Ο θαυματουργός χαλκός

Ο θαυματουργός χαλκός

Οι επιχαλκωμένες επιφάνειες αφής περιορίζουν μικρόβια και λοιμώξεις χάρη στις ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες του χαλκού

xalkos__4_
Υπήρχε λόγος που οι Αιγύπτιοι από το 4.000 π.Χ. κατασκεύαζαν χάλκινα δοχεία πόσιμου ύδατος και έκαναν χρήση φυλλιδίων χαλκού, για την απολύμανση των τραυμάτων. Για τον ίδιο λόγο, την αντιμικροβιακή ιδιότητα του χαλκού, οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν παρασκευάσματα βασισμένα στο χαλκό, για να θεραπεύσουν τα εξανθήματα στο δέρμα, μικρά τραύματα καθώς επίσης και για την ατομική τους υγιεινή καθημερινά. Στη Γαλλία, κατά τη διάρκεια των επιδημιών χολέρας, παρατηρήθηκε ότι οι εργαζόμενοι στα χυτήρια χαλκού δεν είχαν πληγεί από τη νόσο.
Τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν πλέον μελετηθεί επιστημονικά και έχουν αποδειχθεί οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του χαλκού και των κραμάτων του όσον αφορά μια σειρά μικροοργανισμών που απειλούν τη δημόσια υγεία.

xalkos__3_


Όπλο ενάντια στις λοιμώξεις
Εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως προσβάλλονται ετησίως από λοιμώξεις που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη. Τα μικρόβια που αναπτύσσονται πάνω σε αντικείμενα με τα οποία ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή, είναι εκείνα που προκαλούν αυτές τις λοιμώξεις.
Ο αντιμικροβιακός χαλκός (ο χαλκός και τα κράματα που περιέχουν χαλκό σε ποσοστό άνω του 60%) αναγνωρίζεται πλέον ως το πιο σύγχρονο όπλο στη μάχη ενάντια στα παθογόνα μικρόβια, καθώς μπορεί να μειώσει σημαντικά το φορτίο των μικροβίων από τις επιφάνειες που αγγίζονται συχνά. Είναι το μόνο υλικό επιφάνειας αφής, που σκοτώνει το 99,9% των βακτηρίων των ιών και των μυκήτων που προκαλούν νοσοκομειακές λοιμώξεις, μέσα σε δύο ώρες από την έκθεσή τους στο χαλκό. Τα ιόντα του αντιμικροβιακού χαλκού σκοτώνουν τα μικρόβια διαπερνώντας την εξωτερική τους μεμβράνη, με αποτέλεσμα να διακόπτουν τις κύριες λειτουργίες αυτών.

xalkos__2_


Καθαρές επιφάνειες
Από το Μάρτιο του 2007, «επιφάνειες που προσδιορίζονται ως οι πιο συχνά αγγιζόμενες» σε πτέρυγα του Νοσοκομείου Selly Oak (NHS-UK) αντικαταστάθηκαν με αντικείμενα που περιείχαν αντιμικροβιακό χαλκό και η μόλυνση στις επιφάνειές τους συγκρίθηκε με τα ομοειδή αντικείμενα, χωρίς αντιμικροβιακό χαλκό, στην ίδια πτέρυγα. Τα αντικείμενα αυτά ήταν χειρολαβές, πόμολα της πόρτας, διακόπτες, βρύσες, τραπέζια τροχήλατα, νεροχύτες και καθίσματα τουαλετών. Στην πρώτη φάση αυτής της μελέτης, επιλέχτηκαν τρία αντικείμενα - βρύσες, πόμολα θύρας και καθίσματα τουαλετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρξε μια μείωση στη μόλυνση μεταξύ 90 και 100% στα αντικείμενα που περιείχαν αντιμικροβιακό χαλκό.
Κλείσιμο
Πρέπει να τονίσουμε ότι ο αντιμικροβιακός χαλκός δεν αντικαθιστά τις τυπικές συνθήκες καθαρισμού και απολύμανσης των επιφανειών αλλά δρα συμπληρωματικά και θα πρέπει να συνδυάζεται με αυτές. Για να διατηρούν την αντιμικροβιακή τους δράση στο μέγιστο, οι επιφάνειες από χαλκό θα πρέπει να συντηρούνται σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες, που είναι ειδικές ανάλογα με τα προσδοκώμενα επίπεδα απολύμανσης για το κάθε αντικείμενο.

xalkos__1_


Εύκολη εφαρμογή, μεγάλη διάρκεια

Τα αυτοκόλλητα φύλλα καθαρού (99,98%) αντιμικροβιακού χαλκού είναι ένα νέο πρωτοποριακό προϊόν για την αποφυγή μετάδοσης μολύνσεων από ιούς και μικρόβια και διατίθεται από την CU-LIFE PROTECT.

Είναι απλά στην εφαρμογή, έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, και τοποθετούνται εύκολα σε επιφάνειες που αγγίζουμε συχνά στο σπίτι, στην εργασία μας, σε δημόσιους χώρους, ακόμα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Με τα αυτοκόλλητα αντιμικροβιακού χαλκού μπορούμε να καλύψουμε διακόπτες, κουμπιά στα ανανσέρ, πόμολα, κουδούνια, χειρολαβές, κουπαστές κλπ.
Είναι πιστοποιημένα και αποδεδειγμένα μειώνουν αισθητά το μικροβιακό φορτίο στους χώρους που χρησιμοποιούνται προσφέροντας ένα υγιές περιβάλλον διαβίωσης ή εργασίας. Το πιο σημαντικό: μέσα σε λίγη ώρα, ο ιός που προκαλεί την COVID-19 εξοντώνεται πάνω στον καθαρό χαλκό, ενώ από τα πρώτα κιόλας λεπτά εξασθενεί και καθίσταται πρακτικά ανενεργός!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης