Τι είναι η καθαρή ενέργεια;

Τι είναι η καθαρή ενέργεια;

H παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές όπως ο ήλιος, ο αέρας και το νερό, καθώς και από αποθεματικά καυσίμων που δεν εκπέμπουν αέρια θερμοκηπίου

tree1
Πάρτε βαθιά ανάσα. Και φανταστείτε έναν κόσμο στον οποίο ο αέρας της πόλης είναι τόσο καθαρός, όσο στο... χωριό. Μπορεί αυτή η πραγματικότητα να μοιάζει ουτοπική, όμως στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο μακριά. Η μετάβαση σε καθαρές -κυριολεκτικά- πηγές ενέργειας, αλλά και η ηλεκτροκίνηση, έρχονται να αλλάξουν τη ζωή μας προς το καλύτερο.

Ήλιος, αέρας, νερό. Ίσως να έπρεπε, πολλές δεκαετίες τώρα, να έχουμε απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα και να έχουμε "γυρίσει" στις αληθινά καθαρές μορφές ενέργειας που μας δίνει η φύση. Αλλά, επειδή το... καλό πράγμα αργεί να γίνει, το βήμα γίνεται σήμερα και γίνεται ακόμα καλύτερα απ' ό,τι θα περιμέναμε. Γιατί, εκτός από τα φωτοβολταϊκά, τις ανεμογεννήτριες και τα υδροηλεκτρικά έργα, προβάλλει ως καύσιμο του μέλλοντος και το υδρογόνο, το οποίο μπορούμε να παίρνουμε από... παντού και να παράγουμε ενέργεια χωρίς να εκλύουμε ρύπους.
136975314_m_normal_none

Τι είναι λοιπόν η καθαρή ενέργεια; Ένας όρος που περιγράφει την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές όπως ο ήλιος, ο αέρας και το νερό, καθώς και από αποθεματικά καυσίμων που δεν εκπέμπουν αέρια θερμοκηπίου όπως το πυρηνικό καύσιμο. Μια αποδοτική και βιώσιμη εναλλακτική λύση στις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής ενέργειας που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα και εκπέμπουν αέρια θερμοκηπίου, προκαλώντας κλιματική αλλαγή και ρύπανση του αέρα.

Με τη χρήση των ΑΠΕ προχωράμε στην ενεργειακή μετάβαση. Η οποία μπορεί να απαιτεί την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και υποδομών, καθώς και την υιοθέτηση νέων πολιτικών και κανονισμών για την προώθηση της καθαρής ενέργειας, όμως έχει και πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής ενέργειας. Η παραγωγή ενέργειας από καθαρές πηγές είναι πιο αποδοτική και βιώσιμη, καθώς δεν εκπέμπεται CO2 και άλλα αέρια θερμοκηπίου που προκαλούν κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, η καθαρή ενέργεια είναι πιο ασφαλής και λιγότερο επιβλαβής για το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων από τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής ενέργειας- γεγονός που σημαίνει (εκτός των άλλων) και εξοικονόμηση δισεκατομμυρίων ευρώ από τα συστήματα Υγείας, συνεπεία της θεαματικής βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.
198592415_m_normal_none

Συνεπεία αυτών, αλλάζει και ο τρόπος που μετακινούμαστε. Η ηλεκτροκίνηση, έρχεται ως θαύμα στη ζωή μας. Ηλεκτρικά λεωφορεία, ταξί, αλλά και τα αυτοκίνητα με τα οποία μετακινούμαστε καθημερινά, έρχονται να κάνουν τη ζωή μας καλύτερη. Όχι μόνο λόγω των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει ο ηλεκτροκινητήρας (θηριώδεις ροπές, απόδοση που ξεπερνά το 90%, άμεση απόδοση της δύναμης σε όλο το φάσμα λειτουργίας), αλλά και λόγω της αλλαγής της ποιότητας ζωής μας. Αυτό το κάνει η ηλεκτροκίνηση με την έκλυση μηδενικών αέριων ρύπων, αλλά και την παραγωγή σχεδόν μηδενικού θορύβου. Όπως θα έπρεπε να είναι...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ