Παιδιά και νερό: Βασικές οδηγίες ασφαλείας

Παιδιά και νερό: Βασικές οδηγίες ασφαλείας

Το να μάθετε στο παιδί κολύμβηση δεν σημαίνει ότι έχετε εξασφαλίσει την ασφάλειά του στο νερό.

Παιδιά και νερό: Βασικές οδηγίες ασφαλείας
Κατά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, οι πισίνες και οι παραλίες αποτελούν πόλους έλξης για παιδιά και εφήβους. Οι γονείς όμως πρέπει να εξασφαλίζουν ότι τα νεαρότερα άτομα είναι ασφαλή όταν παίζουν μέσα ή γύρω από το νερό, λένε οι ειδικοί.
«Τα παιδιά μπορεί να πνιγούν ακόμα και σε λίγο νερό, για παράδειγμα σε διακοσμητικά σιντριβάνια, φουσκωτές πισίνες, κουβάδες και μπανιέρες,» αναφέρει σε δελτίο τύπου η Dr. Wendy Pomerantz, ιατρός στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του παιδιατρικού νοσοκομείου Cincinnati Children' Hospital Medical Center. «Όπου υπάρχει στάσιμο νερό θα πρέπει τα παιδιά να είναι πάντα υπό την επιτήρηση ενηλίκων».
Το ποσοστό πνιγμών στις ΗΠΑ έχει μειωθεί τα τελευταία 25 χρόνια, αλλά ο πνιγμός δεν παύει να αποτελεί τη δεύτερη βασικότερη αιτία θανάτων από ατύχημα σε παιδιά ηλικίας 1 έως 18 ετών.
Η Pomerantz και η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία δίνουν συμβουλές για την ασφάλεια των παιδιών μέσα και γύρω από το νερό:
Όλοι όσοι φροντίζουν παιδιά θα πρέπει να έχουν γνώσεις καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης.
Είναι καλό τα παιδιά να κάνουν μαθήματα κολύμβησης σε ηλικία 1 έως 4 ετών. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά έχουν λιγότερες πιθανότητες να πνιγούν εάν έχουν μάθει να κολυμπούν, αλλά το να μάθετε στο παιδί κολύμβηση δεν σημαίνει ότι έχετε εξασφαλίσει την ασφάλειά του στο νερό.
Ποτέ μην αφήνετε τα παιδιά χωρίς επιτήρηση όταν αυτά βρίσκονται μέσα ή γύρω από τη πισίνα, ακόμα και στη περίπτωση φουσκωτής ή άλλου τύπου παιδικής πισίνας. Ένας ενήλικας πρέπει να είναι πάντα κοντά στο παιδί και να μπορεί άμεσα να το πιάσει με τα χέρια του όποτε χρειαστεί. Εάν χρησιμοποιείτε φουσκωτή ή πλαστική πισίνα, να βεβαιώνεστε πάντα ότι αδειάσατε όλο το νερό και να γυρίζετε την πισίνα ανάποδα όταν δεν τη χρησιμοποιείτε.
Εγκαταστήστε περίφραξη ύψους τουλάχιστον 1,5 μέτρου γύρω από την πισίνα. Η περίφραξη μειώνει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο πνιγμού. Τα καλύμματα και οι συναγερμοί πισίνας δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την περίφραξη. Βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες της περίφραξης κλείνουν και ασφαλίζουν μόνες τους σε ψηλό σημείο στο οποίο δεν μπορούν να φτάσουν τα παιδιά.
Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει τηλέφωνο κοντά στη πισίνα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Να φυλάσσετε τον εξοπλισμό διάσωσης κοντά στη πισίνα. Μην παραλείψετε να έχετε κοντάρι με γάντζο και σωσίβιο.
Κλείσιμο
Μην αφήνετε ποτέ παιχνίδια μέσα ή γύρω από τη πισίνα. Αποφύγετε φουσκωτά βοηθήματα κολύμβησης όπως τα μπρατσάκια. Δεν αποτελούν υποκατάστατο των εγκεκριμένων σωσίβιων και μπορεί να κάνουν τα παιδιά να πιστέψουν ότι είναι ασφαλή.
Μάθετε στα παιδιά σας να μην τρέχουν, να μην σπρώχνουν και να μην πηδούν πάνω σε άλλους όταν βρίσκονται γύρω από νερό. Μάθετέ τους να μην κολυμπούν ποτέ μόνα τους. Μιλήστε στους εφήβους για τον αυξημένο κίνδυνο πνιγμού σε περίπτωση κατανάλωσης αλκοόλ.
Μην αφήνετε ποτέ τα παιδιά μόνα τους μέσα ή κοντά σε μπανιέρα, ούτε για ένα λεπτό. Δεν υπάρχουν «καθίσματα μπάνιου» που να είναι αποδεδειγμένα ασφαλή και να προλαμβάνουν τον πνιγμό.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης