Εκλογικός νόμος: «Παίζεται» το 3%, κολλημένη στο «197» η κυβέρνηση

Εκλογικός νόμος: «Παίζεται» το 3%, κολλημένη στο «197» η κυβέρνηση

Με την τακτική του... ράβε-ξήλωνε και διαρκείς τροποποιήσεις του προτεινόμενου σχεδίου ο Αλ.Τσίπρας προσπαθεί να εξασφαλίσει τις ψήφους 200 βουλευτών ώστε ο εκλογικός νόμος του να ισχύσει στις επόμενες εκλογές

Εκλογικός νόμος: «Παίζεται» το 3%, κολλημένη στο «197» η κυβέρνηση
Όλα τα σενάρια και τα ενδεχόμενα που μπορούν να οδηγήσουν στην εξασφάλιση του μαγικού αριθμού των 200 βουλευτών για την εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου
από τις αμέσως επόμενες εκλογές, βάζει στο τραπέζι η κυβέρνηση.

Για το Μέγαρο Μαξίμου η επίτευξη αυτού του στόχου αναδεικνύεται σε μείζονος σημασίας πολιτική εξέλιξη: εάν τα καταφέρει και τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού αλλάζει και τη ΝΔ απομονώνει, στέλνοντας μήνυμα κυριαρχίας στο πολιτικό σκηνικό.

Κλείσιμο
Όλες οι τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης στο θέμα αυτό φανερώνουν ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη μάχη για τους «200», καθώς έχει φτάσει πολύ κοντά στο αναγκαίο όριο. Η συναίνεση του ΚΚΕ και της Ένωσης Κεντρώων, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη κίνηση της Χρυσής Αυγής να υπερψηφίσει την κατάργηση του μπόνους, έχουν οδηγήσει στην εξασφάλιση περίπου 197 ψήφων, εάν υπολογίσει κανείς και τον ανεξάρτητο Νίκο Νικολόπουλο, που συναντήθηκε χθες το απόγευμα με τον Αλέξη Τσίπρα
στο Μαξίμου.

Από τη συνάντηση αυτή βγήκε και η πληροφορία ότι ο πρωθυπουργός θα επανεξετάσει τη διατήρηση του ορίου για το 3% με πιθανή εξέλιξη τη μείωσή του. Η διατήρηση του ορίου είχε προκύψει ως κοινή θέση της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ
και του Ποταμιού, ενώ την ίδια άποψη είχε μεν η Ένωση Κεντρώων, αλλά με πιο «χαλαρό» τρόπο. Από τη στιγμή όμως που το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι δεν συναινούν στην υπερψήφιση του εκλογικού νόμου, η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται για τη διατήρησή του ήταν το έμμεσο πλην σαφές μήνυμα κυβερνητικών πηγών.

Ο ελιγμός αυτός αποτελεί πίεση προς το ΠΑΣΟΚ πρωτίστως, αλλά και προς το Ποτάμι με διαφορετική στόχευση: Το ΠΑΣΟΚ, θεωρείται ότι «καίγεται» για τη διατήρηση του ορίου, ώστε να μην προκύψουν στον ίδιο χώρο της κεντροαριστεράς όπου κινείται, νέα σχήματα η εμφάνιση των οποίων θα τροφοδοτηθεί από τη μείωση του 3%, που θα κάνει έτσι πιο εύκολη την είσοδό τους στη Βουλή. Είναι μάλλον σαφές ότι ένα πιο μειωμένο όριο θα βοηθήσει στον κατακερματισμό του χώρου. Αυτός ο κατακερματισμός πιθανόν να πλήξει και το Ποτάμι, για το οποίο όμως υπάρχει και μία επιπλέον στόχευση από πλευράς κυβέρνησης. Η μείωση του ορίου πιθανόν να βοηθήσει στην διαφοροποίηση βουλευτών του Ποταμιού με αριστερές καταβολές που νιώθουν ίσως προβληματισμένοι, αν όχι εγκλωβισμένοι από μία ενδεχόμενη προοπτική συνεργασίας του Σταύρου Θεοδωράκη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αναζητούν άλλη πορεία.  
Ουσιαστικά δηλαδή το μήνυμα του Μαξίμου προς το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι είναι ότι αφού δεν δίνουν συναίνεση στην κατάργηση του μπόνους, τότε δεν θα συμμεριστεί και η κυβέρνηση την προσδοκία τους για διατήρηση του 3%. Ωστόσο από άλλες πλευρές αναφέρεται ότι η κυβέρνηση δεν θα τολμήσει την κατάργηση του ορίου διότι σε αυτή την περίπτωση θα αντιμετωπίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ την δυναμική είσοδο στο πολιτικό σκηνικό σχημάτων από τα αριστερά της.

Σημειώνεται ότι μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, ο Νίκος Νικολόπουλος, είχε δηλώσει ότι κατέθεσε στον κ. Τσίπρα πρόταση για κατάργηση του 3% και ότι φεύγει αισιόδοξος από το Μέγαρο Μαξίμου «γιατί ο πρωθυπουργός δεν απέρριψε αυτή μας την πρόταση και είπε ότι θα την εξετάσει πολύ σοβαρά».

Πάντως νωρίτερα είχαν διαρρεύσει και πληροφορίες ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να πείσει και να πιέσει ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι να ψηφίσουν τον εκλογικό νόμο εξετάζει και το σενάριο να αποδεχθεί τη θέσπιση ενός μικρού μπόνους για το πρώτο κόμμα, εάν αυτό έχει κερδίσει ένα υψηλό ποσοστό της τάξης του 42% - πρόταση που είναι κοντά σε αυτές των δύο κομμάτων, αλλά είναι δύσκολο να υποστηριχθεί πολιτικά από τον ΣΥΡΙΖΑ έτσι κι αλλιώς.

 

   

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης