PROTOTHEMA

Πολιτική

Επικαλούνται διπλωματικές πηγές από την Αθήνα

Για συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας για θαλάσσια και χερσαία σύνορα μιλούν τα αλβανικά ΜΜΕ

Για συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας για θαλάσσια και χερσαία σύνορα μιλούν τα αλβανικά ΜΜΕ

Οι δύο πλευρές κατέληξαν στη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων με βάση την αρχή της ισοδυναμίας

Πληροφορίες για την επικείμενη συμφωνία Ελλάδας -Αλβανίας για τα θαλάσσια σύνορα στο Ιόνιο Πέλαγος, δημοσιοποίησε το  Top Channel  των Τιράνων, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές από την Αθήνα.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η αρχική συμφωνία του 2009 για την ΑΟΖ και τα θαλάσσια σύνορα που είχαν υπογράψει Καραμανλής και Μπερίσα, αλλά ακυρώθηκε στη συνέχεια από το Αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, τροποποιείται και μεγάλο μέρος των Οικοπέδων ΙΟΝΙΟ 1 και ΙΟΝΙΟ 2, περνούν στην αλβανική δικαιοδοσία. Ουσιαστικά η ελληνική πλευρά αποδέχεται ότι η μέχρι σήμερα χάραξη της ΑΟΖ έχει γίνει, εν μέρει, με μεθοδολογικά εσφαλμένο τρόπο, άποψη που υποστηρίζει μέχρι σήμερα η Αλβανία. Αποδέχεται δηλαδή ότι οι θαλάσσιοι κόλποι θα πρέπει να θεωρηθούν «κλειστοί», ώστε να ισχύσει η σχετική πρόβλεψη της Σύμβασης της Θάλασσας. 

Οι δύο πλευρές κατέληξαν στη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων με βάση την αρχή της ισοδυναμίας. Έτσι, στο σημείο που η απόσταση των δύο χωρών είναι 1,8 μίλια, 0,6 μ. κατοχυρώνονται στην Ελλάδα, 0,6 μ. στην Αλβανία και τα υπόλοιπα 0,6 μ. χαρακτηρίζονται «Διεθνή Ύδατα». Στα υπόλοιπα σημεία θα εφαρμοστεί επίσης η αρχή της ισοδυναμίας, με βάση τη Σύμβαση της Θάλασσας. Με την υπογραφή της συμφωνίας, Ελλάδα και Αλβανία θα επεκτείνουν ταυτόχρονα στα 12 ναυτικά μίλια τα χωρικά τους ύδατα στο Ιόνιο Πέλαγος. Οι δύο πλευρές κατέληξαν ο υπολογισμός των 12 ν.μ. να  γίνει από τους Οθωνούς και το  Μαθράκι και όχι από τη βορειότερη βραχονησίδα του συμπλέγματος των Διαπόντιων Νήσων όπου υπάρχει και φάρος.  «Η συμφωνία θα βασισθεί στο διεθνές δίκαιο για τη θάλασσα για τη χρήση των  φάρων, σύμφωνα με την οποία φάροι και βραχονησίδες ή νησιά στα οποία υπάρχει κτίσμα παραχωρούνται στη διοίκηση της χώρας που τα έχτισε με ειδικό καθεστώς αυτών των φάρων και τα νερά που τον περιβάλλουν, αλλά δεν αναφέρονται ως σημεία εκκίνησης των 12 μιλίων ή μεσαίας γραμμής, όπως όριζε η συμφωνία του 2009, με το βράχο Μπακρέτα στα στενά του Κσαμίλ (εξαμιλίου), δίνοντας στην Ελλάδα τα ¾ του θαλάσσιου χώρου» αναφέρει το TOP Channel, επισημαίνοντας πως «Η  Ελλάδα επιθυμεί μια πιο γρήγορη λύση στο πρόβλημα, επειδή θέλει η εφαρμογή της ρύθμισης με την Αλβανία να τεθεί ως προηγούμενο για να το χρησιμοποιήσει ως βάση στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για την αποκλειστική οικονομική ζώνη με το Ισραήλ, την Κύπρο, τη Λιβύη και την Αίγυπτο».

Αλβανικά ΜΜΕ σημειώνουν πως η συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας για τα θαλάσσια σύνορα στο Ιόνιο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολιτικά ως προηγούμενο σε μια ενδεχόμενη διαπραγμάτευση για τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία για να εδραιωθεί η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο.

Κινητικότητα υπάρχει και στην κατοχύρωση των χερσαίων συνόρων ανάμεσα στις δύο χώρες, που επιβλήθηκαν από τις Μεγάλες Δυνάμεις το 1914. Η αλβανική πλευρά μιλάει ευθέως για αναγνώριση των συνόρων όπως προέκυψαν με τη Συνθήκη του Λονδίνου και το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας (1913) και όχι με το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας που ακολούθησε (1914), εντός των σημερινών ορίων του αλβανικού κράτους.
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

ΤΣΙΠΡΑ ΔΩΣΤΑ ΟΛΑ14/02/201811:34

Κανε ότι σου ορμήνεψε ο Σόρος

Απάντηση
Ροδίων14/02/201810:00

Πάντως, αν κρίνω από την φωτογραφία, τα "οικόπεδα" Ιόνιο 1 και Ιόνιο 2 δεν είναι τα ίδια που έχει δημοπρατήσει το ελληνικό δημόσιο, πρόκειται για αλβανικές ονοματοδοσίες άλλων περιοχών.

Απάντηση
Γιάννης14/02/201801:52

Μ αυτά τα μυαλά και αυτές τις συμφωνίες σήμερα οι Τούρκοι σήκωσαν πάλι παντιέρα και δήλωσαν κύριοι των Ιμίων. Τόση αφέλεια από τους νεοέλληνες αριστερούς! Υπήρχε περίπτωση οι Οθωνοί να στερηθούν ΑΟΖ; Καμία. Απεναντίας με την συμφωνία αυτή είναι πρωτάκουστο να παραχωρούνται δικαιώματα ΑΟΖ. Η Ερεικούσα με 500 κατοίκους δεν θα έχει ΑΟΖ. Επιπλέον παραιτηθήκαμε εθνικής κυριαρχίας στις βόρειες βραχονησίδες. Πόσο χειρότερη συμφωνία θα μπορούσαμε να κάνουμε; Αν με αυτούς τους όρους προχωρήσουμε στο καθορισμό της ΑΟΖ με την Τουρκία μπορείς να αντιληφθείς το αποτέλεσμα; Αντιλαμβάνομαι πως όχι.

Απάντηση
Γιώργος14/02/201811:30

Χριστόφορε έχεις δίκιο. Το πρόβλημα είναι ότι για εξαιρετικά σύνθετα και εξειδικευμένα θέματα έχουμε την εντύπωση ότι μπορούμε όλοι να εκφέρουμε άποψη που θα έχει μάλιστα την ίδια βαρύτητα. Όπως για τις διαρροές νερού θα καλέσουμε τον υδραυλικό και για το ρεύμα τον ηλεκτρολόγο, για τα διεθνή θέματα πρέπει να ακούμε τις απόψεις των ειδικών. Έλεος πια να λέει την άποψή του για τα πάντα ο κάθε πικραμένος, συμπεριλαμβανομένου και εμού...

Απάντηση
Λάμπρος14/02/201800:49

ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ και γρήγορα γιατί όπως το πάνε αυτοί θα δώσουν την Κρήτη στους Αιγυπτίους και τα επτάνησα στους Ιταλούς

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία