Οι μονoμάχοι

Το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις αποτελεί τη 10η στάση στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και δεν αποκλείεται να αποδειχθεί κομβικό για την τελική του έκβαση

eko-monomaxoi
Μετά τα αποτελέσματα των τελευταίων δύο αγώνων του WRC, το φετινό EKO Ράλλυ Ακρόλοπις αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους φίλους του motorsport. Κι αυτό διότι αν νικήσει ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας, Kalle Rovanpera, ο οποίος πέρυσι έγινε ο νεότερος νικητής του εθνικού μας αγώνα, μπορεί ακόμα και να εξασφαλίσει τον τίτλο στα ελληνικά χώματα. Αν τα καταφέρει, θα είναι ο νεότερος οδηγός που θα καθίσει στον θρόνο του WRC. Υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι να του χαλάσουν το πάρτι. Ομόσταβλοι που αναζητούν μία ευκαιρία και αντίπαλοι που ψάχνουν τρόπο να μείνουν ζωντανοί στη μάχη του τίτλου. Ομως αυτή είναι η πεμπτουσία των αγώνων: Ποτέ να μην το βάζεις κάτω μέχρι να περάσεις την γραμμή του τερματισμού.

Magnificent 12
Το αδιαμφισβήτητο high light του φετινού ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις είναι η Υπερ-Ειδική διαδρομή του ΟΑΚΑ όπου συμμετέχουν» συνολικά 69 πληρώματα, υποσχόμενα χορταστικό θέαμα μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες θεατές που ήδη έχουν αρχίσει να εξαντλού τα εισιτήρια. Μάλιστα οι εργοστασιακές ομάδες κατεβαίνουν σε πλήρεις συνθέσεις, αφού θα δούμε 12 (!) αυτοκίνητα της κατηγορίας Rally1, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ στη νέα εποχή των υβριδικών αυτοκινήτων. Ας δούμε πώς μοιράζονται ανάμεσα στις τρεις ομάδες, ξεκινώντας από την πρωτοπόρο στη βαθμολογία των κατασκευαστών, τηνToyota Gazoo Racing WRT. Η ιαπωνική ομάδα κατεβάζει στο ελληνικό γήπεδο τέσσερα Toyota GR Yaris, με πρώτα βιολιά τους επικεφαλής στη βαθμολογία και νικητές του EKO Ράλλυ Ακρόπολις 2021, Kalle Rovanpera – Jonne Halttunen. Μαζί τους, σε ρόλο που ελπίζουν να μην είναι απλά υποστηρικτικός, θα βρίσκονται οι Elfyn Evans – Scott Martin, Esapekka Lappi – Janne Ferm και Takamoto Katsuta – Aaron Johnston.

EKO-Acropolis_PODIUM_703


Συνέχεια με τη Hyundai Shell Mobis WRT που θα κυνηγήσει την αντεπίθεση με τρία i20 N Rally1. Στα μπάκετ θα είναι οι συνήθεις ύποπτοι OttTanak – Martin Jarveoja και Thierry Neuville – Martijn Wydaeghe, ενώ η κορεάτικη ομάδα επέλεξε για το τρίτο της αυτοκίνητο τον πολύπειρο Dani Sordo που μαζί με τον Candido Carrera, επιστρέφουν στη δράση μετά το Ράλλυ Σαρδηνίας.

Η M-Sport Ford WRT είναι μάλλον η ομάδα με τις περισσότερες συμπάθειες στο ελληνικό κοινό και σίγουρα η ομάδα με τις περισσότερες νίκες στο Ράλλυ Ακρόπολις. Θα συμμετέχει με τα περισσότερα αγωνιστικά αφού θα εξαπολύσει στις Eιδικές πέντε Puma Rally1! Θα δούμε το ηγετικό δίδυμο της φετινής προσπάθειας της ομάδας του Malcolm Wilson, Craig Breen -Paul Nagle, αλλά και τους ταλαντούχους Gus Greensmith – Jonas Andersson και Pierre Louis Loubet – Vincent Landais. Πλάι τους ένας Ελληνας οδηγός, ο Ιορδάνης Σερδερίδης, που υπό την καθοδήγηση του Frederic Miclotte θα κυνηγήσει το καλύτερο δυνατό.

Βλέπετε, μετά την έβδομη θέση στο Ράλλυ Σαφάρι, του άνοιξε η όρεξη. Και με το δίκιο του, αφού έγινε ο πρώτος ιδιώτης που κέρδισε βαθμούς με αυτοκίνητα της νέας γενιάς. Αφήσαμε τελευταίο τη μεγάλη ατραξιόν του φετινού ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις-, τον σπουδαίο Sebastien Loeb. Ο εννέα φορές παγκόσμιος πρωταθλητής επιστρέφει στα ελληνικά χώματα μετά από δέκα χρόνια. Αυτή τη φορά καλείται με το Puma να δείξει στους νέους πώς γίνεται η δουλειά, με την Isabelle Galmiche να κάθεται πλάι του στον νευραλγικό ρόλο καθοδήγησης στα δύσβατα βουνίσια μονοπάτια.

Το Ακρόπολις των Ελλήνων
Πέρα από τους πρωτοκλασάτους έχουμε συνολικά 35 συμμετοχές στην κατηγορία WRC2, με αυτοκίνητα τεσσάρων διαφορετικών κατασκευαστών. Ανάμεσά τους οι βασικοί διεκδικητές του τίτλου, Andreas Mikkelsen – Torstein Eriksen (Škoda Fabia Rally2 Evo), Emil Lindholm -Reeta Hamalainen με ίδιο αυτοκίνητο, αλλά και οι περσινοί πρωταθλητές στο WRC3, Yohan Rossel – Valentin Sarreaud (Citroën C3 Rally2). Και παρέα στις κόντρες στο χώμα, πολύπειρα πληρώματα όπως αυτό των Teemu Suninen – Mikko Markkula (Hyundai i20 N Rally2). Απέναντί τους, έντεκα ελληνικά πληρώματα με αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally2 θα διεκδικήσουν και την πρωτιά στην άτυπη ελληνική κατάταξη. Εκεί είδαμε πέρυσι τον πρωταθλητή Ελλάδας του 2019, Γιώργο Κεχαγιά, που αγωνίζεται με τον Δημήτρη Σαΐνη πλάι του (Škoda Fabia Rally2 Evo). Παρόντες θα είναι ξανά οι νικητές στην κατηγορία PWRC στο Ράλλυ Ακρόπολις του 2009, Λάμπρος Αθανασούλας - Νίκος Ζακχαίος, με ένα Hyundai i20 N Rally2, ενώ με το ίδιο αυτοκίνητο θα δούμε τους Μάνο και Κώστα Στεφανή, σε μια συμμετοχή που αποτελεί… οικογενειακή υπόθεση.

EKO-Acropolis_PODIUM_601
Κλείσιμο


Στη λίστα των αξιόμαχων συμμετοχών συναντάμε επίσης τον περυσινόπρωταθλητή Ελλάδας Αλέξανδρο Τσουλόφτα, που φέτος θα αγωνιστεί με συνοδηγό τον Ross Whittock με ένα Volkswagen PoloGTI, αλλά και πολλά άλλα πληρώματα που θα διεκδικήσουν θέσεις και το χειροκρότημά σας. Επιπρόσθετα, το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις θα αποτελέσει τον καταληκτικό γύρο του Πρωταθλήματος Νέων (Junior WRC) και θα στέψει πρωταθλητές! Ενα πλήρωμα εκ των Sami Pajari – Enni Malkonen, Jon Armstrong – Brian Hoy, Robert Virves - JuliaThulin και Lauri Joona – Mikael Korhonen. Μάλιστα, μόλις πέντε βαθμοί χωρίζουν τον πρώτο από τον τέταρτο στη βαθμολογία, με όλους να αγωνίζονται με τετρακίνητα Ford Fiesta Rally3. Τέλος, στη μικρότερη κατηγορία του αγώνα, με δικίνητα αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally4, το «παρών» θα δηλώσουν ακόμα έξι πληρώματα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network