Τσίπρας από Μπρατισλάβα: Το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν είναι «οι δέκα εντολές του Μωυσή»

Τσίπρας από Μπρατισλάβα: Το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν είναι «οι δέκα εντολές του Μωυσή»

Καλοί οι κανόνες, αλλά πιο σημαντική η ευημερία των λαών, υπογράμμισε μετά τη Σύνοδο ο πρωθυπουργός

Τσίπρας από Μπρατισλάβα: Το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν είναι «οι δέκα εντολές του Μωυσή»
Την ανάγκη ριζικών αλλαγών στην ΕΕ επισήμανε, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των 27 αρχηγών κρατών της Ευρώπης, ο Αλέξης Τσίπρας.

«Οι περισσότεροι εκ των 27 ηγετών έχουν αναγνωρίσει ότι βρισκόμαστε σε μία κρίση» είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι, «αν δεν αλλάξουμε, η κρίση θα γίνει υπαρξιακή». Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει νέο όραμα, παρά τις διαφορές, και καλωσόρισε στο πλαίσιο αυτό τις δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Κλείσιμο
Τόνισε, δε, χαρακτηριστικά, ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης πρέπει όντως να γίνει «και ανάπτυξης, όχι μόνο δημοσιονομικής πειθαρχίας» και συμπλήρωσε πως «δεν είναι οι δέκα εντολές του Μωυσή, γραμμένες πάνω σε πέτρα, που χρειάζεται να τηρούνται οι κανόνες απαρέγκλιτα».

Παράλληλα, δεν έκρυψε ότι παραμένουν οι διαφορετικές εκτιμήσεις για τα συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Ενδεικτικά ανέφερε πως στα κοινά συμπεράσματα οι ηγέτες καλωσορίζουν την παρέμβαση Γιούνκερ στην Ευρωβουλή, η οποία, όπως σημείωσε, βάζει συγκεκριμένους κοινωνικούς στόχους σε προτεραιότητα. «Γίνεται ένα βήμα, έστω και μικρό, ανολοκλήρωτο, και πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση» συνέχισε.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, υπογράμμισε την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την κρίση αυτή όχι με τη λογική του «ό,τι δεν είναι στη δική μου αυλή, δεν με αφορά».

«Οι πολίτες δεν εμπνέονται πλέον από την Ευρώπη, καθώς η ζωή τους τα τελευταία χρόνια έχει γίνει χειρότερη και η ανισότητα έχει διευρυνθεί. Καλοί οι κανόνες, αλλά κάθε κανόνας πρέπει να έχει και εξαιρέσεις για να λειτουργήσει» είπε ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζοντας θετικό ότι μπήκε στο τραπέζι η κοινωνική ατζέντα.

Ο Έλληνα πρωθυπουργός σημείωσε πως πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις χώρες που επλήγησαν από την κρίση, να συζητηθεί ξανά το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο και η Ευρώπη πρέπει να προσπαθήσει να δημιουργήσει συναινέσεις.

«Αν δεν ξαναγκαλασιάσουμε την έννοια της αλληλεγγύης, δεν θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από την κρίση» τόνισε ο κ. Τσίπρας, δηλώνοντας ότι φεύγει από τη Σύνοδο συγκρατημένα αισιόδοξος ότι κάτι μπορεί να αλλάξει στην Ευρώπη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης