Τι είναι ο φιλικός διακανονισμός;

Τι είναι ο φιλικός διακανονισμός;

Πώς μπορείτε να γλιτώσετε χρόνο και χρήμα με ένα απλό έντυπο – Πότε εφαρμόζεται, τι πρέπει να κάνετε

Τι είναι ο φιλικός διακανονισμός;
Τρακάρατε. Και πιστεύετε πως τώρα ξεκινά ο Γολγοθάς σας. Με τα συνεργεία, τους πραγματογνώμονες, κυρίως όμως την κατάθεση δικαιολογητικών στην ασφαλιστική εταιρεία του εμπλεκόμενου με το ατύχημα και την αναμονή για να πληρωθείτε την αποζημίωσή σας. Μέχρι τότε θα έχετε χάσει χρόνο και ενδεχομένως θα έχετε πληρώσει από την τσέπη σας την επισκευή του οχήματός σας.

Πράγματι αυτά συνέβαιναν μεν, αλλά παλαιότερα. Γιατί πλέον υπάρχει ένας απλός τρόπος για να διαχειριστείτε την άτυχη στιγμή, για να επιλύσετε εν τη γενέση του το όποιο πρόβλημα δημιουργείται σε περίπτωση αυτοκινητικού ατυχήματος.

Κλείσιμο
Ο λόγος για τον Φιλικό Διακανονισμό, ή αλλιώς για το Σύστημα Άμεσης Πληρωμής.
 
Επί της ουσίας πρόκειται για μια συμφωνία μεταξύ ασφαλιστικών εταιριών, η οποία εφαρμόζεται, υπό προϋποθέσεις, στις αποζημιώσεις για ατυχήματα αυτοκινήτων. Είναι ένας τρόπος αποζημίωσης και διαχείρισης των υλικών ζημιών αλλά ακόμα και σε περιπτώσεις απλών σωματικών βλαβών. Με τον Φιλικό Διακανονισμό οι εμπλεκόμενες πλευρές εξασφαλίζουν ταχύτητα και μείωση των δικαστικών διενέξεων. Με το Φιλικό Διακανονισμό αυτός που δε φταίει για το ατύχημα αποζημιώνεται από τη δική του ασφαλιστική εταιρία.

Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε:

Ο Φιλικός Διακανονισμός ενεργοποιείται εφόσον συντρέχουν οι ακόλουθες βασικές προϋποθέσεις

- Εμπλέκονται μόνο δύο οχήματα στο τροχαίο ατύχημα

- Οι ασφαλιστικές εταιρίες και των δύο οχημάτων συμμετέχουν στο Σύστημα Άμεσης Πληρωμής

- Η αποζημίωση για υλικές ζημιές δεν υπερβαίνει τις 6.500 € ανά ατύχημα

- Η αποζημίωση για τυχόν σωματικές βλάβες δεν υπερβαίνει τις 5.000 € για κάθε πρόσωπο και τις 15.000 € συνολικά, για όλα τα ζημιωθέντα πρόσωπα, ανά ατύχημα.

- Ο Φιλικός Διακανονισμός εφαρμόζεται σε ατύχημα που θα συμβεί μέσα στην Ελληνική Επικράτεια, αλλά και εκτός αυτής, με την προϋπόθεση ότι εμπλέκονται δύο μόνο οχήματα, ασφαλισμένα σε ασφαλιστικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και συμμετέχουν στο σύστημα Φιλικού Διακανονισμού.

Τι είναι το Έντυπο Φιλικής Δήλωσης Τροχαίου Ατυχήματος

Η Φιλική Δήλωση Τροχαίου Ατυχήματος είναι ένα ειδικά διαμορφωμένο έντυπο το οποίο χορηγείται στον ασφαλισμένο δωρεάν από την ασφαλιστική του εταιρία, με σκοπό την περιγραφή του ατυχήματος με την σύμφωνη γνώμη και των δύο οδηγών. Αναλυτικές οδηγίες συμπλήρωσης της Φιλικής Δήλωσης, βρίσκονται στο πίσω μέρος του εντύπου. Η συμπλήρωση του ειδικού εντύπου Φιλικής Δήλωσης σε κάθε περίπτωση επιταχύνει το χρονικό διάστημα που απαιτείται για το διακανονισμό της ζημιάς.

Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης εντύπου φιλικής δήλωσης μεταξύ των εμπλεκομένων οδηγών, ο οδηγός που δεν ευθύνεται για τη σύγκρουση υποβάλλει αρνητική δήλωση στην ασφαλιστική του εταιρία, η οποία στέλνει σχετική ερώτηση στην εταιρία του υπαίτιου οδηγού για το αν αποδέχεται να ενταχθεί η ζημιά στο Σύστημα Άμεσης Πληρωμής. Η αναμονή της απάντησης μπορεί να διαρκέσει μέχρι δέκα εργάσιμες ημέρες. Πριν από τη λήψη θετικής απάντησης, καθώς επίσης και πριν από τη εκπνοή της 10ήμερης προθεσμίας, εφόσον δεν έχει πάρει απάντηση, η εταιρία του αναίτιου οδηγού δεν μπορεί να αποζημιώσει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης