Λυών: Η πόλη του φωτός

Λυών: Η πόλη του φωτός


Λυών: Η πόλη του φωτός

Lugdunum (Λόφος του φωτός). Έτσι ονόμασαν οι Ρωμαίοι την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας, την πανέμορφη Λυών, λόγω του φυσικού φωτός που “λούζει”  με ήλιο κάθε γωνιά της. Η μοναδικότητά της ωστόσο δεν σταματά εδώ. Ποτάμια,  λόφοι, πλατείες, μουσεία, γκαλερί, λιθόκτιστα σοκάκια, λιλιπούτεια μπιστρό, γραφικά καφέ, μεσαιωνικό άρωμα, υψηλή γαστρονομία, σύγχρονες γειτονιές-εργαστήρια δημιουργικότητας, shopping υψηλού επιπέδου, έντονη νυχτερινή ζωή και μία τέχνη που “κυριεύει” ακόμη και την τελευταία γωνιά της πόλης συνθέτουν έναν μοναδικό προορισμό για όσους αγαπούν την αυθεντική πλευρά της ζωής!

Βόλτες στο όνειρο... 
Το ιστορικό κέντρο της πόλης, είναι αυτό που θα πρέπει να περπατήσετε σπιθαμή προς σπιθαμή και το οποίο χωρίζεται σε συνοικίες, το λόφο Fourvière, το λόφο Croix Rousse, και το Presqu’île, τη λωρίδα γης ανάμεσα στα δύο ποτάμια της πόλης (Rhone και Saone). Στους πρόποδες των δύο λόφων βρίσκεται το μεσαιωνικό τμήμα της πόλης, γνωστό ως Vieux Lyon _μια από τις μεγαλύτερες αναγεννησιακές συνοικίες της Ευρώπης _  το οποίο χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη στενών μικρών περασμάτων, τα επονομαζόμενα traboules. Πρόκειται για στενά περάσματα, πολλές φορές υπόγεια, από τον ένα στον άλλο δρόμο μέσα από αυλές σπιτιών. Οι κάτοικοι της πόλης μπορούν να καυχιούνται πως η πρώτη εγγραφή στην Γαλλία, στον Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, αφορούσε αυτό το σημείο. 

Αμέτρητα μουσεία, μία ροκ γειτονιά και... ο Μικρός Πρίγκιπας!
Ανεβείτε στο διώροφο λεωφορείο με την ανοιχτή οροφή για να γυρίσετε την πόλη και να περάσετε από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα. Στο δρομολόγιο Lyon’s hop-on hop-off tour μπορείτε να κατεβείτε σε διάφορες στάσεις και να πάρετε το χρόνο σας μέχρι να έρθει το επόμενο concept λεωφορείο ( λειτουργεί όλο το χρόνο με μονοήμερα και διήμερα εισιτήρια )

Το Μουσείο Καλών Τεχνών είναι must-see, καθώς έχει ανακηρυχθεί πολλάκις ως το καλύτερο μουσείο της ηπειρωτικής Γαλλίας ενώ το μουσείο των αδελφών Lumiere θα μιλήσει στις καρδιές όλων των σινεφίλ, καθώς θα περάσει μπροστά από τα μάτια τους όλη η πρώιμη ιστορία του κινηματογράφου.  Κάντε μια στάση στην Place St Vincent, στην όχθη του Saône, και θαυμάστε τον Τοίχο των Διάσημων Λυονέζων. Φιλοτεχνημένος με την παραδοσιακή τεχνική του trompe l'œil, της τρισδιάστατης οφθαλμαπάτης, απεικονίζει 25 προσωπικότητες στα μπαλκόνια επτά συνολικά ορόφων. Ο πρώτος που θα αναγνωρίσετε, στον δεύτερο όροφο δεξιά, είναι ο Antoine de St-Exupéry, με τη στολή του αεροπόρου και τον κατάξανθο Μικρό Πρίγκιπα πλάι του!  Απαραίτητη, μία επίσκεψη στην συνοικία Croix Rousse, μία από τις πλέον νεανικές και καλλιτεχνίζουσες γειτονιές της πόλης. Εδώ, θα συναντήσετε χαμηλές αποθήκες που έχουν μετατραπεί σε μικρά θέατρα, πολυχώρους, arty μπαράκια, ξέγνοιαστα πρόσωπα και πολύ μουσική

{{{ articlebanner-330x100-1 }}}

Η πόλη από ψηλά
Σκαρφαλώστε με το τελεφερίκ στο Fourvière και αφήστε το βλέμμα σας να ανηφορίσει τους οκταγωνικούς πύργους της Notre-Dame de Fourvière. Περιπλανώμενοι στο εσωτερικό της θα εντυπωσιαστείτε από τα βιτρό και τα ψηφιδωτά στους τοίχους της, ενώ θα κάνετε ένα flashback στο χρόνο όσο θαυμάζετε το ρωμαϊκό θέατρο, το ωδείο και το Μουσείο Γαλλο-Ρωμαϊκού Πολιτισμού. 
Στην περιοχή δεσπόζει και ο κτισμένος το 1893 Tour Métallique. Κοιτώντας τον μεταλλικό πύργο θα βρείτε ομοιότητες με τον παριζιάνικο Πύργο του Άιφελ

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την Place Bellecour, μια από τις μεγαλύτερες πλατείες της Ευρώπης, με το άγαλμα του Λουδοβίκου XIV και τη γιγαντιαία ρόδα που θα σας ανεβάσει σε ύψος δεκάδων μέτρων για να θαυμάσετε την πόλη από ψηλά.

Κοντινές αποδράσεις
Όσο χρόνο κι αν διαθέτετε, κάντε μια επίσκεψη στο πανέμορφο πλακόστρωτο χωριουδάκι Perouges, ένα από τα ομορφότερα της χώρας. Περιπλανηθείτε στα στενά δρομάκια του, τα galets, και δοκιμάστε το galette de Perouges, ένα τοπικό γλυκό με ζύμη, κρέμα και σιρόπι από μούρα, το οποίο σερβίρεται με κρασί. Αξίζει επίσης η εκδρομή στους Δρόμους του Κρασιού, στην κοιλάδα του Beaujolais _ η οποία μας σερβίρει κάθε χρόνο το φρουτώδες Beaujolais Nouveau. Ξεκινήστε από το Musee du Vin Le Hameau στην πόλη Romaneche-Thorins και συνεχίστε με επισκέψεις... μετά οίνου στους αμέτρητους αμπελώνες της περιοχής. Εξαιρετική «εκδρομή», δέκα λεπτά από το κέντρο της πόλης με το τραμ, είναι και η συμβολή των δύο ποταμών, γύρω από την οποία αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες αρχιτεκτονικά γειτονιές. Λίγο έξω από την πόλη βρίσκεται και το La Demeure du Chaos, ένα μουσείο εναλλακτικής τέχνης με ξεχωριστό περιβάλλον. Ο δημιουργός του έχει στήσει μία τοποθεσία που μοιάζει με κατεστραμμένη όπου μπορείς να νιώσεις την ομορφιά να αντανακλάται μέσα από μηνύματα ενάντια στο κατεστημένο. Η είσοδος είναι δωρεάν!

Ένα πρωϊνό στο Parc de la Tête d’ Or

Ακούστε όπερα, κάντε πατινάζ, επισκεφθείτε μουσεία, “χαθείτε” μέσα σε απέραντους κήπους

Πρόκειται για ένα μοναδικό πάρκο στη δεξιά όχθη του Ροδανού στο οποίο αξίζει να αφιερώσετε ένα ολόκληρο πρωινό, για να περπατήσετε τα πλακόστρωτα μονοπάτια του, να θαυμάσετε το βοτανικό κήπο και να χαλαρώσετε στις όχθες της λίμνης ταΐζοντας τις πάπιες. 

Η πρωτεύουσα της παγκόσμιας γαστρονομίας! 
Η Λυών θεωρείται ως η πρωτεύουσα της γαστρονομίας του κόσμου με πολλά αστέρια Michelin και δεκάδες βραβευμένους σεφ να συνθέτουν έναν παράδεισο γεύσεων και να σας προσκαλούν σε μία μοναδική γευστική εμπειρία. Μην κάνετε το λάθος να παγιδευτείτε σε ταξιδιωτικούς οδηγούς! Το καλό φαγητό βρίσκεται παντού και αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους να επισκεφθείτε την Λυόν, για την οποία λέγεται ότι έχει την υψηλότερη αναλογία εστιατορίων ανά κάτοικο σε ολόκληρη τη Γαλλία. Δοκιμάστε απαραιτήτως gateau de volaille (τάρτα με συκώτι κοτόπουλου), boudin noir (λουκάνικο με ζεστά μήλα), pot au feu (ψητό κατσαρόλας), coq au vin (κρασάτος κόκορας) και άλλα παραδοσιακά πιάτα με έμφαση στα εντόσθια συνοδεύοντάς τα παραδοσιακά με ένα ντόπιο Beaujolais.!

Info 

Πετάξτε για τη  Λυών με την ΑEGEAN με έως 4 πτήσεις εβδομαδιαίως από Αθήνα,  3 πτήσεις εβδομαδιαίως από Ηράκλειο Κρήτης και κάθε Δευτέρα από Καλαμάτα. Πώς θα πάτε από το αεροδρόμιο στην πόλη: Το Saint-Exupéry International Airport βρίσκεται στα ανατολικά της πόλης. Το αεροδρόμιο δέχεται τόσο εσωτερικές όσο και διεθνείς πτήσεις ενώ συνδέεται με το κέντρο της πόλης με μια γραμμή τραμ. Το δρομολόγιο διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Στο κέντρο, ο καλύτερος τρόπος για να δείτε τα πάντα είναι είτε με τα πόδια είτε με ποδήλατο. Η Λυών διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων καθιστώντας την ποδηλασία στο κέντρο της πόλης μια πραγματικά ασφαλή δραστηριότητα. Για τη διαμονή σας, οργανωθείτε από την ιστοσελίδα της Aegean εδώ







{{{ articlebanner-728x90-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-2 }}}
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης