Κάντε service πριν τις διακοπές!

Κάντε service πριν τις διακοπές!

Λογικά αρκετοί από εσάς σκέφτεστε πως δεν έχετε χρήματα και για τη συντήρηση του αυτοκινήτου και για να πάτε διακοπές. 

Κάντε service πριν τις διακοπές!
Πρέπει να βρείτε μια ισορροπία ώστε να μην επιτρέψετε στην κακή κατάσταση του αυτοκινήτου να σας χαλάσει τις διακοπές, αλλά ούτε και στα έξοδα των διακοπών να σας οδηγήσουν σε εκπτώσεις όσον αφορά στην ασφαλή μετακίνηση της οικογένειάς σας. Η κατάσταση δε σώζεται άμα δεν τρέχετε!

H καλοκαιρινή περίοδος και ειδικά οι διακοπές είναι μια ιδιαίτερη εποχή για το αυτοκίνητό μας. Κατά τη διάρκειά της θα κληθεί να κάνει αρκετά χιλιόμετρα, πιθανόν σε αντίξοες συνθήκες με υψηλές θερμοκρασίες, μεγάλο φορτίο, συνεχή χρήση του κλιματισμού ενώ θα βρεθεί ίσως αρκετά μακριά από το πλησιέστερο συνεργείο.

Κλείσιμο
Αν έχετε λοιπόν ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων σας την ασφάλεια και την άνεση και δεν τα πάτε καλά με την αναίτια ταλαιπωρία και τα «κοίτα τι μας βρήκε τώρα» πιθανόν τα παρακάτω θα σας βοηθήσουν ν’ αποφύγετε τις κακοτοπιές. 



Ελαστικά


Εν αρχή ην τα ελαστικά για τα οποία δεν υπάρχει συγκεκριμένη εποχή για την αντικατάστασή τους. Αν είναι φθαρμένα ή πολυκαιρισμένα αλλάξτε τα. Δείτε στο πέλμα αν οι αυλακώσεις έχουν ακόμη βάθος (1.6mm ορίζει ως κατώτατο όριο ο ΚΟΚ). Προχωρήστε σε αντικατάσταση αν είναι φθαρμένα, αν έχουν χτυπήματα ή σκισίματα, αν έχετε διανύσει πάνω από 40 χιλιάδες χιλιόμετρα ή αν έχετε συμπληρώσει 4 χρόνια. Ένα γλίστρημα στην καυτή σκονισμένη άσφαλτο θα σας κοστίσει πολύ περισσότερο, χώρια η ταλαιπωρία άσε που ούτως ή άλλως μετά θα αλλάξετε και λάστιχα! Οι μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας έχουν αντίστοιχη επίδραση στις πιέσεις των ελαστικών. Γι’ αυτό ειδικά το καλοκαίρι ελέγχουμε σε κάθε ανεφοδιασμό τις πιέσεις των ελαστικών. Ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή στη σχετική πινακίδα, στην πόρτα του οδηγού ή στην τάπα του ρεζερβουάρ. Ελαστικά με λάθος πίεση δεν αποδίδουν σωστά σε μια έκτακτη ανάγκη, καταπονούνται θερμικά και μειώνεται το προσδόκιμο ζωής τους.

Στάθμη λαδιού 


Μέσω του σχετικού δείκτη ελέγξτε  την στάθμη του λαδιού, πάντα σε ίσιωμα. Είναι καλό η στάθμη να είναι κοντά στο Max, οπότε αν κρίνεται απαραίτητο συμπληρώστε με λάδι σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Μην αφήνετε τον κινητήρα να λειτουργεί όταν η στάθμη βρίσκεται στο ελάχιστο επίπεδο (Min).



Υγρά φρένων και ψυγείου


Ελέγχουμε τη στάθμη και συμπληρώνουμε αν χρειαστεί. Επίσης ελέγχουμε το έδαφος κάτω από το αυτοκίνητο για τυχόν διαρροές. 

Ηλεκτρικό κύκλωμα:


Ελέγχουμε για τυχόν απώλειες ή διαρροές ρεύματος. Ελέγχουμε τη μπαταρία, αν θέλει συμπλήρωμα υγρών και αν μπορεί να κρατήσει σταθερή τη δέσμη των προβολέων στο ρελαντί. Αν πατώντας το γκάζι τα φώτα δυναμώνουν, αλλάξτε μπαταρία πριν σας αφήσει απροειδοποίητα το σούρουπο στην παραλία. 

Προβολείς, πίσω φώτα:

 
Σιγουρευτείτε ότι όλα λειτουργούν σωστά καθώς το καλοκαίρι κινούμαστε πολύ τις νυχτερινές ώρες. Φώτα πορείας, μεσαία και μεγάλη σκάλα, φώτα οπισθοπορείας. Αλλάξτε τυχόν καμένες λάμπες. Απαιτείται διαφορετική ρύθμιση στους προβολείς όταν το αυτοκίνητο είναι φορτωμένο. Ελέγξτε το για να μην τυφλώνετε τον απέναντι, αυτός αν δε βλέπει είναι πιθανόν να πέσει πάνω σας.  

Σύστημα κλιματισμού


Ελέγχουμε τη στάθμη του υγρού στο ψυγείο (παραφλού). Κοιτάμε για τυχόν διαρροές σε σωληνώσεις, σφικτήρες και διακλαδώσεις. Καθαρισμός φίλτρου καθώς αποτελεί συνήθη εστία μικροβίων που εισπνέουμε. Η χρήση του κλιματιστικού τις ζεστές ώρες της ημέρας και ειδικά στο ταξίδι είναι στοιχείο ενεργητικής ασφάλειας, καθώς ένας αφυδατωμένος, εκνευρισμένος, εξαντλημένος οδηγός δε θα αντιδράσει σωστά την κρίσιμη στιγμή. 

Καθαριστήρες:

 
Αλλάξτε τα μάκτρα ώστε να λειτουργούν άψογα. Επίσης συμπληρώστε νερό και κάποιο καθαριστικό στο δοχείο πλυστικού υγρού καθώς τα έντομα είναι αρκετά επίμονα ακόμη και μετά το θάνατό τους. 

Εργαλειοθήκη - φαρμακείο: 


Γάντια, ανακλαστικό γιλέκο, φακός, σχοινί ρυμούλκησης, βοηθητικά καλώδια για «δανεικό ρεύμα» στη μπαταρία, προειδοποιητικό «τρίγωνο», σταυρός, πολύγωνα, κατσαβίδι, κοπίδι, μαχαίρι. Επικαιροποιήστε το φαρμακείο ειδικά όσα χρειάζονται για τσιμπήματα εντόμων ή άλλων θαλάσσιων όντων. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης