με το επιβλητικό Δημαρχείο, και βλέπουμε την Όπερα, το Εθνικό Θέατρο, το Πανεπιστήμιο, το υπέροχο κτίριο του Υπουργείου Εξωτερικών, τη χιονοδρομική εξέδρα του Χολμενκόλεν καθώς και το μοναδικό παγκοσμίως Πάρκο Φρόγκνερ με τα έργα του Γουστάβου Βίγκελαντ. Αφού πάρουμε μια γεύση από τις τοπικές λιχουδιές στα υπαίθρια μαγαζάκια, δεν παραλείπουμε να αγοράσουμε τα περίφημα trolls που κατασκευάζονται στο χέρι και αποτελούν πολύτιμο απόκτημα για τους συλλέκτες. Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι τα …κοντούλικα, μαλλιαρά, σκανταλιάρικα πλάσματα της νορβηγικής μυθολογίας εμφανίζονται μετά τη δύση του ηλίου, έχουν υπερφυσικές ιδιότητες και είναι αιωνόβια. Και όλοι θα σας συμβουλεύσουν πως αν περπατήσετε το βράδυ στο δάσος ή δίπλα σε λίμνες, δεν θα είσαστε μόνοι...κι αν συναντηθείτε με κάποιο τρολλ, ε! τότε πρέπει να φροντίσετε να σας συμπαθήσει... 



Η επόμενη ημέρα μάς βρίσκει στο κρουαζιερόπλοιο που θα μας μεταφέρει στην Κοπεγχάγη, μια πόλη που ακόμη και στον 21ο αιώνα παραμένει παραμυθένια. Δεν είναι μεγαλοπρεπής και επιβλητική πόλη. Είναι ανθρώπινη...Μια πολιτισμένη πόλη δεν κρίνεται μόνο από τα εντυπωσιακά κτίρια και τα μνημεία της, από τα μουσεία, τις γκαλερί και τα θέατρα, από τα πάρκα και τους χώρους αναψυχής. Κρίνεται κι από τη δυνατότητα πρόσβασης που έχουν τα παιδιά και συνακόλουθα οι άνθρωποι με κινητικές δυσκολίες σε όλα αυτά. Υπό αυτό το πρίσμα η Κοπεγχάγη είναι από τις πιο πολιτισμένες πόλεις της Ευρώπης. Η περιήγηση ξεκινά συνήθως από τη πλατεία του Δημαρχείου, που θεωρείται το κέντρο της πόλης. Από εκεί ακολουθούμε τον πεζόδρομο Stroget, που θεωρείται από τους μεγαλύτερους πεζόδρομους του κόσμου, παράδεισος του shopping. Απόληξη του είναι το Nyhavn, το παλιό λμάνι. Στη πραγματικότητα πρόκειται περί καναλιού, το οποίο δημιουργήθηκε το 1673. Ίσως το πιο ζωντανό σημείο της πόλης με ατμοσφαιρικά καφέ, ακριβά εστιατόρια και βέβαια παλαιοπωλεία. Αφού φωτογραφίσουμε τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, το παλάτι και το Χρηματιστήριο θα κατευθυνθούμε προς το άγαλμα της Μικρής Γοργόνας, που είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης. 



Το επόμενο πρωινό αποχαιρετούμε την εκλεπτυσμένη και δυναμική πόλη και με φέρρυ αναχωρούμε για την χώρα του Άλφρεντ Νόμπελ, τη Σουηδία και το λιμάνι Χέλσινγκμποργκ. Από εκεί η οδική διαδρομή θα μας φέρει στη Στοκχόλμη, μια πόλη πανέμορφη και κοσμοπολίτικη. Ένα μείγμα από πανύψηλα παστέλ κτίρια άψογης αρχιτεκτονικής μαζί με τους γυάλινους ουρανοξύστες που καθρεφτίζονται στα ήρεμα νερά των καναλιών, συνθέτουν τη εικόνα μιας πόλης που συνεχίζει να αποτελεί πόλο έλξης για εκατομμύρα επισκέπτες. Όσον αφορά την υπέροχη και ευφάνταστη γαστρονομία της, πληθώρα από hot σημεία της πόλης για φαγητό και καφέ θα σας βάλουν αμέσως στο κλίμα αυτής της πολιτισμικής Βαβέλ. 
Η Gamla Sta’n, που σημαίνει παλιά πόλη, είναι το νησί-ιστορικό κέντρο της Στοκχόλμης. Εδώ, το ένα δίπλα στο άλλο συνυπάρχουν στιβαρά μπαρόκ οικοδομήματα του 17ου αι, δίπλα σε νεοκλασικά παλάτια του 18ου αι. Οι Σουηδοί αγκάλιασαν επίσης με τον δικό τους τρόπο τις Art Nouveau προτάσεις του Βέλγου αρχιτέκτονα Victor Horta – του μεγαλύτερου εκπρόσωπου της Art Nouveau. Το αποτέλεσμα ήταν ένα περίεργο στυλ, που ονομάστηκε εθνικό-ρομαντικό. Το καλύτερο σύμβολο αυτής της τάσης είναι το Δημαρχειακό Μέγαρο. Οι πιο όμορφες αίθουσες του είναι η διάσημη «Bla Hallen» («Μπλε Σάλα»), όπου γίνεται ο χορός για το βραβείο Nobel και η «Gyllene Salen» («Η επιχρυσωμένη αίθουσα») όπου γίνεται το συμπόσιο μετά την απονομή των βραβείων. 

Μια ολιγόωρη διαδρομή θα μας φέρει στην Ουψάλα με το φημισμένο της Πανεπιστήμιο της και λίγο αργότερα θα επιβιβασθούμε στο πλοίο για την υπέροχη κρουαζιέρα μας στη Βαλτική και το Σουηδικό αρχιπέλαγος με τα 24.000 νησιά. Τελικός προορισμό μας το Ελσίνκι: Η ανεμοδαρμένη πρωτεύουσα της Φινλαδίας που διεγείρει τις αισθήσεις με απροσδόκητους τρόπους. Αυτό το μέρος ή το λατρεύεις ή το μισείς, γιατί έχει όψη διπλή. Μπορεί κανείς να το δει ως μια πόλη συνηθισμένη και μελαγχολική, ψυχρή ή παλιομοδίτικη, ή κοιτάζοντας κάτω από την επιφάνεια να ανακαλύψει το μοναδικό χαρακτήρα της. Η θάλασσα που το περιβάλλει αγκαλιάζει τη βραχώδη χερσόνησο πάνω στην οποία έχει χτιστεί η πόλη, σχηματίζοντας φυσικά λιμάνια με κλειστούς κόλπους και ορμίσκους που θυμίζουν λίμνες.



Όπου κι αν περπατήσουμε μέσα στη πόλη, βλέπουμε τους κατοίκους της να την απολαμβάνουν με όλο τους το είναι. Το καλοκαίρι, στο Εσπλανάντι – το κεντρικό πάρκο της πόλης – μουσικοί και ηθοποιοί διασκεδάζουν τον κόσμο ενώ ταχυδακτυλουργοί μαγεύουν τα παιδιά με τα κόλπα τους. Ίσως όχι μόνο τα παιδιά, αφού οι Φινλανδοί έχουν μεγάλη αδυναμία στη μαγεία. Ακόμη και το εθνικό τους έπος, η Καλεβάλα, είναι μια συρραφή διαφόρων λαϊκών παραμυθιών και τραγουδιών που αφηγείται μαγικά γεγονότα και τη μυθική καταγωγή του έθνους. Όσοι πραγματικά αγαπούν το Ελσίνκι, κουβαλούν μαζί τους κι ένα αντίγραφο της Καλεβάλα, για τον ίδιο λόγο που έχουν μαζί τους κι έναν χάρτη: Τους βοηθά να προσανατολιστούν. Όποιος γνωρίζει τους μύθους και την ιστορία της πατρίδας του, γνωρίζει και τον εαυτό του...
Η λιτή, καθαρή, ασύμμετρη γραμμή του φινλανδικού design είναι προφανής παντού: στις ταπισερί, στα κοσμήματα, στα κεραμικά, στα γυαλικά, στα ξύλινα είδη, στα έπιπλα και στα υφάσματα. Στο σύνολό τους, αυτά τα καλλιτεχνήματα έχουν γίνει παγκοσμίως σήμα κατατεθέν της Φινλανδίας. Στη Σκανδιναβία υπάρχει ένα ρητό: «Αν θέλεις το νέο σου προϊόν να έχει επιτυχία, ζήτησε από Σουηδούς να το κατασκευάσουν και από Δανούς να το προωθήσουν. Αλλά πριν απο όλα φρόντισε να σου το σχεδιάσει Φινλανδός.»

Στο διάδρομο του αεροδρομίου του Ελσίνκι κι ενώ οι τροχοί δεν έχουν ακόμη αναδιπλωθεί στην άτρακτο, απολαμβάνουμε από το παράθυρο την εικόνα της πρωτεύουσας από ψηλά, το ίδιο όμορφη από τον αέρα όπως και από την θάλασσα. Με νωπές ακόμη τις εικόνες από την σκανδιναβική φύση, αυθόρμητη η υπόσχεση της επιστροφής σ’αυτό τον υπέροχο τόπο. Καλό ταξίδι.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης