Γενεύη: Η παγκόσμια πόλη της Ελβετίας

Γενεύη: Η παγκόσμια πόλη της Ελβετίας


Γενεύη: Η παγκόσμια πόλη της Ελβετίας

Εκατόν πενήντα εννέα χιλιόμετρα μακριά από την ελβετική πρωτεύουσα, στα γαλλοελβετικά σύνορα, ο χρόνος μοιάζει να κυλάει διαφορετικά από οπουδήποτε αλλού, παρά την απόλυτη ακρίβεια στη μέτρησή σου. Στη Γενεύη άλλωστε «γεννήθηκε» η ωρολογοποιία, καθιστώντας την περιοχή πόλη-σταθμό στην ιστορία αυτής της αριστουργηματικής τέχνης. 

Η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Ελβετίας, ωστόσο, (μετά τη Ζυρίχη) δεν έχει να υπερηφανεύεται μόνο για την κατασκευή των περίφημων χρονογράφων που κοσμούν εκατομμύρια καρπούς και προσελκύουν σαν μαγνήτης τους πολίτες του κόσμου στις εγκαταστάσεις των μεγαλύτερων κατασκευαστών ελβετικών ρολογιών!

Ζήσε τις αντιθέσεις 

Η Γενεύη είναι ξεχωριστός τόπος. Γεμάτος εκπλήξεις, αντιθέσεις και προκλήσεις. Με ιστορία, σύγχρονη ανάπτυξη, γραφικές γειτονιές και γαστρονομική κουλτούρα. Έτοιμη να την εξερευνήσεις κάθε εποχή του χρόνου και να εντυπωσιαστείς από την κοσμοπολίτικη αίγλη της. Έτοιμη να σε μαγέψει όσο την περπατάς και «ζεις» τη φυσική ομορφιά που συνδυάζεται αρμονικά με τη μεσαιωνική αύρα και τον ευρωπαϊκό αέρα. Διατεθειμένη να σε μυήσει στην καρδιά της παγκόσμιας τραπεζικής δραστηριότητας και των επιχειρήσεων, καθώς περισσότεροι από 200 διεθνείς οργανισμοί στεγάζονται στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας. 
Εκεί βρίσκεται και η έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών όπου λαμβάνονται σπουδαίες αποφάσεις για τις χώρες και τους κατοίκους της υφηλίου. Εκεί και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN), όπου οι επιστήμονες ανακάλυψαν «το σωματίδιο του Θεού» και συνεχίζουν να μελετούν τη σωματιδιακή φυσική απαντώντας σε κομβικά ερωτήματα για τη δημιουργία του σύμπαντος. Τραπεζίτες, στελέχη πολυεθνικών εταιρειών, επιστήμονες, γιατροί, όλοι εδρεύουν σε αυτή την κοιτίδα της οικονομικής ανάπτυξης.
    
Λίμνη Λεμάν: Ένας γιγαντιαίος υγρός καθρέπτης

Το υγρό στοιχείο που την περιβάλλει εντυπωσιάζει από όποιο σημείο κι αν σταθείς για να χαζέψεις την εικόνα της, αφού η αλπική λίμνη Λεμάν που τη «λούζει» δημιουργεί ένα παραμυθένιο σκηνικό. Σαν να πρόκειται για έναν γιγαντιαίο υγρό καθρέπτη, στο οποίο η πόλη αντανακλάται «γλυκά». Οι βόλτες στις λαμπερές όχθες του Ροδανού ποταμού, που χωρίζει την πόλη στη μέση, θα σε συγκλονίσουν και θα σε κάνουν να καταλάβεις γιατί στην «πατρίδα» του χρόνου η ποιότητα ζωής δεν μοιάζει με καμία άλλη στον κόσμο. Μπορείς να κάνεις και κρουαζιέρα στα νερά της λίμνης και του ποταμού. Στη διάρκεια της θα νιώσεις τι σημαίνει απόλυτη χαλάρωση και ηρεμία. Θα δεις μαγικά τοπία να απλώνονται μπροστά σου, λόφους, αμπελώνες και απότομους γκρεμούς. Η φύση στο μεγαλείο της.

Όσα ζωηρά σιντριβάνια κι αν έχεις θαυμάσει, το Jet d'Eau θα σε σαγηνεύσει. Θα το αντικρίσεις αμέσως μόλις φτάσεις στην πόλη από το αεροδρόμιο, το ύψος του άλλωστε (140 μέτρα) δεν επιτρέπει στη ματιά σου να το προσπεράσει. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σιντριβάνι της Ευρώπης που εκτοξεύει μισό τόνο νερό το δευτερόλεπτο, σε ύψος 140 μέτρων

{{{ articlebanner-330x100-1 }}}

Στην Παλιά Πόλη και γύρω από αυτή

Περιπλανώμενος στην Παλιά Πόλη της Γενεύης, στην αριστερή πλευρά του ποταμού Ροδανού, θα χαθείς σε σοκάκια και πλακόστρωτα δρομάκια με πανέμορφα μαγαζιά, γκαλερί, καφέ και βραβευμένα εστιατόρια όπου θα δοκιμάσεις γευστικές δημιουργίες κορυφαίων σεφ, καθώς και εκλεκτά κρασιά. Θα πιεις καφέ στην Place du Bourg-de-Four, την πλατεία με τα πιο διάσημα καφέ. Θα βολτάρεις σε καταπράσινα πάρκα όπως το Parc de Bastions με τις τεράστιες σκακιέρες. Από εκεί θα οδηγηθείς στο εμβληματικό Τείχος της Μεταρρύθμισης. Στέκεται αγέρωχο από το 1909 οπότε και κατασκευάστηκε για τα 400 χρόνια από τον θάνατο του και απεικονίζει ανάγλυφα 450 σημαντικές μορφές της ιστορίας του προτεσταντισμού. Στο κέντρο του δεσπόζουν τα πανύψηλα αγάλματα των τεσσάρων πρωτοπόρων του κινήματος, Γκιγιόμ Φαρέλ, Ιωάννη Καλβίνου, Τεοντόρ ντε Μπεζ, και του Σκοτσέζου Τζον Νοξ.

Δεν γίνεται να μην επισκεφθείς τον επιβλητικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πέτρου. Από την κορυφή του βόρειου πύργου το βλέμμα σου θα ταξιδέψει σε όλη την έκταση της πόλης, στην εκθαμβωτική θέα της λίμνης Λεμάν και των Άλπεων. 

Θα δεις από κοντά το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών και το Μουσείο του Ερυθρού Σταυρού. Στο -διπλάσιο σε μέγεθος από το ανάκτορο των Βερσαλλιών- Μέγαρο των Εθνών μπορείς να περιηγηθείς στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης, στην αίθουσα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Συμμαχίας των Πολιτισμών και να θαυμάσεις συλλογή έργων τέχνης από όλο τον κόσμο. Στο Μουσείο του Ερυθρού Σταυρού θα συγκλονιστείς από το έργο και τη δράση του ανθρωπιστικού Οργανισμού κατά τη διάρκεια πολέμων και φυσικών καταστροφών. Φωτογραφίες και διαδραστικές πλατφόρμες που ξεδιπλώνουν την ιστορία κομβικών γεγονότων προκαλούν ρίγη συγκίνησης. 

Είτε αγαπάς της τέχνη είτε όχι, αξίζει να επισκεφθείς το Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης, μόνο και μόνο λόγω του σημείου στέγασή του. Ό,τι νέο συμβαίνει στον χώρο της τέχνης, των εικαστικών και της φωτογραφίας παρουσιάζεται σε ένα μοναδικό, παλιό εργοστάσιο της δεκαετίας του ’50 που έχει μεταμορφωθεί σε πρωτοποριακό κέντρο πολιτισμού. 

Περπάτησε στις πολυσύχναστες γειτονιές Paquis και Les Grottes και δοκίμασε ευφάνταστες γαστριμαργικές γεύσεις σε έθνικ εστιατόρια. Χάζεψε τις βιτρίνες στους πιο ακριβούς δρόμους της πόλης, Rue de Rive και Rue du Rhone. Τα μεγαλύτερα brands του κόσμου και τα πιο ντιζαϊνάτα κοσμηματοπωλεία «κοσμούν» τους τριγύρω πεζοδρόμους, ενώ η «αφρόκρεμα» της περιοχής απολαμβάνει τον καφέ της στα καφέ της παρακείμενης Place du Molard και της Place de la Fusterie.

Μποέμ αέρας στην Courage

Η Γενεύη είναι ξεχωριστός τόπος. Γεμάτος εκπλήξεις, αντιθέσεις και προκλήσεις

Δέκα λεπτά μακριά από το κέντρο της πόλης θα βρεις την μποέμικη περιοχή Courage με τα καλοστημένα εστιατόρια, τα στυλάτα μπαράκια και τις μοντέρνες μπουτίκ τοπικών σχεδιαστών.

Η περιοχή σφύζει από νεολαία. Εκεί θα βρεις και μερικά από τα καλύτερα σοκολατοποιία της πόλης, που θυμίζουν ζαχαροπλαστεία περασμένων δεκαετιών, για να δοκιμάσεις την περίφημη χειροποίητη ελβετική σοκολάτα. Αν λατρεύεις να ακούς τζαζ μελωδίες, σε αυτή τη φάνκι συνοικία της Γενεύης θα βρεις υπέροχα τζαζ στέκια όπου ήχοι από πιάνο, σαξόφωνο και τρομπέτα συνοδεύουν ευρηματικά κοκτέιλ. Κάποιοι την χαρακτηρίζουν ως το Notting Hill της Γενεύης. 

Θέα που κόβει την ανάσα 

Σε μικρή απόσταση από την πόλη βρίσκεται και το βουνό Saleve που ανήκει μεν στη Γαλλία αλλά «κοιτά» και προς τη Γενεύη. Απερίγραπτη η πανοραμική θέα της Γενεύης και των Άλπεων από ύψος 1,100 μέτρων. Ανεβαίνεις με τελεφερίκ και μέσα σε πέντε λεπτά ζεις μια πραγματική ταξιδιωτική εμπειρία. Φρόντισε μόνο να έχεις αποθέματα μπαταρίας στη φωτογραφική μηχανή σου, γιατί προβλέπονται αμέτρητα τα… κλικ. 

Ιβουάρ: Ένα παραλίμνιο κόσμημα

Στη Γενεύη δεν θα σταματήσεις να ανακαλύπτεις πράγματα. Στις όχθες της λίμνης Λεμάν, ακριβώς απέναντι από την ελβετική πόλη, σε περιμένει το μεγαλοπρεπές Ιβουάρ. Το δημοφιλές, παραλίμνιο, ιστορικό χωριό της Γαλλίας που χαρακτηρίζεται από αξιοθαύμαστη αρχιτεκτονική στα πέτρινα αρχοντικά του. Εξερευνώντας το Ιβουάρ, θα βρεθείς μπροστά σε πολύχρωμα καλντερίμια και παραδεισένιους κήπους γεμάτους αρώματα λουλουδιών και βοτάνων. Θα σταθείς σε μικρά και χαριτωμένα μαγαζάκια με παραδοσιακά προϊόντα και άλλα χειροποίητα διακοσμητικά αντικείμενα, θα γευτείς νόστιμα εδέσματα σε πολυτελή εστιατόρια και θα θαυμάσεις (από μακριά) το κάστρο του. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες αυτό το χωριό-κόσμημα δέχεται χιλιάδες τουρίστες, παρόλ’ αυτά διατηρεί την ποιότητα και την αισθητική του στο έπακρο. 

Αδρεναλίνη στο κόκκινο

Άλπεις και πλαγιές για snowboard και σκι είναι έννοιες αλληλένδετες. Η Γενεύη είναι το «κλειδί» για τον παράδεισο των extreme σπορ. Από το αεροδρόμιο της θα απογειωθείς για τα πιο διάσημα χιονοδρομικά κέντρα που ανοίγουν τις πόρτες τους κάθε χειμερινή σεζόν. Στις κάτασπρες πλαγιές των Άλπεων θα δοκιμάσεις «κατεβάσματα» πολλών ταχυτήτων. Είτε είσαι αρχάριος είτε προχωρημένος, θα «τσουλίσεις» σε πίστες χιλιομέτρων και διαφόρων δυσκολιών, έχοντας ως φόντο φαντασμαγορικά τοπία που κόβουν την ανάσα. Εκεί η αδρεναλίνη χτυπάει κόκκινο, τα όρια ξεπερνιούνται με τις χιονοδρομικές συγκινήσεις να διαδέχονται η μία την άλλη. Στο τέλος της ημέρας σε περιμένουν υπηρεσίες πέντε αστέρων σε πολυτελή σαλέ, ξενοδοχεία και εστιατόρια. Ανεπανάληπτη η εμπειρία.

Πώς θα πας στη Γενεύη 

Με επτά πτήσεις την εβδομάδα από την Αθήνα και μία από Ηράκλειο και Ρόδο, η Aegean προσγειώνεται στο διεθνές αεροδρόμιο Cointrin της Γενεύης που βρίσκεται 4 χλμ. βορειοδυτικά του κέντρου της πόλης. Ο καλύτερος τρόπος για να πας από το αεροδρόμιο στην πόλη, είναι με το τρένο που αναχωρεί κάθε 12 με 20 λεπτά για τον κεντρικό σταθμό Geneva-Cornavin, ενώ η διαδρομή διαρκεί μόλις έξι λεπτά. Επίσης, μπορείς να εξυπηρετηθείς με τις γραμμές 5, 10, 23, 28, 57 των αστικών λεωφορείων που κάνουν στάση σε πολλά σημεία μέσα στην Γενεύη. Αν επιλέξεις ταξί, να έχεις υπόψιν ότι δέχονται και πιστωτικές κάρτες. Αν θέλεις να κλείσεις αυτοκίνητο, μπες στην ιστοσελίδα της Aegean και διάλεξε εκείνο που ικανοποιεί τις ανάγκες. Για τη διαμονή σου, μπορείς επίσης να οργανωθείς από το site της Aegean. 







{{{ articlebanner-728x90-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-2 }}}
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης