Τίμμερμανς για προσφυγικό: Η εμπειρία της Ελλάδας δείχνει ότι, αν περιμένεις πολύ, το πράγμα ξεφεύγει...

Τίμμερμανς για προσφυγικό: Η εμπειρία της Ελλάδας δείχνει ότι, αν περιμένεις πολύ, το πράγμα ξεφεύγει...

Ξεκαθάρισε ότι η Frontex θα μπορεί να επεμβαίνει στα σύνορα, ακόμα και χωρίς αίτημα ή έγκριση του άμεσα ενδιαφερόμενου κράτους

Τίμμερμανς για προσφυγικό: Η εμπειρία της Ελλάδας δείχνει ότι, αν περιμένεις πολύ, το πράγμα ξεφεύγει...
Να εξηγήσει και να κατευνάσει τις αντίθετες φωνές σχετικά με την πρόταση ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής επιχείρησε ο Ολλανδός Επίτροπος Φρανς Τίμμερμανς, μιλώντας στην ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια μόνιμη δύναμη που θα παρουσιαστεί επισήμως αύριο, θα έχει καθήκον τη φύλαξη των συνόρων της Ευρώπης και την καταγραφή των μεταναστών. 

Ο Ολλανδός δηλώνει πως η Επιτροπή δεν στοχεύει να θεσπίσει μια μόνιμη Ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή που θα αντικαθιστά τις λειτουργίες ενός κράτους ως προς την διαφύλαξη των εθνικών του συνόρων, αλλά στην σύσταση μιας δύναμης την οποία τα κράτη μέλη θα μπορούν να επικαλεστούν έτσι ώστε να λάβουν βοήθεια σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν ένα «σοβαρό πρόβλημα στα σύνορα τους
». 

Στη συνέχεια όμως, ο Επίτροπος τονίζει πως σε περιπτώσεις που θεωρούνται "εξαιρετικές", όπου ένα κράτος "δεν θέλει ή δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μια κρίση", τότε ο φορέας θα μπορεί να στέλνει προσωπικό για τη φύλαξη των συνόρων, εννοώντας πως ο φορέας θα μπορεί να στέλνει προσωπικό σε χώρες χωρίς το αίτημά τους.  
Κλείσιμο

Ο οργανισμός αυτός θα απασχολεί περί τα 1.500 άτομα, και όπως δηλώνει ο Φρανς Τίμμερμανς, «η εμπειρία με την Ελλάδα δείχνει ότι εάν κανείς περιμένει πάρα πολύ, η κατάσταση ξεφεύγει εντελώς από τον έλεγχο. Η μιζέρια που βλέπουμε σήμερα οφείλεται στο ότι αφήσαμε να εκδηλωθούν τα προβλήματα». 

Όπως εξηγεί ο Ολλανδός πολιτικός, ο επιχειρησιακός έλεγχος θα βρίσκεται στα χέρια του φορέα ο οποίος από κοινού με το εμπλεκόμενο κράτος θα δρα στα σύνορα.  

Την πεποίθηση του πως τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης πρέπει να φυλαχθούν καλύτερα εξέφρασε ο Φρανς Τίμμερμανς χαρακτηρίζοντας την ως «συλλογική ευθύνη» και παράλληλα χαρακτήρισε τα ελληνοτουρκικά σύνορα ως «ευρωπαϊκά σύνορα»

Τέλος, καλώντας να κοιτάξουμε στην Ευρώπη τη «μεγάλη εικόνα» ο Επίτροπος τονίζει την αναγκαιότητα του νέου φορέα, δηλώνοντας πως η Ελλάδα ξεκάθαρα «δεν είναι σε θέση να ταυτοποιήσει τους πρόσφυγες  και να κάνει δακτυλοσκοπήσεις» και αυτό πρέπει να αλλάξει καθώς έτσι δεν μπορεί  να γνωρίζει η Ευρώπη ποιος έχει δικαίωμα για άσυλο όπως και πως η επαναπροώθηση μεταναστών χωρίς την δυνατότητα αίτησης ασύλου είναι εντός της αρμοδιότητας του νέου φορέα.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης