Υδρογόνο, το καύσιμο του μέλλοντος

Υδρογόνο, το καύσιμο του μέλλοντος

Θεωρείται η απόλυτη βιώσιμη λύση ανανεώσιμης ενέργειας για το μέλλον. Κι αυτό γιατί μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για τα πάντα: από τη θέρμανση και τον φωτισμό μέχρι τη βιομηχανία και τα ταξίδια στο Διάστημα

169440874_l_normal_none
Το αποκαλούν «καύσιμο του μέλλοντος» ή «ανερχόμενο αστέρι των καυσίμων μηδενικών εκπομπών». Κατά κάποιους μάλιστα είναι η εμπροσθοφυλακή στον αγώνα για την αντιστροφή της κλιματικής αλλαγής και η μοναδική ελπιδοφόρα εναλλακτική στα ορυκτά καύσιμα στον δρόμο προς την παγκόσμια προσπάθεια για μηδενικές εκπομπές ρύπων. Το γιατί το υδρογόνο θεωρείται η απόλυτη βιώσιμη λύση ανανεώσιμης ενέργειας για το μέλλον ίσως μπορούμε να το κατανοήσουμε από τους πολυάριθμους τρόπους που το χρησιμοποιούμε σήμερα: για θέρμανση, για φωτισμό, για λίπανση καλλιεργειών, στις μετακινήσεις μας, μέχρι και στα ταξίδια στο Διάστημα.

Ας ξεκινήσουμε με τον... ορισμό: το υδρογόνο είναι το πρώτο στοιχείο του περιοδικού πίνακα και το πιο συνηθισμένο στοιχείο στο Σύμπαν. Είναι αναγνωρισμένο για την ικανότητά του να παράγει ενέργεια με μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, ένα χαρακτηριστικό που το καθιστά ιδανικό για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Είναι, ουσιαστικά, το... όνειρό όλων.

Ενα καύσιμο που παράγεται από τα... πάντα ή δεν χρειάζεται να παραχθεί καν, αφού υπάρχει παντού, είναι πιο ασφαλές από τα ορυκτά, είναι πιο ελαφρύ και από τον αέρα και από την καύση του προκύπτει... νερό. Tο υδρογόνο είναι ένα από τα πιο απλά χημικά στοιχεία, το οποίο περιλαμβάνεται στη σύνθεση πολλών χημικών ενώσεων, ιδιαίτερα του νερού. H ποσότητά του είναι σχεδόν απεριόριστη στον πλανήτη μας, σε αντίθεση με τα υγρά καύσιμα ή με κάποιες απαραίτητες πρώτες ύλες για την κατασκευή μπαταριών.

Στις μετακινήσεις τα οφέλη της χρήσης υδρογόνου είναι ο γρήγορος χρόνος ανεφοδιασμού συγκριτικά με τη βενζίνη ή το πετρέλαιο, σε συνάρτηση με τη δυνατότητα κάλυψης μεγαλύτερων αποστάσεων με ένα μόνο γέμισμα, ενώ είναι ασφαλέστερο από τα συμβατικά καύσιμα. Κι αυτό γιατί, αφού είναι 14 φορές ελαφρύτερο από τον αέρα, παράγει μια στενή, κάθετη φλόγα σε περίπτωση σημειακής διαρροής στη δεξαμενή στην οποία βρίσκεται, η οποία δεν δημιουργεί υψηλή θερμοκρασία και δεν εξαπλώνεται. Για όλους αυτούς τους λόγους φαίνεται πως το υδρογόνο τείνει να γίνει το καύσιμο το μέλλοντος.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο σε κυψέλες καυσίμου, μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι κυψέλες καυσίμου μετατρέπουν το υδρογόνο και το οξυγόνο σε ηλεκτρική ενέργεια και νερό χωρίς να παράγουν εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Αυτή η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας, όπως τα ορυκτά καύσιμα, και να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

Επιπλέον, το υδρογόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως καύσιμο για τα οχήματα. Οι υδρογονοκίνητοι κινητήρες παράγουν μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και μπορούν να κινούν τα οχήματα με μεγάλη απόδοση και απόσταση. Αυτή η τεχνολογία είναι ήδη διαθέσιμη σε μερικά αυτοκίνητα και φορτηγά και δεν είναι τυχαίος ο οργασμός επενδύσεων στην κατασκευή νέων υποδομών για την παραγωγή, την αποθήκευση και τη διανομή του υδρογόνου.

Κλείσιμο
Παρόλο που το υδρογόνο έχει τεράστια δυνατότητα να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, η χρήση του εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και προκλήσεις. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η παραγωγή του υδρογόνου, η οποία απαιτεί τη χρήση ενέργειας και έχει συνήθως υψηλό κόστος. Επιπλέον, η αποθήκευση και η μεταφορά του υδρογόνου απαιτούν επίσης εξειδικευμένες υποδομές και τεχνολογίες.

Παρ’ όλα αυτά, οι επιστήμονες και οι μηχανικοί συνεχίζουν να εργάζονται για τη βελτίωση της τεχνολογίας του υδρογόνου και τη μείωση του κόστους της παραγωγής του. Η χρήση του υδρογόνου ως καυσίμου έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε και καταναλώνουμε ενέργεια και να δημιουργήσει ένα πιο βιώσιμο και καθαρό περιβάλλον για τις μελλοντικές γενιές.

Γιατί υδρογόνο;
1. Δεν εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα (CO2)
2. Εχει υψηλή ενεργειακή πυκνότητα
3. Είναι άφθονο και ευπροσάρμοστο
4. Μπορούμε να το αποθηκεύουμε
5. Mπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως βιομηχανικό καύσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ