Πράγα: Η «βελούδινη» πρωτεύουσα της Τσεχίας

Πράγα: Η «βελούδινη» πρωτεύουσα της Τσεχίας


Πράγα: Η «βελούδινη» πρωτεύουσα της Τσεχίας

«Είναι το ομορφότερο κόσμημα στην πέτρινη κορώνα του κόσμου» έλεγε ο Γκαίτε και με την άποψη του συμφωνούν όλοι όσοι την έχουν επισκεφθεί. Την χαρακτηρίζουν ως την πιο ρομαντική πόλη της Ευρώπης, ως την «βελούδινη» πρωτεύουσα της Τσεχίας. Και δεν έχουν άδικο. Η Πράγα είναι μοναδική, ερωτεύσιμη, βγαλμένη σαν από παραμύθι, γι’ αυτό το λόγο άλλωστε «αιχμαλωτίζει» αμέσως, όποιον τη γνωρίσει.

Θα περπατήσεις το ιστορικό της κέντρο και θα νιώσεις ότι περιπλανάσαι σε μια θεατρική σκηνή, στην οποία οι εικόνες από τη μεσαιωνική και μπαρόκ ατμόσφαιρα εναλλάσσονται αρμονικά με την αναγεννησιακή γοητεία. Θα περιπλανηθείς στα σοκάκια της και ο νους θα αποβάλλει αυτομάτως οτιδήποτε σε απασχολεί από την καθημερινή σου ζωή. Θα αισθανθείς δέος κοιτώντας τον γοτθικό ναό του Αγίου Βίτου στο Κάστρο. Θα χαζέψεις τα εμβληματικά κτίρια που στέκονται αγέρωχα στην «καρδιά» της πόλης και θα ταξιδέψεις νοερά υπό τους ήχους τζαζ μελωδιών σε hype μπαρ. Αν αγαπάς τις γευστικές εντάσεις στον ουρανίσκο σου, στην Πράγα θα βρεις μερικούς «ναούς» τοπικής γαστρονομίας, κρυμμένους σε παλιά υπόγεια κελάρια. Αν, επιπλέον, εκτιμάς τα αρώματα ποιοτικών χαρμανιών, μερικά κουκλίστικα καφέ θα σε υποδεχτούν για να σου προσφέρουν μια κούπα καλού καφέ. 
Στην Πράγα ο ρομαντισμός φαίνεται να ξεχειλίζει από παντού, πολλώ δε μάλλον όταν πάρεις το καραβάκι για μια βόλτα κάτω από τις γέφυρες του ποταμού Μολδάβα, πάνω στον οποίο είναι χτισμένη η τσέχικη πρωτεύουσα. Το βλέμμα σου χαθεί σε πανέμορφες εικόνες που ξεπροβάλλουν μπροστά σου όπου κι αν κοιτάξεις σε αυτή την πόλη-στολίδι της Γηραιάς Ηπείρου. Τα κτίριά της θα αντανακλούν στα λαμπερά νερά του ποταμού και εσύ θα βιώνεις μια εμπειρία που δύσκολα θα ξεχάσεις.

Must See 
To Κάστρο της Πράγας είναι ένα από τα βασικά αξιοθέατα όπου θα αφιερώσεις τον χρόνο σου. Στάσου να το χαζέψεις. Πρόκειται για ένα μεγαλειώδες σύμπλεγμα κτιρίων ρωμανικού, γοτθικού και αναγεννησιακού ρυθμού που περιλαμβάνει εκκλησίες, πύργους, προμαχώνες κι υπέροχους κήπους. Σήμερα στεγάζει την κατοικία του προέδρου της Τσεχίας. Στο σύμπλεγμα θα βρεις τον επιβλητικό Καθεδρικό του Αγίου Βίτου με την περίτεχνη γοτθική αρχιτεκτονική, το Παλιό Βασιλικό Ανάκτορο, το Μοναστήρι, τη Βασιλική του Αγίου Γεωργίου, τον Πύργο της Πυρίτιδας και το Ανάκτορο Lobkowitz.
Στην περιοχή του Κάστρου θα περπατήσεις και στον «Χρυσό Σοκάκι», τον διάσημο δρόμο με τα πολύχρωμα σπίτια. Δεν θα σταματάς να βγάζεις φωτογραφίες.  Εκεί ήταν το μέρος όπου, τον 16ο αιώνα, οι αλχημιστές του παλατιού προσπαθούσαν να ανακαλύψουν πώς να παρασκευάσουν χρυσό. 
Η Μάλα Στράνα, θεωρείται η γοητευτικότερη συνοικία της Πράγας στους πρόποδες του κάστρου, στην αριστερή όχθη του ποταμού Μολδάβα. Θα θαυμάσεις την αριστουργηματική εκκλησία του Αγίου Νικολάου, θα περπατήσεις σε γραφικά σοκάκια, σε πλατείες και κήπους, ενώ θα γευματίσεις σε μοναδικής αισθητικής εστιατόρια

{{{ articlebanner-330x100-1 }}}

Θα περπατήσεις στην ξακουστή Γέφυρα του Καρόλου με τα 30 γλυπτά σε όλο το μήκος της. Είναι η μεγαλύτερη πέτρινη γέφυρα της κεντρικής Ευρώπης και ενώνει την παλιά πόλη, Στάρε Μέστo, με την Κάτω Πόλη, Μάλα Στράνα. Όσο τη διασχίζεις θα αγναντεύεις τον ποταμό Μολδάβα, ενώ όταν φτάσεις στη μέση της θα δεις τον χρυσό σταυρό. Η τοπική παράδοση λέει ότι αν τον αγγίξεις και κάνεις μια ευχή, θα ξαναγυρίσεις στην Πράγα. Αν βρεθείς εκεί την ώρα που δύει ο ήλιος, ένα είναι σίγουρο: Θα «μεθύσεις» από τα υπέροχα χρώματα που θα δεις να καθρεφτίζονται στα νερά του ποταμού. 
Όσο μείνεις στην Πράγα, θα ζήσεις στους ρυθμούς των πολιτών της μόλις βρεθείς στην «καρδιά» της Παλιάς Πόλης, στην πλατεία Στάρε Μέστο. Πρόκειται για το κεντρικότερο σημείο της πόλης, εκεί όπου βρίσκεται το γοτθικό αστρονομικό ρολόι στον πύργο του παλιού Δημαρχείου, το οποίο είναι διάσημο γιατί συσχετίζει την κίνηση των πλανητών γύρω από τη Γη και τις κινήσεις του ήλιου και της σελήνης. Αξίζει να  παρευρεθείς στο σημείο, τη στιγμή της αλλαγής της ώρας για να δεις μια ολόκληρη παράσταση να παρουσιάζεται μπροστά σου: Οι μεταλλικές φιγούρες των Δώδεκα Αποστόλων ξεμυτίζουν από το ρολόι κάθε ώρα, από το 1410 ως σήμερα. 
Είτε ενδιαφέρεσαι για τη λογοτεχνία είτε όχι, αξίζει να επισκεφθείς το Μουσείο Κάφκα στη Μάλα Στράνα, προ τιμήν ενός από τους μεγαλύτερους λογοτέχνες του 20ου αιώνα. Χειρόγραφα, οπτικοακουστικό υλικό και γράμματα του συγγραφέα φιλοξενούνται σε ένα πανέμορφο αναγεννησιακό κτίριο στην Μάλα Στράνα, όπου ο Κάφκα έζησε όλη του τη ζωή και εμπνεύστηκε τη «Δίκη» και τη «Μεταμόρφωση».
Το Κτίριο που Χορεύει, είναι από τα πιο must-see αξιοθέατα της πόλης. Το έργο των διάσημων αρχιτεκτόνων Βάλντο Μίλουνιτς και Φρανκ Ο. Γκέρι, που μοιάζει με ζευγάρι που χορεύει, τοποθετείται στη Νέα Πόλη της Πράγας. Στον τελευταίο όροφό του μπορείς να γευματίσεις σε ένα καλαίσθητο εστιατόριο, έχοντας θέα ολόκληρη την πόλη και τον ποταμό Μολδάβα. 
Στην εβραϊκή συνοικία, στην περιοχή Josefov, όπου βρισκόταν η παλιά εβραϊκή συνοικία, θα δεις το Εβραϊκό Μουσείο, τις  συναγωγές και το Παλιό Εβραϊκό κοιμητήριο.

Πού θα φας

Θα περιπλανηθείς στα σοκάκια της και ο νους θα αποβάλλει αυτομάτως οτιδήποτε σε απασχολεί

Το κρέας και τα λαχανικά είναι η βάση της τσέχικης κουζίνας, ωστόσο αυτό που θα σε εντυπωσιάσει περισσότερο είναι η διακόσμηση των πιάτων που σερβίρονται μπροστά σου. Από τα πιο δημοφιλή πιάτα είναι το gulaš και η τσέχικη σούπα bramboracka. Στα υπόγεια κελάρια της Μάλα Στράνα κρύβονται γαστριμαργικοί θησαυροί, που δεν θα σε απογοητεύσουν όσο απαιτητικός κι αν είσαι.  
Δοκίμασε τη βαρελίσια pilsner στις μπυραρίες και παμπ της Πράγας ή απόλαυσε το αγαπημένο σου κρασί στα εκλεπτυσμένα wine bars του ιστορικού κέντρου. Η συνοικία Karlín είναι ο,τι πρέπει για να χαλαρώσεις πίνοντας σε κάποιον από τους αναπαυτικούς καναπέδες των in μαγαζιών της. 

Πράγα=τζαζ. Πήγαινε για το δεύτερο ποτό σου σε μια από τις υπόγειες σκηνές ή σε κάποιο παλιό παλάτι για να ακούσεις μελωδίες από σαξόφωνο, τρομπέτα και πιάνο κορυφαίων μουσικών. Αν πάλι είσαι για κάτι πιο pop, στη Νέα Πόλη θα βρεις πολλά μοδάτα μπαράκια και clubs που θα σε κρατήσουν μακριά από το κρεβάτι σου, μέχρι το πρωί.

Πού θα κάνεις τις αγορές σου 
Προτού φύγεις από την πανέμορφη Πράγα, πάρε μαζί σου μια κρυστάλλινη δημιουργία που θα βρεις σε μπουτίκ γυαλιού και στα ατελιέ καλλιτεχνών στη Μάλα Στράνα. Στη λεωφόρο Pařížská θα «σκοντάψεις» στις μεγαλύτερες μάρκες μόδας, ενώ στην οδό Na Prikope, στη βάση της Wenceslas, θα βρεις εμπορικά κέντρα για shopping με φαγητό και σινεμά..

Info 

Με καθημερινές πτήσεις από την Αθήνα, η Aegean προσγειώνεται στο διεθνές αεροδρόμιο Václav Havel της Πράγας, που βρίσκεται 10 χλμ δυτικά της πόλης. Για να πας από το αεροδρόμιο στην πόλη, μπορείς να πάρεις τις γραμμές 100, 119 και 179 των αστικών λεωφορείων. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το λεωφορείο Airport Express που συνδέει το αεροδρόμιο με τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Πράγας. Επίσης, τα ταξί είναι εξυπηρετικά και οι τιμές λογικές. Αν θέλεις να κλείσεις αυτοκίνητο, μπες στην ιστοσελίδα της Aegean και διάλεξε εκείνο που ικανοποιεί τις ανάγκες σου. Για τη διαμονή σου, μπορείς επίσης να οργανωθείς από το site της Aegean.







{{{ articlebanner-728x90-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-2 }}}
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης