Η δύση μίας δυναστείας

Η δύση μίας δυναστείας

Ο 80χρονος Αυστραλός μεγιστάνας του Τύπου τηλεφωνεί καθημερινά στους διευθυντές των εφημερίδων του.

Η δύση μίας δυναστείας
Ρούπερτ Μέρντοχ
Ο 80χρονος Αυστραλός μεγιστάνας του Τύπου τηλεφωνεί καθημερινά στους διευθυντές των εφημερίδων του. Συντηρητικός (οι επικριτές του στις ΗΠΑ τον κατηγορούν ως δεξιό δημαγωγό) και πλέον Αμερικανός πολίτης, ο Μέρντοχ έχει έξι παιδιά (ηλικίας 7 ως 52) από τρεις γάμους και δώδεκα εγγόνια. Οι άνθρωποί του μιλούν για έναν 80άρη με ενέργεια 18άρη που «έχει πάντα το μάτι του» στην F1. Κατά τα άλλα λατρεύει τα τηγανητά αβγά μάτια, ενώ στην πρόσφατη απολογία του είπε απλά: «Κατανοώ ότι η συγγνώμη δεν αρκεί».


Dame Ελίζαμπεθ Μέρντοχ
Κλείσιμο

H 102 ετών σήμερα μητέρα του αφεντικού των αγγλοσαξονικών media μόλις στα 19 της παντρεύτηκε τον 42χρονο Αυστραλό βαρόνο του Τύπου Κιθ Μέρντοχ, εγγονό δύο Σκοτσέζων υπουργών. Ο θρυλικός παππούς έμαθε στον γιο του το σημαντικότερο μάθημα δημο-σιογραφίας, να παραβιάζει την ιδιωτικότητα, να ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις και να μην υπακούει σε κανόνες. Το ειδύλλιο του Σερ Κιθ με την Ελίζαμπεθ ξεκίνησε όταν εκείνος την εντόπισε σε φωτογραφία με debutantes στις κουτσομπολίστικες στήλες των εφημερίδων του. Πλήρης πνευμα-τικής διαύγειας, η μαμά Μέρντοχ εξακολουθεί να δηλώνει «σκληρή σαν ένα ζευγάρι παλιές μπότες».

Τζέιμς Μέρντοχ
Κάθε παιδί είναι καταδικασμένο να ζει στη σκιά των γονιών του», έχει αποφανθεί το πρώην «μαύρο πρόβατο» των Μέρντοχ. Παράτησε το Χάρβαρντ για να γίνει αρχαιολόγος, πριν καταλήξει ιδιοκτήτης hip hop δισκογραφικής. Παρότι θεωρείται ευνοούμενος για τη διαδοχή του Ρούπερτ δεν είναι φανατικός της δημοσιότητας. Είναι παντρεμένος (με μοντέλο, εννοείται), με δύο παιδιά. Οι μέρες που κυκλοφορούσε με μούσι και σκουλαρίκια ανήκουν στο παρελθόν, ωστόσο ο κολλημένος με την αρχαιολογία γιος εντυπωσιάζει στα διοικητικά συμβούλια της News Corp.

Ελίζαμπεθ Μέρντοχ
Δυναμική, λαμπερή και παιχνιδιάρα, η άσωτη κόρη Ελίζαμπεθ μόλις πούλησε τη Shine στον πατέρα της, την κερδοφόρα τηλεοπτική εταιρεία που δημιούργησε η ίδια, σηματοδοτώντας την επιστροφή της στην οικογενειακή επιχείρηση. Γνώρισε τον πρώτο της σύζυγο, έναν μιγά με καταγωγή από την Γκάνα, στο Κολέγιο Vassar και μαζί απέκτησαν δύο κόρες. Χώρισε και παντρεύτηκε -χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών της- τον Μάθιου Φρόιντ. Οι Φρόιντ, που έχουν ακόμη έναν γιο, τον Σαμψών, μένουν σε έπαυλη στο Νότινγκ Χιλ, έχουν την εξοχική κατοικία τους στο Μπάρφορντ και είναι γνωστοί για τα γκλάμουρ πάρτι τους.

Μάθιου Φρόιντ
Επικοινωνιακός, μακιαβελικός, δισέγγονος του «πατέρα της Ψυχανάλυσης» και ανεπιθύμητος γαμπρός του Μέρντοχ, κατάφερε να γίνει γνωστός ως ο εκκεντρικός της καλής κοινωνίας του Λονδίνου που νοίκιαζε το κατοικίδιό του, τον πύθωνα Ορλάντο, για πάρτι. Στα 21 του ιδρύει τη δική του επιχείρηση δημοσίων σχέσεων με τις 15.000 λίρες που έβγαλε ως ατζέντης του Ούρι Γκέλερ. Στην πορεία προχώρησε σε σοβαρότερους πελάτες, όπως ο Ντέιβιντ Κάμερον. Ο σταρ δημοσιοσχετίστας με δουλειές τους Ολυμπιακούς του 2012, τη Nike και την Pepsi δήλωσε στους «New York Times» πως ένιωσε απέχθεια για το κανάλι-κόλαφο της οικογενειακής επιχείρησης FOX NEWS. Μαζί με την Ελίζαμπεθ Μέρντοχ αποτελούν το power couple του Λονδίνου.


Λάχλαν Μέρντοχ
Αθλητικός, γεμάτος τατουάζ, ο άνδρας που σκαρφαλώνει σαν τον Τομ Κρουζ στις «Επικίνδυνες Αποστολές» και τρέχει σε αγώνες με το σκάφος του ήταν γνωστός και ως «ο γιος του Θεού», όταν στα 22 του ανέλαβε να «τρέχει» τον όμιλο Queensland Newspapers. Ο πατέρας του τον αποκαλούσε «πρώτο ανάμεσα σε ίσους», όσον αφορά στη διαδοχή, και του ανέθεσε τη «Νew York Ρost». Ο Λάχλαν αποχώρησε από τη Νews Corp. το 2005 εν μέσω διαφωνιών για το μερίδιο που δικαιούνταν οι δύο μικρές κόρες του μεγιστάνα. Για τον πατέρα του έχει πει: «Καλά, δεν ξέρετε ότι δεν πρόκειται ποτέ να πεθάνει;».

Σάρα Μέρντοχ
Γνωστή από τις διαφημίσεις εσωρούχων Wonderbra, η πανύψηλη ξανθιά μοντέλα Σάρα Ο Χαρ παντρεύτηκε τον Λάχλαν το 1999. Εργασιομανής και αμείλικτη, έχει εμφανιστεί στην τηλεοπτική σειρά «Friends» αλλά έγινε ευρύτερα γνωστή ως η παρουσιάστρια του «Next Top Model» Αυστραλίας. Τι κρίμα που πέρσι ανακοίνωσε λάθος όνομα νικήτριας ζωντανά στην εκπομπή επειδή της είχαν δώσει λάθος πληροφορίες
από το κοντρόλ.


Αννα Μέρντοχ Μαν
Η κυρία Ρούπερτ Μέρντοχ από το 1967 ως το
1999 και μητέρα της Ελίζαμπεθ, του Λάχλαν και του Τζέιμς υπήρξε νεαρή ρεπόρτερ σε εφημερίδα του μετέπειτα συζύγου της. Ο χωρισμός τους ανακοινώθηκε στη στήλη της Λιζ Σμιθ της «New York Post». «Ο Ρούπερτ που ερωτεύτηκα δεν θα είχε ποτέ αυτή τη συμπεριφορά», δήλωσε λακωνικά μετά τον χωρισμό τους. Η πρώην πεθερά της Dame Ελίζαμπεθ θεωρεί μέχρι και σήμερα πως ο γάμος της με τον γιο της ήταν ευτυχισμένος. Λέγεται πως το χρυσοφόρο διαζύγιό της την έκανε πλουσιότερη κατά 1,2 δισ. δολάρια. Η τέως κυρία Μέρντοχ έφτιαξε γρήγορα ξανά τη ζωή της με τον οικονομολόγο Ουίλιαμ Μαν. Για τη διαδοχή του θρόνου του Ρούπερτ Μέρντοx έχει προβλέψει ως άλλη Κασσάνδρα πως «θα υπάρξουν δράματα».



Γουεντι Μέρντοχ Nτενγκ

Η νυν κυρία Μέρντοχ έχει διαρκώς το μάτι της στο στέμμα. Από μαθητευόμενη στο STAR TV του Χονγκ Κονγκ (φυσικά ιδιοκτησίας Μέρντοχ) βρίσκεται το 1998 διερμηνέας και συνοδός του Ρούπερτ στην Κίνα. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Το πέρασμά της από μια οικογένεια της Κίνας με μηνιαίο εισόδημα 43 δολάρια στο penthouse του Μανχάταν αξίας 44 εκατομμυρίων δολαρίων δίχασε τους Μέρντοχ. To 2001, ενώ ο Ρούπερτ αναρρώνει από τη θεραπεία του για καρκίνο του προστάτη, ανακοινώθηκε ότι η Γουέντι κυοφορεί το πέμπτο τέκνο του, την Γκρέις. Ακολούθησε το 2005 η Κλόη, αναγκάζοντας τον Ρούπερτ να πετάξει τις γραβάτες του και να φορά τα νεανικά πόλο μπλουζάκια. Ο Μέρντοχ έχει ξεκαθαρίσει πως όλα του τα παιδιά θα έχουν ίση οικονομική μεταχείριση. Κάποιοι άλλοι προβλέπουν πως «θα χυθεί αίμα».


Προύντενς Μακ Λίοντ
Eίναι η πρωτότοκη κόρη και μοναδική γόνος από τον πρώτο σύντομο γάμο του Ρούπερτ Μέρντοχ με την αεροσυνοδό Πατρίσια Μπούκερ, η οποία απεβίωσε το 2000.
Η χαμηλών τόνων Πρου παντρεύτηκε τον εκατομμυριούχο Κρίσπιν Οντέι, τον χώρισε και ξαναπαντρεύτηκε το πρώην στέλεχος της News Corp. Αλεσντερ Μακ Λίοντ. Είναι η μητέρα των τριών μεγαλύτερων εγγονιών του Μέρντοχ. Ως πρωτότοκη κόρη είχε το θάρρος να του πει: «Μπαμπά, ξέρω ότι βάφεις
τα μαλλιά σου, ωστόσο αυτό που χρειάζεσαι είναι ελάχιστες ανταύγειες που δεν κάνουν το μαλλί μελιτζανί». Το 1977 ο Μέρντοχ μίλησε για τα τρία παιδιά του ξεχνώντας την Πρου και πυροδοτώντας έτσι έναν ομηρικό καβγά. Παρόλο που δεν ασχολείται με τις επιχειρήσεις του Μέρντοχ, εκείνος πρόσφατα τη συμπεριέλαβε στο συμβούλιο της Times Newsparer Holdings.


H «πεμπτη κορη» & το σκανδαλο

Μ ε τα ταμπλόιντ και τις μεθοδευμένες -με υποκλοπές και δωροδοκίες- αποκαλύψεις τους ο Ρούπερτ Μέρντοχ ικανοποιούσε το χαμηλότερου επιπέδου αναγνωστών. Με τους δικούς του «Times» του Λονδίνου πάλι, την εφημερίδα που απηχεί τη γνώμη του βρετανικού κατεστημένου, επεδίωκε να χειραγωγεί και να ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις. Ολοι οι άνθρωποι όμως έχουν ένα όριο και μια εποχή. Ο αλαζονικός μεγιστάνας του Τύπου ξέπεσε και από τα δύο. Η σχέση του τελευταίου αυτοκράτορα των παραδοσιακών εφημερίδων και του ιδρυτή των ταμπλόιντ με την κοκκινομάλλα Ρεμπέκα Μπρουκς μετράει 20 χρόνια. Η 43χρονη «πέμπτη κόρη» του Μέρντοχ, ο οποίος δηλώνει ότι του θυμίζει τον ίδιο στα νιάτα του, γεννήθηκε στις αγροικίες του Τσέσαϊρ και μόλις στα 14 της ήξερε ότι θα γίνει δημοσιογράφος. Το 1988 αναλαμβάνει θέση γραμματέα στην εφημερίδα «News of the World».

Ο Ρούπερτ την προσέχει όταν η Ρεμπέκα ντύνεται καθαρίστρια για να κλέψει τη μακέτα ενός αποκαλυπτικού πρωτοσέλιδου των «Sunday Times» προτού σταλεί στο τυπογραφείο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα υπερφίαλης και αδίστακτης προσωπικότητας, έφτασε να τηλεφωνήσει στον Γκόρντον Μπράουν για να τον πληροφορήσει ότι η «Sun» του ίδιου ομίλου θα αποκάλυπτε πως ο τετράχρονος γιος του είχε κυστική ίνωση, παραβιάζοντας, πιθανόν υπό τις εντολές της, το ιατρικό, προσωπικό και φορολογικό απόρρητο του άλλοτε πρωθυπουργού της

Μ. Βρετανίας. Τα περασμένα, πάντως, Χριστούγεννα τα γιόρτασε παρέα με τον νυν πρωθυπουργό  Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ τα φετινά -ποιος ξέρει;- ίσως και πίσω από τα κάγκελα. Ετσι κι αλλιώς οι καταγγελίες για τον ρόλο της ίδιας και του μεγάλου αφεντικού-σχεδόν θετού μπαμπά, της πυκνώνουν. Ωστόσο, αμφότεροι στην απολογία τους χρησιμοποίησαν την παλιά, καλή και δοκιμασμένη συνταγή απόκρουσης σκανδάλων. Υποστήριξαν ότι ήταν «ανέπαφοι», επειδή μάλλον οι ίδιοι βρίσκονταν «ανέγγιχτοι» στην κορυφή του κόσμου. «Λάθη έγιναν», είπαν με συντριβή, αλλά προφανώς όχι από τους καπετάνιους του πλοίου. Εξέφρασαν τη βαθιά τους λύπη για καταστάσεις στις οποίες με κανέναν τρόπο δεν ήταν ποτέ αναμεμιγμένοι! Τέλος, διακήρυξαν ότι είναι «απόλυτα  διαφανείς», παρότι ακόμα πληρώνουν παλιούς υπαλλήλους για να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό. Η ιδανική γραμμή άμυνας για τους επικεφαλής του συγκροτήματος που ελέγχει στη Μ. Βρετανία το 37% του Τύπου: αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης