Πώς να επιλέξετε το καλύτερο παιδικό βιβλίο για το ΠΑΣΧΑ

tstsw

Εάν κάποιος επισκεφτεί το τμήμα των παιδικών βιβλίων στα βιβλιοπωλεία, θα εντυπωσιαστεί τόσο με το εύρος όσο και με την ποιότητα των σύγχρονων εκδόσεων. Στο Public, για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να βρει πάνω από 20.000 παιδικά βιβλία για παιδιά από 0 έως 15 χρονών, Ελλήνων και ξένων συγγραφέων.

Αυτό δημιουργεί ένα ζήτημα σχετικά με το πώς να διαλέξει κάποιος το κατάλληλο παιδικό βιβλίο εν μέσω πληθώρας επιλογών. Ας δούμε κάποια από τα βασικά κριτήρια αγοράς που θα βοηθήσουν στην κατεύθυνση αυτή.

vivl1

vivl2


Η ηλικία του παιδιού

Πρόκειται για το πρώτο και πλέον προφανές κριτήριο επιλογής βιβλίου για το παιδί. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι παιδικές εκδόσεις αναγράφουν τις ηλικίες στις οποίες απευθύνονται. Ένα βιβλίο που δεν αντιστοιχεί στο ηλικιακό επίπεδο του παιδιού, δεν θα ανταποκριθεί στις ανάγκες του και επομένως δεν θα βρει τον στόχο του.
Τα παιδιά συνήθως έχουν λιγότερη υπομονή από τους ενηλίκους, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν κάτι που δεν τους κινεί το ενδιαφέρον ή είναι πολύ σύνθετο και ακατανόητο για την ηλικία τους. Προφανώς, ισχύει και το αντίθετο: Αν το βιβλίο είναι πολύ απλοϊκό για την ηλικία τους, τότε δεν θα τους κινήσει το ενδιαφέρον. Η γενική οδηγία εδώ είναι να φροντίσετε ώστε τα εκφραστικά μέσα, οι συμβολισμοί, το λεξιλόγιο και η δομή να βρίσκονται σε αντιστοιχία με την πνευματική ανάπτυξη του παιδιού.

Περιεχόμενο, πλοκή, μηνύματα, λεξιλόγιο

Αφότου επιλέξετε το κατάλληλο ηλικιακό όριο, στη συνέχεια θα πρέπει να δώσετε έμφαση στο περιεχόμενο του βιβλίου. Πρόκειται για τον παράγοντα που θα καθορίσει την επιτυχία που θα έχει στο παιδί, δεδομένου πως μια ευφάνταστη και σφιχτή πλοκή θα προκαλέσει το ενδιαφέρον του άμεσα και θα το κάνει να συνεχίσει την ανάγνωσή του, ζητώντας σας ακόμα περισσότερα βιβλία στη συνέχεια.

Εξίσου σημαντικά είναι τα μηνύματα που περιέχει η ιστορία του βιβλίου, καθώς μέσω αυτών το παιδί μαθαίνει να ανταποκρίνεται στα ηθικά διλήμματα και να αναπτύσσει την κρίση του. Τα σύγχρονα παιδικά βιβλία έχουν την τάση να ξεφύγουν από τις παραδοσιακές αντιλήψεις περί καλού/ κακού, δίνοντας έμφαση σε πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα. Ταυτόχρονα δεν είναι περιοριστικά, ιδίως στην περίπτωση των φύλων, καταρρίπτοντας συχνά τα παραδοσιακά πρότυπα και δημιουργώντας ευκαιρίες για σκέψη και διάλογο.

Θελκτική εικονογράφηση

Γνωρίζουμε πως τα παιδιά αντιδρούν καλύτερα στα οπτικά ερεθίσματα. Αυτό σημαίνει πως το βιβλίο που θα επιλέξουμε πρέπει να ανταποκρίνεται καλύτερα στο κριτήριο αυτό, εμπεριέχοντας πλούσια και καλαίσθητη εικονογράφηση. Κατ' αυτόν τον τρόπο το παιδί αφενός θα εκπαιδευτεί στο να αναγνωρίζει την καλλιτεχνική αρτιότητα, αφετέρου σε βάθος χρόνου θα καλλιεργήσει στο έπακρο τα αισθητικά του πρότυπα.

vivl3

vivl4


Ο Απρίλιος στο Public είναι αφιερωμένος στο παιδικό βιβλίο και σας προσκαλεί να ανακαλύψετε προσχολικά βιβλία, παραμύθια, βιβλία γνώσεων, κόμικς, παιδική και εφηβική λογοτεχνία αλλά και ξενόγλωσσα παιδικά βιβλία για τους μικρούς πρωταγωνιστές της ζωής σας!

ΣΧΟΛΙΑ (3)

chris

Η ΒΊΒΛΟΣ εικονογραφημένη μήπως????ένα τέλειο πασχαλινό βιβλίο για παιδιά........

Ηηονω

Ο σπασικλας είναι δώρο για Πάσχα; μόνο θεολογικου περιεχομένου βιβλία είναι για το Πάσχα!!! Ελεος... Λίγο λογική..

Τάσος

Δεν χρειάζεται κάθε βιβλίο να είναι για τη γιορτή.. Είσαι πολύ θρήσκος και δεν βλέπεις μπροστά σου. Δικαιολογία είναι για να παίρνουμε βιβλία. Εμείς αγοράζουμε σε κάθε γιορτή, γενέθλια, κλπ. Θα πρέπει ντε και καλά να αγοράζουμε θεματικά βιβλία για γενέθλια ή Χριστούγεννα, πχ; Έλεος.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

photo-2

Τα παιδιά θα έχουν την τιμητική τους αυτή την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, στο Markopoulo Park όπου θα τους περιμένουν διασκεδαστικά παιχνίδια, πρωτότυπες κατασκευές και πολλές δραστηριότητες. Στο πλαίσιο του 73ου Ελληνικού Ντέρμπι ΟΠΑΠ, οι εγκαταστάσεις του Ιπποδρόμου θα μετατραπούν σε ένα πάρκο ψυχαγωγίας για όλη την οικογένεια.

opap-mini-festival

Οι Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ έζησαν για πέμπτη συνεχή χρονιά στο ρυθμό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού #ΒeActive. Συνολικά 10.000 παιδιά και γονείς/κηδεμόνες από τις ακαδημίες του προγράμματος σε όλη την Ελλάδα συμμετείχαν σε δράσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού.Οι Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ έζησαν για πέμπτη συνεχή χρονιά στο ρυθμό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού #ΒeActive. Συνολικά 10.000 παιδιά και γονείς/κηδεμόνες από τις ακαδημίες του προγράμματος σε όλη την Ελλάδα συμμετείχαν σε δράσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού.

greece_ar

Ξεχωρίζοντας για την καινοτομία, την εξωστρέφεια και την εταιρική τους υπευθυνότητα, οι εταιρείες του Ομίλου Quest, ACS και iSquare διακρίθηκαν ανάμεσα στις 20 πιο αξιοθαύμαστες ελληνικές εταιρείες της λίστας “ Most Admired Companies in Greece” του περιοδικού Fortune, η οποία περιλαμβάνει τις εταιρείες με την καλύτερη εταιρική φήμη στην Ελλάδα.

Σπουδες_στον_πολιτισμο_στο_Ανοικτο_Πανεπιστημιο_Κυπρου

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου δέχεται αιτήσεις για την πλήρωση μιας (1) κενής μόνιμης θέσης Λειτουργού Πανεπιστημίου με ειδικότητα στα Δίκτυα και Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων και μιας (1) κενής μόνιμης θέσης Λειτουργού Πανεπιστημίου με ειδικότητα Web Developer.

chef2

Στη Le Monde κατακτάς τον κόσμο της μαγειρικής & της ζαχαροπλαστικής τέχνης