Πιέσεις από ΗΠΑ σε ΟΗΕ για αφρικανική δύναμη στο Νότιο Σουδάν

Πιέσεις από ΗΠΑ σε ΟΗΕ για αφρικανική δύναμη στο Νότιο Σουδάν

Το αμερικανικό σχέδιο απόφασης το οποίο θα επεξεργαστούν οι χώρες μέλη του ΣΑ προβλέπει επίσης την επιβολή εμπάργκο όπλων στο Νότιο Σουδάν και στοχευμένες κυρώσεις σε βάρος όποιων δεν εφαρμόζουν τη συμφωνία ειρήνης

Πιέσεις από ΗΠΑ σε ΟΗΕ για αφρικανική δύναμη στο Νότιο Σουδάν
Οι ΗΠΑ κάλεσαν χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υποστηρίξει την ανάπτυξη στο Νότιο Σουδάν μιας αφρικανικής δύναμης ουδέτερων χωρών, όπως πρότειναν κυβερνήσεις κρατών της περιοχής.

Στο μεταξύ, και για να δοθεί χρόνος ώστε να υπάρξει συμφωνία για πιο δραστικά μέτρα, το ΣΑ περιορίστηκε να παρατείνει ως τη 12η Αυγούστου την εντολή της αποστολής του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν (MINUSS), καθώς αυτή εξέπνεε στα τέλη Ιουλίου.

Κλείσιμο
Η Αμερικανίδα πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Σαμάνθα Πάουερ δήλωσε ότι τα 15 κράτη μέλη του ΣΑ «πρέπει όλα να υποστηρίξουν» τις χώρες της Διακυβερνητικής Αρχής για την Ανάπτυξη (IGAD), που πρότειναν να στείλουν μια δύναμη που θα ενισχύσει τους 13.500 άνδρες της MINUSS.

«Αυτή η πρόταση (των κρατών) της περιοχής μας προσφέρει ένα σημείο εκκίνησης για να αποκατασταθεί ένα ασφαλές περιβάλλον στη Τζούμπα, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας ώστε τα εμπόλεμα μέρη να επιτύχουν πρόοδο στην εφαρμογή της συμφωνίας ειρήνης», έκρινε η Πάουερ.

Μια συμφωνία ειρήνης είχε συναφθεί πριν από έναν χρόνο ανάμεσα στην κυβέρνηση του προέδρου Σάλβα Κιρ και τις δυνάμεις των ανταρτών υπό τον Ρικ Μάκαρ.

Η Τζούμπα έγινε στις αρχές Ιουλίου θέατρο νέων αιματηρών συγκρούσεων, με πληροφορίες για περίπου 300 νεκρούς. Καταγγέλθηκαν πολλοί βιασμοί αμάχων από στρατιώτες, παρά την παρουσία της MINUSS.

«Η MINUSS ως έχει σήμερα αποδείχθηκε ότι δεν είναι σε θέση-και σε ορισμένες περιπτώσεις αρνήθηκε-να εμποδίσει τις φρικαλεότητες αυτού του είδους», είπε η Πάουερ.

Το αμερικανικό σχέδιο απόφασης το οποίο θα επεξεργαστούν οι χώρες μέλη του ΣΑ προβλέπει επίσης την επιβολή εμπάργκο όπλων στο Νότιο Σουδάν και στοχευμένες κυρώσεις σε βάρος όποιων δεν εφαρμόζουν τη συμφωνία ειρήνης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης