«Απειλές» για προσφυγή στη Σύνοδο Κορυφής εκτοξεύει η Αθήνα μετά την πίεση των δανειστών

Όπως έχει ήδη διαφανεί στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου η κυβέρνηση δεν πρόκειται να λάβει την «καθαρή λύση» που ζητά από τους δανειστές για τον οδικό χάρτη εξόδου από τα μνημόνια

«Απειλές» για προσφυγή στη Σύνοδο Κορυφής εκτοξεύει η Αθήνα μετά την πίεση των δανειστών
Οι αλλεπάλληλες ψυχρολουσίες που επιφύλαξαν το τελευταίο διήμερο στην ελληνική κυβέρνηση οι Ευρωπαίοι παράγοντες, σχετικά με το θέμα του χρέους
και τη (μη) ένταξη της χώρας στο
πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της
ΕΚΤ,
Κλείσιμο
οδηγεί την Αθήνα σε σπασμωδικές κινήσεις, καθώς φαίνεται ότι στο Eurogroup
της 15ης Ιουνίου δεν πρόκειται να λάβει την «καθαρή λύση» που ζητά από τους δανειστές για τον οδικό χάρτη εξόδου από τα μνημόνια.

Βλέποντας το Μέγαρο Μαξίμου
ότι το ένα αίτημά του μετά το άλλο απορρίπτονται από τους Ευρωπαίους, ακόμη και μέσα σε ένα κλίμα επιθετικών σχολίων, όπως αυτό που έκανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την κυβέρνηση (ότι αυτή φταίει για τα προβλήματα των Ελλήνων), επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση, «απειλώντας» με προσφυγή στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 22 Ιουνίου.

Το ενδεχόμενο να θέσει ο πρωθυπουργός το ελληνικό ζήτημα στη Σύνοδο αυτή το είχε αφήσει και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ανοιχτό εδώ και ημέρες. Ωστόσο, διαφαίνεται ότι αυτή η Σύνοδος Koρυφής θα είναι ίσως η μοναδική και τελευταία ελπίδα να αλλάξει κάτι στην πρόταση που έχουν καταθέσει οι δανειστές για τη συνολική συμφωνία (χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα) και την οποία η Αθήνα έχει χαρακτηρίσει κακή, απορρίπτοντάς της στο τελευταίο Εurogroup της 22ας Μαΐου.

Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση της κυβέρνηση στη διαρροή, που έκανε χθες βράδυ Ευρωπαίος αξιωματούχος, σύμφωνα με τον οποίο «χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει QE για την Ελλάδα».

Κυβερνητικές πηγές δήλωναν (στο ΑΠΕ) ότι «κάποιες διαρροές από Ευρωπαίους αξιωματούχους -αν και δεν είναι στην πρόθεσή τους- μας βοηθάνε τα μάλα. Διότι μας βγάζουν από το δίλημμα, αν θα δεχθούμε ή θα απορρίψουμε εκ νέου τις προτεινόμενες λύσεις στο Eurogroup, που αποτελεί εξάλλου και μη θεσμικό όργανο, ώστε να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής»!

Το ερώτημα είναι εάν θα αναλάβει τελικά η κυβέρνηση το ρίσκο να απορρίψει όντως την όποια πρόταση κατατεθεί από τους δανειστές στο Εurogroup της ερχόμενης Πέμπτης και να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο τις διαπραγματεύσεις, προσβλέποντας σε μία σύνοδο κορυφής, από την οποία δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα πάρει κάτι περισσότερο. Πιθανόν μία τέτοια ενέργεια της Αθήνας θα κριθεί από το κλίμα που θα συναντήσει ο κ. Τσίπρας σε ενδεχόμενες νέες τηλεφωνικές επαφές που θα κάνει τις επόμενες ημέρες με τους ευρωπαίους ηγέτες και κυρίως με Μέρκελ και Μακρόν. Ειδικά οι διαθέσεις του νέου Γάλλου προέδρου θα είναι καθοριστικές.

Πάντως στο επόμενο Εurogroup το κλίμα θα είναι εχθρικό, όπως άφησε να διαφανεί χθες ο κ. Σόιμπλε. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τα βάρη που σηκώνουν οι Έλληνες πολίτες και η κυβέρνηση του απάντησε με αιχμηρό τρόπο.

Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας αυτή την τοποθέτηση έλεγαν ότι «οι ευθύνες του κ. Σόιμπλε για τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης, έχουν καταγραφεί ιστορικά. Δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθεί να επιρρίψει τις ευθύνες σε άλλους».

Πάντως από την πλευρά του Νίκος Παππάς φανερώνοντας τις κυβερνητικές θέσεις δήλωνε χθες βράδυ ότι είμαστε «κοντά στην ολοκλήρωση μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης» και ότι είναι «ώρα για καθαρές κουβέντες για το χρέος από όλες τις πολιτικές δυνάμεις».

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται όχι σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών αλλά σε κατ' ιδίαν συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς όλων των κομμάτων, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων, σχετικά με το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης