«Πέρασαν» από τις Επιτροπές της Βουλής τα μέτρα

«Πέρασαν» από τις Επιτροπές της Βουλής τα μέτρα

Σκληρή αντιπαράθεση κατά την συνεδρίαση των αρμοδίων επιτροπών - Βορίδης: Εσείς είπατε ότι θα παραιτηθείτε αν μειωθεί το αφορολόγητο - Τσακαλώτος: Βρείτε ένα ψέμα μου - Λοβέρδος: Δεν φοράτε παντελόνια - Τσακαλώτος: Δεν περίμενα να μιλήσετε για «παντελονάτους»

«Πέρασαν» από τις Επιτροπές της Βουλής τα μέτρα
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το τέταρτο μνημόνιο από τα μέλη των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών που με εξπρές διαδικασίες συζήτησαν και επιχείρησαν να αναλύσουν τις εκατοντάδες διατάξεις που απλώνονται σε 944 σελίδες.

Υπέρ τον νομοσχεδίου τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε επί της αρχής. Επί των άρθρων ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν επιφύλαξη εξηγώντας ότι θα αναπτύξουν την στάση τους στην συζήτηση της Ολομέλειας. Το ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει όλα τα άρθρα εκτός από το 71.

Υπενθυμίζεται ότι το πολυνομοσχέδιο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια Τετάρτη και Πέμπτη. Οι συνεδριάσεις θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί ενώ η ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται για το βράδυ της Πέμπτης. 

Κλείσιμο
Σύγκρουση με Τσακαλώτο

Νωρλίτερα, πολιτική σύγκρουση πυροδότησε η παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου κατά την δεύτερη ημέρα συζήτησης του νέου μνημονίου στις αρμόδιες επιτροπές με την αντιπολίτευση να τον καλεί να απαντήσει εάν θα παραιτηθεί μετά και την νέα μείωση του αφορολόγητου.

Η συζήτηση διανθίστηκε με αρκετούς χαρακτηρισμούς ενώ το αποκορύφωμα των ειρωνικών σχολίων έγινε όταν ο κ. Τσακαλώτος ισχυρίστηκε πως «αντί για μείωση αφορολόγητου εμείς φέραμε αντίμετρα»!

Η αρχή έγινε όταν ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας λαμβάνοντας τον λόγο αμέσως μετά την τοποθέτηση του κ. Χρήστου Καραγιαννίδη (ΣΥΡΙΖΑ) που επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την παραδοχή του ότι χρησιμοποιεί μπακάλικα οικονομικά.

«Αν και δηλώσατε ότι δεν κατέχετε τα οικονομικά μιλήσατε για αυτά με βεβαιότητα. Σέβομαι την άποψή σας και δεν θα μιλήσω για άγνοια όπως έκανε με αλαζονεία ο υπουργός χθες για εμάς. Άλλωστε εκπρόσωποι 47 φορέων εξήγησαν νωρίτερα την ισοπέδωση που προκαλεί η πολιτική σας και επιδεινώνει το νέο μνημόνιο» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας.




Τσακαλώτος: Βρείτε ένα ψέμα μου...
Ζητώντας τον λόγο ο κ. Τσακαλώτος είπε «Είπατε πολλές φορές την λέξη ψέματα. Εγώ σας προκαλώ να μου πείτε ένα. Πάρτε τα πρακτικά και βρείτε πού λέω εγώ  ότι τα μεγάλα πλεονάσματα είναι καλό πράγμα. Αν το βρείτε θα είμαι ψεύτης. Αν δεν το βρείτε θα πείτε ότι  εσείς είστε ψεύτης».

Κλείνοντας όμως έκανε και ένα σχόλιο επι προσωπικού για την κριτική που δέχθηκε από τον κ. Μάκη Βορίδη «Δεν περίμενα από εσάς κ. Βορίδη να μιλήσετε για παντελονάτους και να πέσετε στο επίπεδο του κ. Λοβέρδου».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βορίδης κατά την χθεσινή συνεδρίαση υποστήριξε ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν φορά παντελόνια καθώς  δεν τήρησε την δέσμευσή του να παραιτηθεί στην περίπτωση που μειωθεί το αφορολόγητο.

Λοβέρδος: Ισχύει ότι δεν φοράτε παντελόνια
Η αναφορά του υπουργού Οικονομικών προκάλεσε την αντίδραση του κ. Ανδρέα Λοβέρδου που με χιούμορ σχολίασε: «Σας ευχαριστώ πολύ που ασχολείστε μαζί μου γιατί έχω τα γενέθλιά μου και θα σας κεράσω γλυκάκι. Όμως, ισχύει ότι δεν φοράτε παντελόνια. Δεν τηρήσατε την δέσμευσή σας και δεν παραιτηθήκατε αν και φέρνετε δύο απανωτές μειώσεις αφορολόγητου».

Από την πλευρά του προεδρείου ο κ. Νίκος Μανιός (ΣΥΡΙΖΑ) υποστήριξε ότι η φράση του κ. Λοβέρδου «είναι σεξιστική». Το ίδιος υποστήριξε και η κυρία Μαρία Θελερίτη (ΣΥΡΙΖΑ) σημειώνοντας πως «οι σεξιστικές αναφορές προσβάλουν το κοινοβούλιο».

Βορίδης προς Τσακαλώτο: Εσείς είπατε ότι θα παραιτηθείτε
Επίσης, ο κ. Μάκης Βορίδης εξήγησε: «Την δέσμευση περι παραιτήσεων δες σας την επέβαλε κανείς. Εσείς το θέσατε. Εσείς είπατε ότι δεσμεύεστε ότι σε περίπτωση που το αφορολόγητο πέσει κάτω από ένα ύψος θα παραιτηθείτε. Ηταν το δικό σας διαπραγματευτικό σας στοίχημα τον Μάιο. Όταν σας τίθεται ένα πολιτικό ερώτημα που λέει «εφόσον το θέσατε το στοίχημα τι μετεβλήθη;» η απάντηση δεν είναι ότι σας φταίει το δικό μου επίπεδο για την δική σας ασυνέπεια. Φαντάζομαι την σύγκριση με τον κ. Λοβέρδο δεν την κάνατε για να με εξυψώσετε. Το αφορολόγητο πέφτει κάτω από όριο που εσείς θέσατε. Αρα αποτύχατε και ρωτάμε γιατί είστε ασυνεπής και δεν παραιτήστε».

Κλείνοντας τον κύκλο της αντιπαράθεσης ο κ. Τσακαλώτος θέλησε να κάνει τρία σχόλια – όπως είπε «για τους παντελονάτους, τα Μαντάμ Τσακαλώτο που έλεγε ο Κασιδιάρης και για το αφορολόγητο».

Τσακαλώτος: Θέλανε μέτρα για αφορολόγητο και φέραμε αντίμετρα
«Εμείς οραματιζόμαστε μια κοινωνία που και στην γλώσσα και στην πράξη το αρσενικό δεν θα είναι απαραίτητα καλό και το θηλυκό δεν θα είναι απαραίτητα κακό» ανέφερε αρχικά για να προσθέσει «στο Μεσοπρόθεσμο που υπογράψατε το 2011 και αφορούσε την περίοδο 2012 – 2015δεσμευτήκατε για πλεονάσματα ανω του 6% από το 2014 και μετά. Μη μας εγκαλείτε λοιπόν εμάς». Αναφορικά δε με την «κωλοτούμπα» για το αφορολόγητο δικαιολογήθηκε λέγοντας «τον Μάιο του 2016 αντιμετωπίζαμε τους Θεσμούς που ήθελαν μέτρα κοφτά μέσα σε αυτά και το αφορολόγητο. Δώσαμε μάχη να μην μειωθεί και το καταφέραμε. Το ΔΝΤ ήθελε τελικά να το επιβάλει και εμείς παλέψαμε για αντίμετρα». Η αναφορά του υπουργού προκάλεσε τα ειρωνικά σχόλια της αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα να αντιδράσει λέγοντας «Μη γελάτε, να έχετε τάκτ. Το 2017 θέλανε μέτρα για το αφορολόγητο και φέραμε αντίμετρα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης