Ανατροπή των δημοσκοπήσεων: Εχασε την Αϊόβα ο Τραμπ, δύσκολη μάχη και για τη Χίλαρι

Ανατροπή των δημοσκοπήσεων: Εχασε την Αϊόβα ο Τραμπ, δύσκολη μάχη και για τη Χίλαρι

Εκνευρισμός στο στρατόπεδο του Τράμπ - Ντέρμπι Χίλαρι και Σάντερς στους Δημοκρατικούς

Ανατροπή των δημοσκοπήσεων: Εχασε την Αϊόβα ο Τραμπ, δύσκολη μάχη και για τη Χίλαρι
Ανατροπή όλων των δημοσκοπήσεων στην Αιόβα με τον Ντόναλντ ΤΡαμπ να τρώει την σκόνη του πανύψηλου γερουσιαστή του Τέξας, Τεντ Κρουζ την τώρα που στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, οι δύο μονομάχοι Χίλαρι Κλίντον και Μπέρνι Σάντερς δίνουν μάχη στήθος με στήθος.

Ο προκριματικές της Αϊόβα (28% υπέρ του Τεν Κρουζ και 24% υπέρ του Ντόναλντ ΤΡαμπ) έπιασαν στον ύπνο τους δημοσκόπους που ακόμη αναρωτιούνται πώς οι Αμερικανοί προτίμησαν τον Τεντ Κρουζ έναντι του Αμερικανού Μίδα αφού σε όλες τις δημοσκοπήσεις ήταν σαφής η προτίμησή τους στον Τραμπ. Αλλά και τα αμερικανικά ΜΜΕ προσπαθούν να καταλάβουν τους λόγους για τους οποίους ο Τραμπ από φαβορί έγινε στην Αιόβα αουτσάιντερ...

Στο Δημοκρατικό Κόμμα τα στελέχη εμφανίζονται διχασμένα: όσοι στηρίζουν την Χίλαρι επιθυμούν μία συνέχεια της πολιτικής του Μπαράκ Ομπάμα ενώ όσοι θέλουν τον Μπέρνι Σάντερς, γερουσιαστή του Βερμόντ, ζητούν μία ριζοσπαστική αλλαγή. Η κληρονομιά που αφήνει ο πρώτος Aφροαμερικανός πρόεδρος στις ΗΠΑ αφήνει αδιάφορους πολλούς Αμερικανούς πολίτες που επιθυμούν πιο ριζοσπαστικές αλλαγές στην υγειονομική περίθαλψη και περισσότερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Την ίδια  ώρα ο 45χρονος Τεντ Κρουζ, γιος εξόριστου Κουβανού, κατάφερε να βάλει στον περιθώριο τον Τραμπ αποδεικνύοντας ότι οι Αμερικανοί αμφισβήτησαν την πολιτική του εμπειρία την οποία προσπάθησε να διανθίσει με τον πλούτο του.

Δεν ήταν η βραδιά του Τραμπ, σχολιάζει το αμερικανικό δίκτυο CNN, επισημαίνοντας ότι η κακή απόδοση του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου στην πολιτεία που άνοιξε το χορό για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών δεν είναι καλός οιωνός για τον Τραμπ. Το αποτέλεσμα της κάλπης έχει προκαλέσει απογοήτευση στο Αμερικανό Μίδα που περίμενε ότι θα κάνει μία απλή βόλτα στην Αιόβα. Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι λατρεύει την Αιόβα και περιμένει με ανυπομονησία τις εκλογές στο Νιου Χαμσάιρ.
Κλείσιμο

"Η Αιόβα έστειλα το μήνυμα ότι ο υποψήφιος για το χρίσμα και ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν  θα επιλεγεί από τα ΜΜΕ κι ούτε από το κατεστημένο της Ουάσινγκτον", επεσήμανε ο Κρουζ .

Για ποιο λόγο ηττήθηκε ο Τραμπ στην Αιόβα; διερωτώνται οι Νew York Times επισημαίνοντας τα εξής: Ο Τραμπ συνδυάζει μεγάλη αναγνωρισιμότητα, κάλυψη από τα ΜΜΕ  και στήριξη από ψηφοφόρους που μπορεί να μην εμφανίζονταν καν στην κάλπη, τους ψηφοφόρους της τελευταίας στιγμής. Το αποτέλεσμα όμως έδειξε ότι, δεν είναι τόσο δυνατός όσο πιστεύαμε μέχρι στιγμής. Αν και η ήττα του μπορεί να μην αποσυντονίσει την εκτρατεία του όπως ορισμένου θεωρούν. Στο Νιου Χαμσάιρ έχει πολλούς υποστηρικτές, κατά συνέπεια μπορεί να πάρει τη ρεβάνς στις 9 Φεβρουαρίου.  Για του πολιτικούς αναλυτές, σημασία είχε η μεγάλη συμμετοχή στην Αιόβα. Σε σχέση με το 2012, όπου είχαν ψηφίσει 122 χιλιάδες Αμερικανοί , φέτος ο αριθμός άγγιξε τις 167 χιλιάδες. Επιπλέον, ο Τραμπ φέρεται να έχασε τους ψηφοφόρους που αποφάσισαν να τον ψηφίσουν την τελευταία εβδομάδα. Όταν μάλιστα ο ίδιος αποφάσισε μετά την κόντρα του με το αμερικανικό δίκτυο "Fox News" να μποικοτάρει το τελευταίο ντιμπέιτ πριν τις εκλογές της Αιόβα, ήταν να σαν να προεξοφλούσε την ήττα του... 

Στους Δημοκρατικούς, η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον προηγήθηκε σε απόσταση αναπνοής, από τον συνυποψήφιό της, Μπέρνι Σάντερς, έναν αυτοαποκαλούμενο δημοκρατικό σοσιαλιστή, από το Βερμόντ. Με καταμετρημένο αποτέλεσμα σε ποσοστό 88% της εκλογικής περιφέρειας, η Κλίντον προηγείται με 49,9% έναντι 49,4% του Σάντερς.
Ο πρώην κυβερνήτης του Μέριλαντ, Μάρτιν Ο'Μάλεϊ, συγκέντρωσε μόλις το 0,6% και σχεδιάζει την αναστολή της υποψηφιότητάς του.

Ο πρώην κυβερνήτης στην πολιτεία του Αρκάνσας, Μάικ Χάκαμπι, δήλωσε ότι αναστέλλει την εκστρατεία του για τη διεκδίκηση της προεδρικής υποψηφιότητας των Ρεπουμπλικάνων. Ο Χάκαμπι είχε κερδίσει στην προκαταρτική εκλογική αναμέτρηση για το προεδρικό χρήσμα στην Αιόβα, το 2008.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης