Ολιστικό επενδυτικό πρόγραμμα μακράς πνοής υλοποιεί η JTI στη ΣΕΚΑΠ

Ολιστικό επενδυτικό πρόγραμμα μακράς πνοής υλοποιεί η JTI στη ΣΕΚΑΠ

Έμπρακτη απόδειξη της εμπιστοσύνης της για τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αποτελεί η επένδυση της Japan Tobacco International (JTI) στη ΣΕΚΑΠ.

1_ΦΩΤΟ_ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ_ΣΕΚΑΠ_1
Μια επένδυση μακράς πνοής με στόχο την αναβάθμιση του εργοστασίου σε σύγχρονη ευρωπαϊκή μονάδα παραγωγής με ενισχυμένο περιφερειακό ρόλο, η οποία αποκτά πολύ μεγαλύτερη σημασία καθώς αφορά μια από τις φτωχότερες οικονομικές ζώνες της Ευρώπης, τη Θράκη. Στο πλαίσιο αυτό, δύο χρόνια μετά την εξαγορά, ο μετασχηματισμός της ΣΕΚΑΠ σε μια σύγχρονη εξαγωγική δύναμη είναι πραγματικότητα.

«Παράλληλα με την εξαγορά της ΣΕΚΑΠ το 2018, που έγινε στο πλαίσιο της συμφωνίας για την απόκτηση της ρωσικής Donskoy Tabak, αποφασίσαμε να αναβαθμίσουμε το ιστορικό εργοστάσιο και να το μετατρέψουμε σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μονάδα παραγωγής που θα μπορούσε να ανταποκριθεί τόσο στην εγχώρια ζήτηση των προϊόντων της JTI, όσο και στην εξαγωγική μας δράση σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές», τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της JTI Hellas, κ. Victor Crespo.

Το ύψος της επένδυσης της JTI από την εξαγορά μέχρι σήμερα ανέρχεται στα 30 εκατ. δολ., εκ των οποίων τα 11,7 εκατ. δολ. το διάστημα 2018-2019 και τα υπόλοιπα 19 εκατ. δολ. το 2020. Στο σύνολό της η επένδυση εστιάζει στον εκσυγχρονισμό, την τεχνολογία, τη διατήρηση ποιοτικών θέσεων εργασίας, τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του εργοστασίου αλλά και την ασφάλεια των εργαζομένων και αφορά στους εξής πυλώνες:
• Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός των κτιριακών εγκαταστάσεων
Κλείσιμο
• Αναβάθμιση τεχνολογικού εξοπλισμού και νέες γραμμές παραγωγής
• Εκσυγχρονισμός και βελτιστοποίηση των δεξιοτήτων των εργαζομένων
• Εφαρμογή πολιτικών σε θέματα περιβάλλοντος, υγιεινής και ασφάλειας εργαζομένων

Στις καινούργιες γραμμές παραγωγής που εγκαταστάθηκαν, παράγονται διάσημες ετικέτες, όπως το No2 παγκοσμίως Winston για την Ελλάδα αλλά και για μεγάλες αγορές της Ε.Ε. Παράλληλα πραγματοποιείται και παραγωγή του Camel αποκλειστικά για εξαγωγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ συνεχίζουν να παράγονται και τα παραδοσιακά σήματα της ΣΕΚΑΠ, BF και GR.

Μάλιστα με τις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, η παραγωγική δύναμη του εργοστασίου στην Ξάνθη αναμένεται να φθάσει έως το τέλος της χρονιάς, τα 5 δις τσιγάρα, έναντι 0,7 δις το 2018. Με την ολοκλήρωση και του φετινού κύκλου επενδύσεων οι τρεις γραμμές παραγωγής πλέον γίνονται πέντε, ο όγκος των εξαγωγών αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, συμμετέχοντας ακόμα περισσότερο στην κάλυψη των μεγάλων αγορών της Ευρώπης που προμηθεύει το εργοστάσιο στην Ξάνθη, ενώ προστίθενται σταδιακά και άλλες χώρες στο χάρτη των εξαγωγών.

2_ΦΩΤΟ_CEO_JTI_VICTOR_CRESPO
O Victor Crespo, CEO της JTI HELLAS

«Η επένδυσή μας αυτή συνιστά μια σαφή ένδειξη της εμπιστοσύνης που διατηρεί η JTI στην Ελλάδα και την Οικονομία της. Πρόθεσή μας παραμένει να είμαστε ένας σταθερός και συνεπής επενδυτής στη χώρα, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για επένδυση στην περιοχή της Θράκης, μια από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ε.Ε. και της Ελλάδας», σημειώνει ο κ. Victor Crespo.

Η επένδυση αυτή δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία με την υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης: Από την προμήθεια των ποιοτικών ελληνικών καπνών και τη συνεχή επένδυση στο εργοστάσιο στην Ξάνθη, έως και τη διασφάλιση θέσεων εργασίας και τη συμβολή της στα κρατικά έσοδα και στον όγκο των εξαγώγιμων προϊόντων. Έτσι η JTI συμβάλλει στον κοινό στόχο της ελληνικής οικονομίας για αύξηση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της βελτίωσης του δείκτη εξαγωγών.

Σημειωτέον ότι η JTI, που έχει ήδη συμπληρώσει περισσότερα από 40 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, αποτελεί σήμερα τη 2η μεγαλύτερη εταιρεία προϊόντων καπνού στην Ελλάδα και τη μοναδική διεθνή εταιρεία με εγχώρια παραγωγή συμβατικών προϊόντων καπνού.

«Εστιάζουμε σε τρεις βασικούς τομείς», εξηγεί ο κ. Crespo. «Ο πρώτος είναι να ενισχύσουμε τη θέση μας στην κατηγορία των συμβατικών προϊόντων καπνού, όπου έχουμε ηγετική θέση με 27%. Παράλληλα διευρύνουμε την παρουσία μας στις νέες κατηγορίες, γνωστές ως 'Προϊόντα Μειωμένου Κινδύνου', πιστεύοντας ότι αυτά θα συνεχίσουν να συνυπάρχουν με τα παραδοσιακά. Τέλος, θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στους ανθρώπους μας, παρέχοντάς τους ένα άριστο εργασιακό περιβάλλον και παράλληλα αναπτύσσοντας, εκπαιδεύοντας και προσφέροντάς τους νέες ευκαιρίες σταδιοδρομίας και ανέλιξης», τονίζει.

Η JTI Hellas, πέραν της Ελλάδας, έχει επίσης την ευθύνη των αγορών Κύπρου και Μάλτας. Απασχολεί συνολικά 300 εργαζόμενους και το 2020 αναγνωρίστηκε για 8η συνεχή χρονιά ως «Κορυφαίος Εργοδότης» στην Ελλάδα. Επίσης είναι ιδιαίτερα ενεργή σε δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα. «Υποστηρίζουμε τις τοπικές κοινότητες σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε», σημειώνει ο κ. Crespo. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία έχει προχωρήσει σε μια σειρά ενεργειών προς την τοπική κοινωνία, όπως για παράδειγμα τη στήριξη του Δήμου Ξάνθης με την παροχή τροφίμων για τους άπορους, την παροχή στολών για την Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. της Αστυνομίας Ξάνθης κ.ά. Παράλληλα υποστηρίζει τον Πολιτισμό. Το καλοκαίρι του 2020, στο πλαίσιο πολιτιστικής χορηγίας, ανέλαβε το έργο της ανάπλασης και της τακτικής συντήρησης του εξωτερικού κήπου εκτάσεως 10.000 τ.μ. στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα.

Η JTI είναι μέλος του Ομίλου Εταιρειών Japan Tobacco Inc. ο οποίος ανήκει κατά 1/3 στο Ιαπωνικό Δημόσιο. Αποτελεί μια κορυφαία διεθνή εταιρεία παραγωγής προϊόντων καπνού με επιχειρήσεις σε περισσότερες από 130 χώρες ανά τον κόσμο. Η έδρα της είναι στη Γενεύη της Ελβετίας και απασχολεί συνολικά 44.000 εργαζόμενους.

Σημειώνεται ότι τα προϊόντα καπνού είναι εθιστικά με πολλαπλές επιβλαβείς επιδράσεις στην υγεία του ανθρώπου

3_JTI_logo_-_high_res_-_PROCESS_COLOR_VERSION
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης