Προσέχουμε για να έχουμε

Οι συνειδητοποιημένοι θεατές ξέρουν ότι η ασφάλεια είναι πρωταρχικής σημασίας προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα αλλά και ταλαιπωρία κάθε είδους. Ασφάλεια τόσο για τα πληρώματα που μάχονται τέρμα γκάζι αλλά και για την ίδια τη φήμη του αγώνα. Είναι σημαντικό να μην υπάρξει ακύρωση ή διακοπή ειδικής διαδρομής. Ακολουθούν τέσσερις βασικοί άξονες που θα διασφαλίσουν τα παραπάνω

eko-rally-acropolis
#1 ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΔΡΟΜΩΝ
Οι ειδικές διαδρομές κλείνουν τρεις ώρες πριν το πέρασμα του πρώτου αγωνιστικού αυτοκινήτου, εκτός αν αναγράφεται διαφορετικά. Στην επίσημη acropolisrally.gr έχουν αναρτηθεί όλοι οι χάρτες των Ειδικών διαδρομών καθπώς και οι προσβάσεις προς αυτές. Φροντίστε να φτάσετε εγκαίρως και παρκάρετε έτσι ώστε να μην εμποδίζεται πιθανή διέλευση ασθενοφόρου οχήματος, με τη φορά που θα ακολουθήσετε φεύγοντας, ώστε να μη χρειάζεται αναστροφή, μόνο στη μία πλευρά του δρόμου και καταλαμβάνοντας μόνο τον απαραίτητο χώρο, ώστε να παρκάρουν όσο το δυνατόν περισσότερα αυτοκίνητα. Πρέπει επίσης να σημειωθεί πως αν κριθεί αναγκαίο η διοργάνωση ενδέχεται να «κλείσει» τον δρόμο της πρόσβασης. Συνιστάται να έχετε βρει το σημείο απ’ όπου θα παρακολουθήσετε τους «Θεούς» τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από την έναρξη της ειδικής διαδρομής, καθώς στη συνέχεια θα απαγορεύεται η κίνηση στον δρόμο.

#2 ΕΛΕΓΞΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ
Από φέτος τα αυτοκίνητα της κορυφαίας κατηγορίας του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ της FIA διαθέτουν υβριδικά κινητήρια σύνολα. Αυτό αλλάζει τα πάντα, καθώς απαιτούνται νέες προφυλάξεις για τους θεατές και τα πληρώματα σε περίπτωση ατυχήματος λόγω της υψηλής τάσης που μπορεί να αναπτυχθεί. Πρέπει λοιπόν πάντα να ελέγχετε για το πράσινο φως προτού αγγίξετε ένα αυτοκίνητο που είναι σταματημένο, καθώς μόνο αυτό υποδεικνύει ότι το αυτοκίνητο είναι ασφαλές.

Τα φώτα ασφαλείας βρίσκονται στο παρμπρίζ και στις δύο πλαϊνές κολόνες των αυτοκινήτων. Επειτα από ατύχημα, το σταθερό πράσινο φως υποδεικνύει πότε είναι ασφαλές να αγγίξετε το αυτοκίνητο.

Ενα κόκκινο φως που αναβοσβήνει, μαζί με έναν ήχο συναγερμού, προειδοποιούν ότι το αυτοκίνητο δεν είναι ασφαλές. Χωρίς φως, σημαίνει ότι δυνητικά είναι μη ασφαλές. Αγγίξτε λοιπόν το αυτοκίνητο μόνο αν ανάβει πράσινο φως.

eko12311
Κλείσιμο


#3 ΠΡΩΤΑ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες των ανθρώπων του αγώνα. Βρίσκονται στις ειδικές διαδρομές και για τη δική σας ασφάλεια. Η διοργάνωση έχει μεριμνήσει ώστε να βρεθείτε όσο το δυνατόν πιο κοντά στη δράση (αλλά όχι επικίνδυνα κοντά). Μείνετε λοιπόν ασφαλείς στην Ειδική Διαδρομή, απολαμβάνοντας τον αγώνα από τις προκαθορισμένες ζώνες θεατών, που σηματοδοτούνται με πλέγματα ή κορδέλες. Η Ειδική μπορεί να καθυστερήσει ή να ακυρωθεί εάν εντοπιστούν θεατές σε μη ασφαλή σημεία. Τέλος, μη φύγετε από τη θέση σας πριν περάσει το ουραγό αυτοκίνητο με την καρό σημαία.

Οσοι νομίζουν ότι δεν τρέχει και τίποτα καλό είναι να γνωρίζουν ότι μέσω των συστημάτων ελέγχου ασφαλείας της FIA, εντός πέντε δευτερολέπτων από το πέρασμα των αυτοκινήτων ασφαλείας αλλά και των αγωνιστικών αυτοκινήτων, το κέντρο του αγώνα λαμβάνει εικόνα υψηλής ανάλυσης και είναι σε θέση να γνωρίζει αν το σημείο που έχετε επιλέξει να παρακολουθήσετε τον αγώνα είναι ασφαλές ή όχι. Αν κριθεί πως η ασφάλειά σας βρίσκεται σε κίνδυνο, ενδέχεται να αποφασιστεί η καθυστέρηση -μέχρι να μετακινηθείτε σε ασφαλές σημείο- ή ακόμα και η ακύρωση της ειδικής διαδρομής. Σενάριο που δεν θέλει κανείς και που θα είναι αναπόφευκτο αν επιλέξετε να κινηθείτε σε σημείο του δρόμου όπου υπάρχουν απαγορευτικές πινακίδες. Δεν καθόμαστε στην εξωτερική πλευρά μιας στροφής, σε σημεία με άλματα ή και συνδυασμό των δύο.

Επιλέξτε όσο το δυνατόν πιο υπερυψωμένο σημείο για να παρακολουθήστε τον αγώνα και όσο γίνεται πιο μακριά από τον δρόμο, αφού συχνά το πέρασμα των «θηρίων» οδηγεί σε βροχή από πέτρες που πέφτουν τριγύρω σαν μετεωρίτες. Για όλα τα παραπάνω, δεν πρέπει να αφήνετε την προσοχή σας να αποσπάται απ’ ό,τι συμβαίνει στην Ειδική Διαδρομή. Ακόμα και οι καλύτεροι οδηγοί του κόσμου κάνουν λάθη, ενώ μια μηχανική βλάβη μπορεί να προκύψει οποιαδήποτε στιγμή.

#4 ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ζούμε σε μια από τις ομορφότερες χώρες στον πλανήτη. Τα αγωνιστικά θα διασχίσουν μερικές από τις πιο σαγηνευτικές της διαδρομές. Απολαύστε τα δίχως να επιβαρύνετε το περιβάλλον. Προστατέψτε το δάσος, αφήνοντας στην άκρη οποιαδήποτε σκέψη να ανάψετε φωτιά. Ακόμα και το τσιγάρο θα πρέπει να ανάβει με τη μέγιστη προσοχή. Από εκεί και πέρα, σε διάφορα σημεία των ειδικών διαδρομών θα βρείτε κάδους σκουπιδιών και ανακύκλωσης. Αφήστε εκεί τα σκουπίδια που πιθανόν να έχετε ή πάρτε τα μαζί σας σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάδος κοντά σας. Τα αγωνιστικά θα περάσουν. Το δάσος, η χλωρίδα και η πανίδα θα μείνουν. Ας τα προστατέψουμε με κάθε τρόπο. Καλή διασκέδαση.


Photo credits: Media Acropolis Rally / John Kouskoutis
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK