Πρώτες διερευνητικές επαφές Τσίπρα με Μέρκελ - Ολάντ για το χρέος

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να μεταφέρει στη Γερμανίδα καγκελάριο την ελληνική θέση ότι η συμφωνία του περασμένου Μαΐου προβλέπει πως με τη δεύτερη αξιολόγηση θα υπάρξει μία νέα περιγραφή των βημάτων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Πρώτες διερευνητικές επαφές Τσίπρα με Μέρκελ - Ολάντ για το χρέος
Κρίσιμη πρεμιέρα της διεθνούς εκστρατείας του πρωθυπουργού για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους
εντός του έτους σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο
Αλέξης Τσίπρας
Κλείσιμο
θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ
, από τον οποίο περιμένει την επιβεβαίωση ότι το Παρίσι θα μείνει στο πλευρά της Ελλάδας για μία ουσιαστική συμφωνία, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Η γαλλική πλευρά έχει ήδη στηρίξει και στηρίζει την προσπάθεια, κυρίως με αλλεπάλληλες δηλώσεις του κοινοτικού επιτρόπου
Πιερ Μοσκοβισί, ενώ ο κ. Τσίπρας ευελπιστεί ότι το περίφημο «μέτωπο του νότου», που συγκροτήθηκε κάπως επίσημα με τη Διάσκεψη των Αθηνών, θα έχει έκφραση πλέον στην πράξη, διεκδικώντας από το Βερολίνο ισχυρό ρόλο στις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Εξάλλου, κατά την Αθήνα, ο Γάλλος πρόεδρος έχει πολιτικό συμφέρον να δείξει στην προεκλογική σκηνή στη χώρα του ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα πράγματα της ΕΕ.

Η άλλη σημαντική συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που αρχίζει το απόγευμα, θα είναι με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ αύριο το πρωί. Ο κ. Τσίπρας θέλει να διερευνήσει τις προθέσεις του Βερολίνου σε αυτή την κρίσιμη καμπή και εάν η γερμανική πλευρά επιμένει σε μία σκληρή στάση. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να μεταφέρει στην κυρία Μέρκελ την ελληνική θέση ότι η συμφωνία του περασμένου Μαΐου προβλέπει πως με τη δεύτερη αξιολόγηση θα υπάρξει μία νέα περιγραφή των βημάτων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, περισσότερο αναλυτική και πειστική για τις διεθνείς αγορές και τους επενδυτές ότι αυτό είναι πλέον βιώσιμο με τις παρεμβάσεις και τις διευκολύνσεις από την πλευρά των δανειστών.

Ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να έχει καθαρό πεδίο το συντομότερο δυνατόν και πάντως πολύ πριν έρθει στην Αθήνα στα μέσα Οκτωβρίου ο Μπάρακ Ομπάμα. Επίσης από τις διαθέσεις που θα συναντήσει θα καθορίσει και την τακτική της κυβέρνησης στις συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Με τους δύο ηγέτες (Ολάντ και Μέρκελ) θα συζητήσει πάντως και το προσφυγικό, ενώ σημαντικές θεωρούνται και οι επαφές του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα (με τοπικές ώρες):

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου

-Διμερής συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

- Διμερής συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, κ. Φρανσουά Ολάντ

15:15 Διμερής συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Μάρτιν Σουλτς

16:00 Άφιξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

17:00 Ανταλλαγή απόψεων των Ηγετών με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Μάρτιν Σουλτς

17:30 Οικογενειακή φωτογραφία

17:45 Πρώτη συνεδρία εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

20:00 Δείπνο εργασίας

Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου

9:15 Άφιξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

9:30 Διμερής συνάντηση με την Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κυρία Άνγκελα Μέρκελ

10:00 Δεύτερη συνεδρία εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Το βράδυ της Τετάρτης ο Πρωθυπουργός, συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για την πορεία των διακοινοτικών συνομιλιών.

Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε ο συντονισμός μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, για την αμέσως επόμενη περίοδο, στο ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Με δεδομένη την σταθερή στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στην Κυπριακή Δημοκρατία, συζητήθηκε επίσης το Κυπριακό, ως αντικείμενο των συναντήσεων που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με ξένους ηγέτες, το αμέσως επόμενο διάστημα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης