Στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας το Νόμπελ Ειρήνης

Στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας το Νόμπελ Ειρήνης

«Για την αποφασιστική συμβολή τους στην δημιουργία μίας πλουραλιστικής δημοκρατίας στην Τυνησία, μετά την Επανάσταση των Γιασεμιών, το 2011», ανακοίνωσε η Νορβηγική Ακαδημία 


Στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας το Νόμπελ Ειρήνης
Στην οργάνωση National Dialogue Quartet της Τυνησίας δόθηκε φέτος το πιο γνωστό, ίσως και το μεγαλύτερου κύρους βραβείο, του είδους του, το Νόμπελ Ειρήνης.

Παρότι ανάμεσα στα φαβορί έπαιζε το όνομα της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ και του Πάπα Φραγκίσκου, τελικά η Νορβηγική Ακαδημία ανακοίνωσε ότι το Νόμπελ Ειρήνης δίδεται στην οργάνωση της Τυνησίας, «για την αποφασιστική συμβολή τους στην δημιουργία μίας πλουραλιστικής δημοκρατίας στην Τυνησία, μετά την Επανάσταση των Γιασεμιών, το 2011».

Κλείσιμο
Το Κουαρτέτο συστάθηκε το καλοκαίρι του 2013, σε μια στιγμή κατά την οποία η διαδικασία του εκδημοκρατισμού βρισκόταν σε κίνδυνο λόγω πολιτικών δολοφονιών και μεγάλων κοινωνικών αναταραχών.

Αποτελούμενο από το UGTT, το ιστορικό συνδικάτο στην Τυνησία και αιχμή του δόρατος για την ανεξαρτησία του, από την ένωση των εργοδοτών (Utica), την τυνησιακή Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (LTDH) και την Τάξη των δικηγόρων της Τυνησίας, διοργάνωσε έναν μακρύ και δύσκολο "εθνικό διάλογο" ανάμεσα στους ισλαμιστές και στους αντιπάλους τους, υποχρεώνοντάς τους να συνεννοηθούν για την έξοδο από μια θεσμική παράλυση.

Το κουαρτέτο ξεκίνησε "μια εναλλακτική, ειρηνική πολιτική διαδικασία, σε μια στιγμή που η χώρα βρισκόταν στο χείλος του εμφυλίου πολέμου", ανέφερε η επιτροπή.

Ήταν, έτσι, "κρίσιμος" ο ρόλος του προκειμένου η Τυνησία, βυθισμένη στο χάος των επαναστάσεων της Αραβικής Άνοιξης, "να θεσπίσει ένα συνταγματικό κυβερνητικό σύστημα που θα εγγυάται τα θεμελιώδη δικαιώματα για το σύνολο του πληθυσμού χωρίς διάκριση φύλου, πολιτικών φρονημάτων (και) θρησκευτικών πεποιθήσεων", εξηγεί η νορβηγική επιτροπή.

Το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, αξίας οκτώ εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (972.000 δολάρια ΗΠΑ), θα απονεμηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο.

Από το 1901 έως το 2014 το Νομπέλ Ειρήνης έχει αποδοθεί σε 95 άτομα, 16 εκ των οποίων ήταν γυναίκες, όπως η 17χρονη Μαλάλα Γιουσαφζάι  από το Πακιστάν, που μοιράστηκε το περσινό βραβείο με τον Ινδό Καϊλάς Σατιάρτι, για τον αγώνα τους υπέρ των δικαιωμάτων των παιδιών. Η Μαλάλα είναι, επίσης, η νεώτερη κάτοχος του Νομπέλ Ειρήνης. Ο γηραιότερος ήταν ο Τζόζεφ Ρότμπλατ, ο οποίος κέρδισε το βραβείο το 1995, σε ηλικία 88 ετών.

Σύμφωνα με τον Γκέιρ Λουντεσταντ, Γραμματέα της Νορβηγικής Επιτροπής Νομπέλ, το πιό αμφιλεγόμενο Νομπέλ Ειρήνης ήταν εκείνο που μοιράστηκαν ο Χένρι Κίσινγκερ και ο Λε Ντουκ Το, το 1973. Το δημοφιλέστερο ήταν το βραβείο στον Νέλσον Μαντέλα, το 1993.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης